Burnuna gelen kötü koku gerçeği ortaya çıkardı

Denizli’de uzun süredir nefes almakta zorlanan ve burnuna devamlı kötü koku gelmesi şikayetiyle gittiği Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nde  muayenesi yapılan hastanın burnunda, nadir görülen bir hastalık olan 30 yıllık burun taşı

SAĞLIK 11.10.2022 17:19:00 0
Burnuna gelen kötü koku gerçeği ortaya çıkardı

 
  Denizli’de yaşayan 43 yaşındaki Fatih Ünalan, çocukluktan beri nefes almada zorlanma şikayeti olan ve ilerleyen yaşta da kötü kokunun artması sonucu Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’ne gitti. Burada Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar tarafından muayenesi yapılan hastanın burnunda, nadir görülen bir hastalık olan burun taşı (rinolit) olduğu saptandı. Kitlenin uzun süredir olmasından kaynaklı sertleştiği görülmesi üzerine ameliyata alınan hasta, başarılı operasyon sonucu rahat nefes almaya başladı. 
 
  Hastanın tüm şikayetlerinden kurtulduğunu ifade eden Op. Dr. Tuna Kenar, “Hastamız Fatih Ünalan burun tıkanıklığı ve kötü koku nedeniyle bize başvurdu. Hastamızın muayenesini gerçekleştirdiğimizde sol burun boşluğunu tamamen tıkayan beyaz bir kitle saptadık. Kitleye dokunduğumuzda çok sert bir yapısı olduğunu fark ettik ve çok nadir görülen bir hastalık olan burun taşı (rinolit) olduğunu belirledik. Radyolojik görüntülemeler neticesinde burun taşının, burun boşluğunu tamamen kapattığını fark ettik. Hastamızın ifadesinde ise; burun içini ilk defa gördüğünü ve burun taşını görünce şok olduğunu, burun içine bir madde sokmadığını, böyle bir yabancı cismin yaklaşık 30 yıldır olabileceğini belirtti. Hastamızı ameliyata aldık. Ameliyatta kitlenin sert olmasından dolayı diğer dokulara zarar vermemesini sağlamak için parçalayarak çıkardık ve burun boşluğu açıldı. Hastamız ameliyattan sonra artık nefes almakta zorluk çekmediğini ve kötü kokunun gittiğini dile getirdi. Biz de hastamızın bu derecede rahatlamasından çok mutlu olduk” dedi. 
 
  Burun taşının tedavisi ve tanısı 
  Burun taşı ile bilgiler veren Dr. Kenar, bu rahatsızlığın yaklaşık on binde bir oranında görüldüğünü belirtti. Burun boşluğunda bulunan bir yabancı cismin (çakıl taşı, meyve çekirdeği, boncuk, düğme, diş, kemik parçası gibi) üzerine kalsiyum ve magnezyum tuzlarının uzun yıllar boyunca birikmesi sonucu “burun taşı” geliştiğini, bazen uzun yıllar geçmesine rağmen belirti vermeyebileceğini ifade etti. 
 
  Klinik olarak karşılaşılan en sık belirtisinin tek taraflı burun tıkanıklığı ve kötü kokulu burun akıntısı olduğunu, bazen burun kanaması, baş ağrısı, ağız kokusu, burun ve yüzde şişlik de eşlik ettiğini belirten Dr. Kenar; kamera ile (endoskopik) burun içi muayenesi ve burun tomografisi ile tanı konduğunu; tedavide ise burun taşının büyüklüğü, yerleşimi ve etraf dokuya yapışıklık durumuna göre poliklinik veya ameliyathane şartlarında kapalı (endoskopik) burun ameliyatı ile burun taşının çıkarılarak yapıldığının altını çizdi. 
 
  “Ciğerlerime nefesin gittiğini hissedebiliyorum” 
  Hasta Ünalan ise rahat nefes aldığını söyleyerek, “Burnumdan nefes alamama şikâyeti ile bir yakınımın tavsiyesi üzerine Dr. Tuna Kenar’a muayeneye geldim. Muayene sonucunda ise burnumda taş olduğunu öğrendim. Dr. Tuna Kenar, taşın alınması gerektiğini yani ameliyat olmamı söyledi. Şu anda ameliyatımı oldum, burnumdan rahatça nefes alabiliyorum, ciğerlerime nefesin gittiğini hissedebiliyorum, rahat uyku uyuyabiliyorum. Tuna Hoca’ma çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

                                         


Orhaneli'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutladı

23 Nisan'da Osmangazi'de çocuklar makamı devraldı

Kastamonu'da taksi şoförü silahla vurularak öldürüldü

Bursaspor Divan Kurulu, önemli ziyaretler gerçekleştirdi

Bursa'da kahraman berber müşterisinin hayatını kurtardı

Mudanya’da 23 Nisan bayramı coşkusu

Yıldırım'da hayat çocuklara güzel

Bursa'da otomobil ve otobüs çarpıştı, maddi hasar oluştu

Yerli otomobil Togg Mudanya jandarmaya tahsis edildi

Bursa’da kaçak avlanan balıkçılara operasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan terörle mücadelede kararlılık mesajı: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz

Bursa'da 23 Nisan coşkusu: Vali makamı Buğlem Çevik'e emanet

Bursa'da 23 Nisan Coşkusu: Zeyna Defne Kesmez makamı devraldı

23 Nisan’da yürek burkan görüntü

Uludağ Elektrik’ten çocuklara anlamlı 23 Nisan kutlaması

Beşiktaş’ta restoranda yangın paniği

Balıkesir’de motosiklet çalan hırsızlar kısa sürede yakalandı

Halil Umut Meler, EURO 2024’te görev alacak

İnegöl'de 23 Nisan coşkusu

Anıtkabir'de 23 Nisan coşkusu

Irak ve Suriye'de 19 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

Bursa Gemlik'te istinat duvarı çökmesi sonrası soruşturma başladı!

Maliye vergi kaçakçılığının peşinde: Kiralık IBAN sahipleri dikkat!

Meteoroloji uyarıyor: Sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar bekleniyor

Trafikte kurşun yağdırdı...27 yıl hapis cezası olan şahıs böyle yakalandı

Bursa ve Balıkesir'de Mahzen-31 operasyonu

Bursa'da çocuklar belediye başkanı oldu, kentin geleceğini tartıştı

Yardımsever hırsız kamerada

Zincirleme kaza kamerada

Uludağ’da vatandaş tilkiyi elleriyle besledi

Yükleniyor