Tarih: 18.05.2024 12:48

Bursa 2050'ye hazırlanıyor: Kent anayasası yolda!

Facebook Twitter Linked-in

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 2075 ve 2100 yıllarını da kapsayacak şekilde hazırladıkları 2050 vizyonu kent anayasası niteliğindeki genel planları en geç bir yıl içerisinde ortaya koyacaklarını açıkladı. Bu planlar, Bursa'nın imarı, trafiği ve denizleri gibi birçok konuda çözüm önerileri sunacak.

Geleceğin Bursa'sı İçin Stratejik Plan

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve yönetim kurulu üyelerinin ziyaretinde konuşan Bozbey, önümüzdeki beş yıl içinde gerçekleştirmek istedikleri projeler hakkında detaylı bilgi verdi. Bursa Planlama Ajansı (BPA) kurarak, 17 ilçedeki şehir plancıları, muhtarlar ve STK’larla iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti. İstanbul Planlama Ajansı (IPA) ile de iş birliği yaparak, kentin trafiği ve diğer altyapı sorunlarına çözüm bulacaklarını vurguladı.

1/100 Bin Ölçekli Kent Anayasası

Bozbey, "En fazla bir yıl içerisinde 1/100 bin ölçekli kent anayasası diyebileceğimiz genel planı ortaya koyacağız. Bu plan ile Bursa'nın geleceğinin vizyonunu oluşturacağız," dedi. Bu plan, ilçelerin ve sivil toplum katmanlarının uyacağı ana plan olacak. Kentsel dönüşüm planları da bu sürecin bir parçası olarak ele alınacak.

Bursa Trafiğine Raylı Sistem Çözümü

Bursa'nın trafik sorununa değinen Bozbey, "Bursa trafiğinin karayoluyla çözülmesinin imkanı yok. Raylı sistem temel anlayışımız," dedi. İstanbul'dan gelecek uzman ekiplerin, Bursa'nın trafik sorunlarını gözlemleyip rapor hazırlayacaklarını belirtti. Bu rapor doğrultusunda, bilimsel veriler ışığında ulaşımı kolaylaştırıcı düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.

TEKNOSAB’a Raylı Sistem ve Konut Projesi

Bozbey, yeni sanayi bölgesine raylı sistem ulaşımını şart gördüklerini belirterek, "Yeni sanayi bölgesindeki fabrikalar çalışır duruma geldiğinde çevreyolu tıkanacaktır. Raylı sistemin mutlaka TEKNOSAB’ın ortasına kadar ulaşması ve oradan dağılması lazım," dedi. Ayrıca, sanayi bölgelerinde konut, iş yeri ve sosyal alanların da planlanmasının önemine değindi.

Marmara Denizi’nin Korunması

Bursa'nın planlaması sadece kenti değil, Marmara Bölgesi'ni de kapsayacak. Bozbey, "Marmara Denizi’nin korunması için de önleyici çalışmalar yapacağız. Marmara Denizi'ni kirletmeye devam edersek, ölü deniz haline dönüşebilir," dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —