Bursa’da kuraklık şoku: Balık ölümleri ve meyve kayıpları

Bursa’nın Gürsu ilçesinde, kuraklık nedeniyle sulama kanalları kururken, balık ölümleri ve meyve bahçelerinde ürün kaybı yaşanıyor.

BURSA HABER 6.09.2024 11:06:00 0
Bursa’da kuraklık şoku: Balık ölümleri ve meyve kayıpları

Dünyanın armut bahçesi olarak bilinen Gürsu’da, coğrafi işaretli Santa Maria ve Deveci armutlarının sulama sorunları nedeniyle ihracat riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden olan Santa Maria ve Deveci armudunun üretimi, susuzluk nedeniyle durma noktasına geldi. Gürsu Ovası'nı besleyen kanallar kururken, kuraklık sonucu balık ölümleri de meydana geldi. Çiftçiler, daha önce bu ölçekte bir balık ölümü görmediklerini, balıkların oksijensizlikten öldüğünü ifade ediyor.

Sulama zamanı gelen ürünlerin, vaktinde sulanmazsa yeterince olgunlaşmayacağını söyleyen çiftçiler, her yıl ihracata giden ürünlerinin bu şekilde kabul görmeyeceğini söyledi. Kuraklık nedeniyle ihracat riski yaşanırken, çiftçilerin en kısa sürede çözüm bulmalarını istedi. Dünyaca ünlü armutların üretimi riske girdi Kuraklık nedeniyle ürünlerde kalite kaybı yaşanabileceğini belirten Cambazlar Mahallesi Muhtarı Hasan Efe, “Gölbaşı gölünden başlayarak birçok mahalleye su taşıyor. Etrafında dünyaca ünlü santa maria ve deveci armutlarından oluşan tarım arazileri var. Gölbaşı’nda su seviyesi düştüğü için kanalımız kurudu. 1 hata öncesi suyumuz azalmaya başladı. 2 gündür de hiç su alamıyoruz. Hiçbir tarım arazisi şu an sulanamıyor. Kuraklık olursa meyvelerimizde kalite kaybı yaşanacak. Kanalımıza kapak yapıp suyun biriktirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

“İlk kez böyle bir kuraklık görüyoruz” 

Daha önce ne kuraklık ne de balık ölümleri ile karşılaştığını söyleyen Ağaköy Mahallesi Muhtarı Ertuğrul Ertem, “Balıklar, susuzluk nedeniyle oksijensizlikten öldüler. Biz de bu kanaldan meyvelerimizi suluyoruz. Yakında sulamamız gereken birçok ürünümüz var. Sulanmazsa irileşmez, irileşmezse de ihraç edilemez. Her yıl ilmek ilmek işlediğimiz kalite standardını kaybederiz. İlk kez böyle bir kuraklık görüyoruz” diye konuştu. Gürsu ovası dünyanın en kaliteli armudunu üretiyor Dünyanın en kaliteli armutlarının yetiştiği ovaya bu görüntülerin yakışmadığını ifade eden İğdir Mahallesi Muhtarı Ercan Sakın, “Bu kanalı besleyen Gölbaşı’nda çok az bir su kaldığı için kanalımız kurudu. Bu kanaldan yaklaşık 8 köy faydalanıyor. Bu 8 köy zaten dünyanın en kaliteli armudunu üretiyor. Kanalda suyu tutabilmek için kapak yapılmasını istiyoruz. Su bulamazsak armutlar küçük kalacağından satılamayacak. Bizim ürünlerimiz kaliteli ama bu gidişle en fazla meyve suyu olur” dedi.


Kadın Yazarıyla Buluşuyor" projesinde ikinci kitap dağıtıldı

İnegöl'de şüpheli ölüm

Kanal 16 ziyaretinde Türkoğlu’ndan hastane gecikmesi açıklaması

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

19 Eylül Gaziler Günü Bursa'da saygıyla kutlandı

İnegöl'de ses getirecek mobilya festivali başlıyor

Bursaspor'dan taraftarlara sevindirici müjde

Bursa'daki kayıp kadın bulundu

İnegöl’de fasulye hasadına belediye desteği

400 özel okula ceza

Bursa’da bir özel okul direnişi: Hak verilmez alınır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 16 ilin valisi değiştirildi

Fed sonrası gözler TCMB'de

FED Faiz kararını açıkladı!

Bursa'dan 6 havalimanına uçuş dönemi başlıyor!

Başkan Aydın şehit yakınları ve gaziler ile bir araya geldi

Gastro İnegöl, Bursa'nın mutfak şampiyonu oldu

Anayasa'nın ilk 4 maddesi için tartışma yoktur

Ordu’da motosikletin çarptığı astsubay şehit oldu

Alev Alatlı Kafeteryası Yıldırım’da hizmete girdi!

Bakan Uraloğlu’ndan Narin cinayeti açıklaması!

Erkan Aydın: Tarihe not düşelim, Özlüce arazisi Bursaspor’a tahsis edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Enes Çelik'i ağırladı

Süleyman Soylu'dan Özgür Özel'e sert sözler

Kent Meydanı'nda bıçaklı kavga

Osmangazi’de sessiz, sedasız kültür sanat devrimi!

Gemlik'te 74 yaşındaki kadın kayboldu

Bursaspor'un eski başkanı Kani Şen, hayatını kaybetti

MODEF Expo, yenilenen yüzüyle açılışa hazır

Bursa Milletvekili'ne yeni görev

Yükleniyor