Bursa 100.000 Konut Projesi hak sahipleri fiyat artışlarından şikayetçi

Bursa'daki 100.000 Konut Projesi hak sahipleri, fiyat artışları ve ödeme koşullarındaki değişikliklerle mağdur olduklarını belirterek, söz verilen şartların yeniden uygulanmasını talep ediyor.

BURSA HABER 10.12.2024 13:01:00 0
Bursa 100.000 Konut Projesi hak sahipleri fiyat artışlarından şikayetçi

Bursa'da 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdelenen dar gelirli vatandaşlara yönelik 100.000 Konut Projesi kapsamında yapılan başvurular sonucunda 2020 yılında hak sahibi olan vatandaşlar, konut teslimlerinin gecikmesi ve yaşanan fiyat artışları nedeniyle mağduriyet yaşıyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan açıklamalara göre, konutlar %10 peşinat ve %0,49 faizle 240 ay vade ile satılacağı belirtilmişti. Ancak, projede yer tahsisi sorunları nedeniyle konut inşaatlarının başlaması 2022 yılına sarkarken, TOKİ’nin diğer projelerinde de benzer sıkıntılar yaşandı ve fiyat artışlarının hak sahiplerine yansıtılmayacağı duyurulmuştu.

Ancak Bursa'daki projede, fiyat artışları hak sahiplerine yansıtıldı. 2020 yılına ait başlangıçta açıklanan ödeme planına göre 2+1 daireler için taksitler 894 TL’den başlarken, 3+1 daireler için ise 1022 TL olarak belirlenmişti. Bu taksitler, 2020 yılında asgari ücretin yaklaşık %30-40’ına denk geliyordu. Ancak TOKİ, geçtiğimiz hafta yapılan satış duyurusunda, ödeme planını değiştirdi ve 0,49 faiz oranı yerine, memur maaş artışına endeksli bir ödeme planı sundu. Ayrıca, KDV oranındaki değişiklik nedeniyle, TOKİ konut alıcılarına ne kadar KDV tahsil edileceği konusunda net bir açıklama yapmamış durumda.

Proje kapsamında toplam 500 hak sahibi için 486 konut inşa edildi ve 23 hak sahibi, konut belirleme kurasında yedeğe bırakıldı. Bu durum, hak sahiplerinin dört yıl süresince evlerini bekledikten sonra, inşaatların tamamlanmaması nedeniyle mağduriyet yaşamasına sebep oldu.

Bursa’daki projede yaşanan sorunların, diğer illerle kıyaslandığında adaletli bir şekilde çözülmediği ifade ediliyor. Projeye dair yapılan açıklamalarda, dar gelirli vatandaşlar için yapılan konutlarda, başvuru aşamasında hane gelirinin 5500 TL’nin altında olduğunu gösteren belgelerin talep edilmesinin sebebi de, bu konutların dar gelirli vatandaşlara yönelik olduğuydu. Ancak, güncel ödeme planları ve KDV oranları göz önünde bulundurulduğunda, dar gelirli vatandaşların bu ödemeleri karşılayıp ev sahibi olmaları zor görünüyor.

Bu sebeplerle, hak sahipleri, konut fiyatlarının ve ödeme koşullarının yeniden gözden geçirilmesini ve başlangıçta vaat edilen şartların, diğer illerdeki projelerde olduğu gibi, Bursa’daki projeye de uygulanmasını talep ediyor. Ayrıca, konutsuz bırakılan hak sahiplerinin mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi isteniyor.

Bahçeli'den 'Dünya Türk Dili Ailesi Günü' mesajı

Yıldırım'da Mevlana'ya vefa gecesi

Nilüfer’in kurtuluşu tarlada

Yenişehir’de hayvan dostu proje çalışmaları hızla sürüyor

Başkan Burkay BTSO’nun yeni üyeleriyle bir araya geldi

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Yerli Malı Haftası kutlandı

Bakan Fidan: Başkalarının çizdiği sınırlar içinde siyaset yapma devri kapandı

Başkan Erkan Aydın, çözüm merkezini ziyaret etti

Başkan Özgür Özel: Dayanacak, sabredecek bir tarafım kalmadı

Nilüfer’de “Ustalara Saygı” konseri coşkusu başladı

55 ilde siber operasyon! 301 gözaltı

Benzine indirim yolda

Bursa’nın su sigortası Uludağ’da alarm

Hangi CHP’li belediye başkanı ilçe binasını yıktırıyor?

Hasan Toktaş’tan Bey Sarayı çağrısı: Kuruluşun merkezi ortaya çıkarılmalı

Ak Parti Bursa'nın her ilçesinde güçleniyor

Mehmet Akif Ersoy'dan “Siyasi Operasyon” açıklamasına düzeltme: Sözlerim maksadını aştı

Osmangazi Belediyesi 5’inci kreş için geri sayımda

Bursa'da feci kaza: 15 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Libya ve Afrika'ya açılan ticaret kapısı Yenişehir oldu

Bursa’da gece yarısı teknelere baskın

Usta Yazar Rıfat Ilgaz Nilüfer’de anıldı

Bakanlıktan müjde: 3 bin personel alınacak

Bursa’da kuyumcudan 120 milyon TL’lik kâr vurgunu

Fotoğrafın kalbi Bursa'da atıyor

Kestel’de eğitim seferberliği: "Destek Bizden, Başarı Sizden"

Uyuşturucu soruşturmasında tutuklanmıştı: Mehmet Akif Ersoy’dan yeni açıklama!

Başkan Erkan Aydın’ın Cuma durağı Çiftehavuzlar Mahallesi oldu

Ahmet Çakar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin, Caparov ve Şerif ile görüştü

Yükleniyor