Bursa’da basın mensuplarına intihar ve bağımlılık konulu farkındalık eğitimi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle, medya mensuplarına yönelik farkındalık eğitimi düzenlendi.

Bursa’da basın mensuplarına intihar ve bağımlılık konulu farkındalık eğitimi
Haberi Sesli Oku
BURSA HABER 27.09.2024 17:19:00 0

Eğitimde, intihar ve bağımlılık haberlerinin medyada doğru bir şekilde ele alınmasının önemi vurgulandı.

Eğitimin açılışını Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım yaparken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbaşı da "Doğru Habercilik ve Medya Etiği Bağlamında Bağımlılık ve İntihar Haberleri" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Gölbaşı, intihar ve bağımlılığın toplum sağlığı üzerinde büyük etkiler yarattığını belirterek, "Bu konular bir kamu sağlığı sorunu olarak ele alınmalı. İntihar vakalarının çoğu önlenebilir niteliktedir. Medyanın bu konuda sorumlu habercilik yaparak topluma katkı sunması gerekiyor." dedi.

 

 

Medya etiği çerçevesinde tarafsız ve hak temelli haberciliğin önemine değinen Gölbaşı, "İntihar haberleri yapılırken ayrıntılara girilmemeli, yöntem ve mekan bilgisi verilmemeli. Ayrıca, intihar hiçbir zaman cesur bir davranış gibi gösterilmemeli ve bu tür haberlerde özendirici dil kullanılmamalıdır. Bu konuda toplumu bilinçlendirmek için kişilerin yardım alabilecekleri yerler de haberde yer bulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Madde bağımlılığına ilişkin haberlerin de dikkatle ele alınması gerektiğini vurgulayan Gölbaşı, "Bağımlılığı normalleştiren ifadelerden kaçınmalı, tedavi süreçleri doğru aktarılmalı ve bağımlılıktan kurtulanların başarı öyküleri teşvik edici bir şekilde işlenmelidir." dedi.

Eğitim, olumlu ve olumsuz haber örneklerinin analiz edilmesiyle sona erdi.