Bursa'da müsilaj seferberliği başladı

Müsilaj seferberliği başladı

GÜNDEM 8.06.2021 16:46:00 0
Bursa

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 'Marmara Denizi Eylem Planı'nın uygulanmasına ilişkin 7 il valiliği ve belediye başkanlıkları, ilgili bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşlarına gönderilen genelgenin ardından Marmara Denizine kıyısı olan tüm illerde olduğu gibi Bursa sahillerinde de müsilaj seferberliği başladı.

Marmara Denizi’nin İstanbul kıyılarında Mart ayının ikinci haftasında görülmeye başlayan ve kısa sürede tüm Marmara’yı saran, denizi açık kahverengine boyayan müsilajla bugüne kadar lokal olarak yapılan mücadele çalışmaları bölgesel eylem planına dönüştü. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz Pazar Günü Kocaeli’de yaptığı ve 7 ilin valileri, belediye başkanları ve ilgili kurum müdürlüğünün katıldığı toplantıda hazırlanan 22 maddelik acil eylem planının ardından, bugün de tüm Marmara kıyılarında eş zamanlı müsilaj seferberliği başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un İstanbul’dan başlattığı çalışmaların Bursa ayağı ise Gemlik sahillerinde start aldı. Müsilaj temizleme etkinliğine Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve ilgili kurum yöneticileri katıldı.

Marmara hepimizin

Bursa’nın, Gemlik, Mudanya ve Karacabey ilçelerinde Marmara Denizi’ne 125 kilometre kıyısı olduğunu hatırlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bu güzellik Bursa'nın güzelliği, bu güzellik Türkiye'nin güzelliği. Küresel ısınma zaten malumunuz. İklim değişikliği ile alakalı yaptığımız çalışmalar var. Konuyu sadece bir maddeye bağlamadan evsel atıklardan tutun da termal atıklar, zirai atıklar, sanayi atıklarına kadar bu işi etkileyen, tetikleyen bir sürü boyut var. Bu üzerinden siyaset yapacak bir konu değil. Marmara Denizi hepimizin bir değeri. İstanbul belki bu noktada nüfusu ve ölçeği itibariyle en fazla deşarj yapan illerden bir tanesi. Ama her bir şehrimizin küçük veya büyük hepimizin üzerine düşen sorumlulukları var. Biz evsel atıklar konusunda iddia ediyorum Marmara Denizine kıyısı olan iller arasında en iyilerden bir tanesiyiz. Endüstriyel ile alakalı kat etmemiz gereken mesafeler var. Eksik olduğumuz bazı konular da muhakkak vardır” diye konuştu.

Sadece yüzey temizliği değil

Yapılan çalışmanın sadece yüzey temizliği olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Başkan Aktaş, “Biz bugün bir temizlik hamlesi başlattık. Ama bu işin denizin altında etkileyen boyutlarını da unutmamak lazım. Zaten 22 maddelik acil eylem planı, sadece bugünleri değil, gelecek 3 yıl açısından öngörülen bir proje. Ben duyarlılık gösteren herkese teşekkür ediyorum. Hepimizin derdi ve heyecanı aynı. Marmara Denizi temiz olsun, güzel olsun, insanlarımız rahat rahat denize girebilsin, rahatlıkla balık tutabilsin. Bunun yanında bizim Bursa Teknik Üniversitesi ile Uludağ Üniversitesi ortak çalışmalarımız var. Müsilajı hem gübre olarak kullanmak hem de oluşumunu engellemeye yönelik çalışmalarımız var. Allah bir daha inşallah böyle sıkıntılarla bizi karşı karşıya bırakmasın. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde gerçekleşen bu organizasyon için Çevre ve Şehircilik Bakanımıza ve ekibine yürekten teşekkür ederim” diye konuştu.

7/24 temizlik

Bursa Valisi Yakup Canbolat da Marmara Denizi’ni müsilajdan arındıracak ve 7/24 esasına dayalı yapılacak bir çalışmanın startını verdiklerini söyledi. Canbolat, “Ümit ediyoruz ki bu çalışma Marmara’yı eski doğal haline getirecek, doğal hayatına dönüştürecek. Burada herkesin katkısını bekliyoruz. Sadece belediyelerimizin, OSB’lerin değil her vatandaşın katkısını bekliyoruz. Çünkü bu kirliliğin önüne geçilmesi sadece kurumların meselesi değil. Bütün vatandaşlarımızın her düzeydeki katılımı ile ve destek vermesiyle yürüyecek bir proje. Bu heyecan verici bir proje. Marmara açısından Marmara'nın doğal hayatına tekrar dönecek olması hepimizi heyecanlandırıyor. Organize Sanayi Bölgelerinden, belediyelerimizin arıtma altyapısına kadar diğer tesislere kadar hükümetimiz her türlü desteği de verecek” dedi.

Faruk Çelik’ten ‘savaş’ ilanı: Artık susmayacağım!

CHP’den Antakya Ulu Camii tepkisi

Tülay Hatimoğulları'ndan 'anadilde ibadet' vurgusu: Kürtçe Kur'an okunabilmeli

Uludağ’da kaçak yapıya yıkım

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa Türk toplumunu kimseye ezdirmeyiz

Sadettin Saran, adli kontrolle serbest bırakıldı

Bakan Uraloğlu: Sabiha Gökçen Havalimanı, 11 ayda 2024'ün yolcu rekorunu geride bıraktı

Piremir’e gençlik ve spor merkezi

MSB’den Libya heyetini taşırken düşen uçakla ilgili açıklama geldi

İnegöl’de üç aylar özel programı

Özgür Özel: "Benim Avrupa'da randevu isteyip de alamadığım bir kişi yok. İspatlanırsa istifa ederim"

Büyükşehir Belediyesi’nde yeni yıl programı

İstanbul'da Deaş'a yılbaşı operasyonu: 115 gözaltı

Osmangazi Belediyesi’nde 2026 planlaması

Yurt genelinde soğuk hava dalgası

Sadettin Saran hakkında gözaltı kararı!

Bu köye taşınanlara çılgın teşvik: Her yetişkin için 25 bin, her çocuk için 12 bin dolar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özel'e sert tepki: "Kendi milletvekiline saygı duymayan, milletine saygı duyar mı?"

Osmangazi yüzmede barajı geçti

Cezaevinde şiddet gören Güllü'nün kızı Tuğyan, Silivri'ye sevk edildi

İnegöl karla mücadeleye hazır

Hakan Fidan'dan Hamas görüşmesi

MEB'den fenomen öğretmenlere inceleme

Terörsüz Türkiye’de kritik eşik

Başkan Ercan Özel'in çağrısı yanıt buldu: Yenişehir'e yeni hasta nakil aracı

Bursa’da kaçak sigara baskını

Asgari ücret zammı sonrası: Ticaret Bakanlığı'ndan açıklama

Sadettin Saran cephesinden istifaya dair açıklama geldi!

Bursa’dan Kuveyt'e turizm çıkarması

Sadettin Saran'ın test sonucu çıktı!

Yükleniyor