Bursa’da zirai donun faturası ağır olacak

Bursa’da zirai donun faturası ağır olacak

GÜNDEM 14.04.2025 09:11:10 0
Bursa’da zirai donun faturası ağır olacak
Zirai don nedeniyle Bursa’nın bazı ilçelerindeki meyve ağaçlarında yüzde 80’e varan kayıpların olduğu bildirildi.
Ülkenin önemli bölümünde etkili olan zirai don Bursa’daki tarım ürünlerinde de ciddi hasar oluşturdu.Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, üreticilerden gelen talepler üzerine saha çalışmalarına ağırlık verdi ve hasar tespit çalışmalarına başladı.
Ekiplerin yaptığı ilk tespitler çerçevesinde ilçelere göre değişmekle beraber özellikle meyvelerde yüzde 30 ila 80 arasında kayıpların oluştuğu öğrenildi.
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak da Bursa’nın yüzde 70’ine yakınında hasar oluştuğuna dikkati çekerek "Kiraz, erik, kayısı, şetfali, nektarin ve hatta cevizde bile ciddi anlamda zararlar var. İznik, Orhangazi, İnegöl, Kestel’de hasar oranları çok daha ciddi boyutlarda" dedi.
Geç donların, meyve ağaçların en hassas olduğu çiçek ve tomurcuk döneminde yaşandığını vurgulayan Çakmak, "Bu zamanda yakalanınca bütün çiçek ve meyve tomurcukları dondu. Zirai donun Bursa’daki faturası çok ağır oldu" diye konuştu.
Çakmak, sadece Bursa değil tüm Türkiye’de benzer sorunlar ve kayıpların olduğunu belirterek, "Bu yıl meyveyi pahalıya yiyeceğiz. Çiftçi gerçekten mağdur. Sadece sigorta yaptıranlar değil zirai dondan etkilenen tüm çiftçilerin desteklenmesi gerekiyor. Don hadisesinin yaşandığı bölgeler zaman geçirilmeden afet bölgesi ilan edilmelidir. Çiftçilerin en azından zararının karşılanması gerekiyor. Bütün çiftçilerimize, ülkemize geçmiş olsun diyorum gerçekten son derece üzgünüz" ifadesini kullandı.

Yeşil-Beyazlılar evinde 3 golle kazandı

Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ın şehadetinin üzerinden 25 sene geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimize söz verdik, sözümüzü yerine getirdik

Başkan Bozbey’den Bursaspor’a tam destek

Uğur Mumcu, Bursa’da 33. yılında unutulmadı

İnegöl’de depo kazası: İşçi demirlerin altında kaldı

Uludağ'da hafta sonu yoğunluğu

Ereğli’de TIR ile otomobil çarpıştı: 2 can kaybı

Gençler Büyükşehir desteğiyle KPSS’ye hazırlanıyor

Bakan Şimşek: Fitch’ten Türkiye’ye pozitif sinyal

Junioshow, zorlu küresel koşullarda sektörün umutlarını tazeledi

Nilüfer’de kaçak barakalar yıkıldı

Kocaeli’de yolcu otobüsü alev aldı

Demirtaş’a modern kapalı pazar geliyor

Balıkesir Sındırgı’da deprem!

ABD’de kar ve soğuk alarmı, marketler boşaldı!

Aksaray’da et yüklü TIR devrildi: 1 ölü

“İlk Başkent Yenişehir” konferansıyla 700. Fetih Yılı başladı

Yasadışı bahis geliri 50 milyon lira olan çete çökertildi: 13 tutuklama

Bursaspor liderlik için sahaya çıkıyor

Sancaktepe’de ahşap binada yangın

IBAN mağdurlarından TCK 158 için uzlaşma çağrısı

5 günlük bebeği darp eden hemşireye yakalama kararı

Orban’dan Zelenskiy’e Davos tepkisi

Bakan Yerlikaya’dan güvenlik başlıkları masada

Balkan Barış Platformu İstanbul’da toplandı

Başkan Bozbey'den su çağrısı

Kaçış hazırlığındaki FETÖ şüphelileri yakayı ele verdi

Oktay Yılmaz: Sürdürülebilir su yönetimi Bursa'nın önceliği

MHP’nin 2 numarasından erken seçim için tarih

Yükleniyor