Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), orman yangınlarına yönelik termal radar geliştirdi

Bursa Teknik Üniversitesinin geliştirdiği radar, orman yangınlarını erken tespit edebilecek

BURSA HABER 10.07.2024 11:10:00 0
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), orman yangınlarına yönelik termal radar geliştirdi

BTÜ'den yapılan açıklamaya göre, yerli imkanlarla geliştirilen radar, orman yangınlarının erken tespitini sağlayarak zaman kaybetmeden müdahale edilerek büyümesini önlemede kullanılabilecek.

"DeepWatcher Termal Radarı", BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Özkan'ın yürütücüsü olduğu projeyle üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirildi. Bu yeni teknolojinin seri üretimi Canvoate Group tarafından yapıldı.

Yapay zeka, derin öğrenme ve gelişmiş görüntü analizi kullanarak orman yangınlarının erken tespitini sağlayan sistem, ilk müdahale süresini kısaltarak yangınların büyümesini önleyebilecek. Yerli imkanlarla geliştirilen DeepWatcher Termal Radarı, ormanları gözetleme görevini üstlenecek.

Geliştirilen sistem, hem kızılötesi ışınlar hem de gündüz kamerasıyla orman yangınlarının çıkış anında tespit edilmesini sağlayacak.

 

Yangın tespiti gerçekleştirdiği anda alarm üreterek, yangının konum bilgisini söndürme ekiplerine iletilebilme özelliğine de sahip sistem sayesinde ekipler doğru konuma zaman kaybetmeden yönlendirilebilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Haydar Özkan, orman yangınları sonucunda birçok canlının ve yeşil alanın zarar gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Geliştirdiğimiz termal radar, orman yangınlarını kontrol altına almayı kolaylaştıracak. Bu sayede habitatın göreceği zarar ile can ve mal kayıpları da en aza indirgenebilecektir. BTÜ'nün Canvoate Group ile işbirliği neticesinde iki yıla yakın bir sürede geliştirdiğimiz radar sayesinde, orman yangınlarına daha erken ve etkili müdahale edilebilecek. İlk müdahale zamanının kısalmasının doğal sonucu olarak yangınla mücadelenin etkinliği artacak ve yangının kontrol altına alınma süresi de kısalacak. Termal radarının yaygın kullanımı ile artık ormanlarımız daha güvende olacak."


Erkan Aydın'dan CHP liderine ziyaret

Mollaarap’ta büyük dönüşüm: Kent Korusu geliyor!

Nilüfer’de 2025 yılı yazarı Rıfat Ilgaz

Kepez Belediyespor - İnegölspor maç sonucu

İnegöl Belediyesi'nden Cerrah Kuru Fasülyesi'ne destek

Partiler üstü meseleye partiler arası buluşma

İnegöl Belediyesi'nden personeline sıfır atık yarışması

Yılın yazarı belli oldu!

İnegölspor'da beklenmedik ayrılık

Nilüfer Belediyesi ve BUÜ iş birliği protokolü imzaladı

İnegölspor'a TFF'DEN şok ceza

561 Milyonluk Tarımsal Yatırımın startı verildi

İmamoğlu’nun hakim karşısına çıkacağı tarih belirlendi

Yıldırım'da sahiplendirilen hayvanlara 1 yıl ücretsiz bakım

Düğünde takılan takılar kimde kalmalı?

Yıldırım'da Uluslararası Öğrenci Sempozyumu düzenlendi

Osmangazi’de Ramazan şenlikli geçecek

Irak'ın kuzeyinde 5 terörist etkisiz hale getirildi

AK Parti Osmangazi, mahalle başkanlarıyla ilk buluşmayı gerçekleştirdi

Aralık ayı dış ticaret endeksleri belli oldu!

Yalova Bursa Yolu’nda kaza: 1 kişi hayatını kaybetti

Üç katlı evin çatısında yangın

Tefecilik ve dolandırıcılıkla mücadelede büyük başarı

Bursa’da firari kadın yakalandı!

Kılıçdaroğlu, partisine daha ne kadar zarar verecek?

İnegöl Belediyesi’nden dünya pil günü’ne özel çevreci yarışma

İnegöl’de ağaç budama çalışmaları sürüyor

Pazar fiyatları cep yakıyor

Özgecan Aslan’sız 10 yıl

CHP'de ön seçim tarihi belli oldu

Yükleniyor