Bursa Uluabat Gölü'nün simgesi haline gelen Yaren Leyleğin yavrusu 5 numara Çad'a göçtü

Bursa Uluabat Gölü'nün göz bebeği ve simgesi Yaren leyleğin haziranda doğan yavrularından ‘5 numara’ya Karacabey Belediyesi tarafından uydu vericisi takıldı.

ÇEVRE 3.09.2021 14:26:00 0
Bursa Uluabat Gölü

  Doğumundan iki ay sonra sürüyle birlikte göçe başlayan '5 numara', 4 bin 500 kilometre uçarak Afrika kıtasındaki Çad'a ulaştı.

Yaren leyleğin 'Beş numara'lı yavrusundan sinyal alındı

Bursa'nın Uluabat Gölü kıyısında her yıl konaklayan Yaren leyleğin haziranda dünyaya gelen en küçük yavrusuna uydu vericisi takılarak ve '5 numara' ismi verildi. Yaren leyleğin 5 yavrusundan hayatta kalmayı başaran 3'ü annelerini beklemeyip 1 ay öncesinden bir sürüye katılıp ilk göç eden leyleklerden oldu. Türkiye'nin üzerinde tek uydu vericisi leyleği olan '5 numara'dan gelen sinyaller, Akdeniz üzerindeyken birden bire kesildi. Araştırmacılar '5 numara' için endişelenirken, Ürdün'den sinyal gelmeye başladı. '5 numara' hareket halindeydi ve rotası Afrika kıtasıydı.

Toplamda sekiz ülke geçti

Ürdün'den ayrılmasından itibaren 10 gün içerisinde Çad'a ulaşan '5 numara', ikinci sinyalini burada verdi. Leyleği anbean izleyen yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, yolculuğu şöyle anlattı: "Bu yıl Uluabat Gölü'nde Yaren leyleğin en küçük yavrusu olarak doğan 5 numaraya Karacabey Belediyesi olarak verici takılması kararlaştırıldı. Sırtındaki vericisiyle annesi Yaren'i beklemeden 1 ay öncesinden yuvadan uçan en küçük üye bir ay içerisinde 4 bin 500 kilometreden fazla yol katetti. 8 ülke ve yüzlerce şehri geride bıraktı. Çad'ın Mourtcha bölgesinden bizlere selam verdi. Bu seneki leyleklerin büyük bir kısmı henüz uçuşa geçmedi. Ancak 5 numara sürüsüyle birlikte öncü grup oldu. Üzerinde güneş enerjisi ile çalışan sinyal verici taşıyor. Annesinden gelen içgüdülerle hareket ediyor. Annesi Yaren de Afrika'ya daha önce gidip geldiği için 5 numara bu yolu izliyor. Çad'dan sonra rota ne olacak henüz bilmiyoruz. Sürüde öncü kuşlar var ve rotayı onlar belirliyor. 5 numaranın hayatta kalıp 4 yıl boyunca o bölgede kısa uçuşlar yaparak tam 4 yıl sonra doğduğu Uluabat Gölü kıyısına geri gelmesini bekliyoruz. Annesi gibi onun da yolunu gözleyeceğiz”

Tüm dünya onu tanıyor, takip ediyor

'5 numara'nın annesi Yaren leylek, Bursa'nın Eskikaraağaç köyünde balıkçılık yapan Adem Yılmaz'la kurduğu dostluk bağıyla dünya genelinde tanınır hale geldi. Belgesellere konu olan hikaye bundan 10 yıl önce bir bahar sabahı Adem Yılmaz erkenden göle açılıp balık avladığı sırada kayığının ucuna bir leyleğin konmasıyla başladı. Leyleklerin insanlara bu kadar fazla yaklaşması pek bilinen bir durum olmadığı için şaşıran Adem Amca kendisine hayli yakın duran bu leyleğin karnının aç olduğunu düşünüyor ve onu tuttuğu balıklarla besliyor. Ertesi gün oluyor ve Adem Amca yeniden balığa çıktığında leylek tekrar geliyor. Derken sonraki gün de geliyor, bir sonraki ay da geliyor ve hatta sonraki yıl da geliyor ve Adem Amca'nın kayığına konuyor. Yaren tam 10 yıldır her mart ayında köye göç ettiğinde ilk geldiği yer Adem Amca'nın teknesi oluyor. Adem Amca, her yıl 6 ay boyunca günde 5-10 saatini Yaren ile beraber balık tutarak geçiriyor. Yaren Leylek ile Adem Amca'nın hikâyesini ortaya çıkaran kişi doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş oldu. 5 yılı aşkın süredir iki dostun fotoğraflarını çeken Tüydeş'in paylaştığı hikâyenin kitap olup literatüre alınması bekleniyor.


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor