Burhanettin Duran: Afrika Boynuzu’nun güvenliği bizim için öncelik

Burhanettin Duran, İsrail’in Filistin’deki saldırgan politikalarını Afrika Boynuzu’na taşımaya çalışmasını “bölgenin güvenliğini tehlikeye atan son derece tehlikeli bir hamle” olarak nitelendirdi.

GÜNDEM 25.02.2026 12:46:00 0
Burhanettin Duran: Afrika Boynuzu’nun güvenliği bizim için öncelik

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Türkiye-Somali ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulunarak, İsrail’in Filistin’deki politikalarını Afrika Boynuzu’na taşıma girişimlerine tepki gösterdi. Duran, “Somali’nin egemenliğini, birliğini ve toprak bütünlüğünü hedef alan hiçbir girişimi kabul edemeyiz. İsrail’in Somaliland’i tanıma girişimine açık ve net şekilde karşıyız. Bu adım, bölgenin hassas güvenlik dengesini zedeleyen ve Afrika Boynuzu’nu belirsizliğe sürükleyen son derece tehlikeli bir hamledir” dedi.

Duran, İletişim Başkanlığı’nda düzenlenen “Küresel Dönüşüm Sürecinde Türkiye-Somali İlişkileri Paneli”nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Afrika’ya yaklaşımının diğer ülkelerden farklı olduğunu vurguladı. “Afrika, kadim medeniyetlerin, doğal güzelliklerin ve zengin kültürel çeşitliliğin kıtasıdır. Genç nüfusu, kaynak zenginliği ve bölgesel entegrasyon adımlarıyla küresel ekonominin yeni çekim merkezlerinden biridir. Bu nedenle Afrika ile ilişkilerimizi eşitlik, karşılıklı saygı ve ortak kazanım anlayışıyla sürdürüyoruz. Yatırım, ticaret, teknoloji, eğitim, altyapı ve savunma sanayii alanlarında birlikte üretmeyi ve büyümeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye-Somali iş birliğinin somut örneklerinden bahseden Duran, geçen hafta Somali açıklarında sondaj yapacak Çağrı Bey gemisinin uğurlandığını, balıkçılık alanında kapasite artırımı çalışmalarının sürdüğünü ve uzay üssü projesinin iki ülke için prestij ve yeni imkanlar sağlayacağını belirtti. Duran, “Türkiye-Somali ortaklığını denizcilikten gıda güvenliğine, yenilenebilir enerjiden dijital dönüşüme, eğitimden sağlığa kadar geniş bir yelpazede derinleştirmeyi hedefliyoruz. Amacımız, sahada kapasite üreten ve Somali’nin kurumsal gücünü artıran projelerle ortak refaha katkı sunmaktır” dedi.

Panelde, Abdülkadir Muhammed Nur, Daud Aweis Jama ve Somalili heyet ile çok sayıda davetli de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ramazan coşkusunu ve milli değerleri vurguladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: F-16 kazası bizi derinden üzdü

Burhanettin Duran: Afrika Boynuzu’nun güvenliği bizim için öncelik

Görele’de taciz skandalında yeni gelişme

Bursaspor’a taraftarlardan 300 milyon TL’lik destek

Ramazan akşamları Osmangazi’de bayram havası

Büyükşehir'den kırsal üretime kovan desteği

Bursa’da 20 milyonluk sahte soygun planı çöktü

Bursa’da hafriyat kamyonu trafiği hiçe saydı

Bursa Büyükşehir’den Filibe’de gönül sofrası

Balıkesir'de F-16 düştü: Şehidimiz var!

Başkan Taban’a sürpriz doğum günü kutlaması

Beyaz Saray’dan İran mesajı: “Trump ölümcül güç kullanmaya hazır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kimsenin bir avuç toprağında gözümüz yok”

Bursa Emniyeti’nden arananlara ve uyuşturucuya darbe

Bursa'da kafede büyük kavga: 100 bin liralık hasar

Karacabey’de milyonluk yarış atları sular altında

Başkan Yılmaz'dan Şehit Ailesine iftar ziyareti

Nilüfer Belediyesi’nden Podyumpark’a kira tespit davası

2Saz 1Ses konserinde ustalara saygı

Osmangazi’den Uludağ eteklerinde iftar buluşması

Bursa’da parkta bıçaklı kavga: 1 yaralı

Büyükşehir’den içme suyuna dev yatırım

Bursa’da ‘Piyasacılara’ geçit yok: 254 araca ceza

İnegöl Jandarması’ndan başarılı operasyon

Bursaspor’dan çifte zirve

Devlet Bahçeli: “Allah’a ibadet gericilikse, bizde bal gibi gericiyiz”

Akaryakıt bayileri BTSO’da buluştu

Bursa'da cadde ortasında silahlı gösteri pahalıya patladı

Başkan Bozbey’den Batı Trakya’ya anlamlı ziyaret

Yükleniyor