Bursa’nın ‘Tarih Adası’ Tophane’den şekillenmeye başladı   

Bursa'nın tarih başkenti kimliğini öne çıkaracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Tarihi Saat Kulesi, Bey Sarayı ve Hisar Bölgesi'ni de içine alan 'Tarih Adası' çalışmalarına hız verildi

BURSA HABER 15.09.2020 12:31:00 0
Bursa’nın ‘Tarih Adası’ Tophane’den şekillenmeye başladı   

Bursa'nın tarih başkenti kimliğini öne çıkaracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Tarihi Saat Kulesi, Bey Sarayı ve Hisar Bölgesi'ni de içine alan 'Tarih Adası' çalışmalarına hız veren Büyükşehir Belediyesi, restorasyonu tamamlanan Saat Kulesini ışıklandırdı, tophane yamaçlarını kirlilikten arındıran çalışmalarda da sona geldi.   


  “Bursa’da tarih ve yeşil yeniden gün yüzüne çıkıyor” sloganıyla Bursa’nın adeta çehresini değiştirecek projelerin startını veren Büyükşehir Belediyesi, özellikle kentin tarihi kimliğini öne çıkaracak ‘Tarih Adası’ projesi kapsamındaki çalışmaları da etap etap hayata geçiriyor. Bu projenin adeta bel kemiğini oluşturan Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nde Kızılay binasının yıkımı yapılırken, projenin bir parçası olarak ele alınan Tophane yamaçlarındaki temizlik çalışmalarında da artık sona gelindi. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından 25 kişilik bir ekiple başlatılan çalışmalarda pet şişe, cam ve teneke içecek şişeleri, karton kutulardan oluşan 30 kamyon atık bölgeden uzaklaştırıldı. Kuruyan ot ve dal parçaları kaldırılırken, yamaçtaki yürüyüş yollarının zemini temizlendi, kör noktalardaki aydınlatma sistemleri yenilendi. Yamaçlara çok sayıda renkli çalı bitkisi ve erguvan dikildi. 


  Saat Kulesi ışıl ışıl 
  Yamaçlardaki temizlik çalışmalarında sona gelinirken, Bursa’nın önemli simgelerinden biri olan Tarihi Saat Kulesi’nin restorasyonu da tamamlandı. İlk kez Sultan Abdülaziz döneminde 1876 yılında yaptırılan, bugünkü son halini Sultan Abdülhamid zamanında alan Tophane Saat Kulesi, ilk günkü ihtişamına kavuştu. Kesme taştan inşa edilen 33 metre yüksekliğindeki 6 katlı kule, yapılan aydınlatma çalışmalarıyla geceleri de kent siluetine ayrı bir kent katıyor. 


  Yılların özlemi gerçekleşiyor 
  Beraberindeki Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Ahmet Kılıç ve AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez ile birlikte Tophane yamaçlarında devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yıllardır hayal edilen ancak bir türlü gerçekleşmeyen önemli bir projenin startını verdiklerini hatırlattı. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Tarihi Saat Kulesi, Bey Sarayı ve Hisar Bölgesi'ni de içine alanı bir ‘Tarih Adasına’ dönüştürmeyi hedeflediklerini dile getiren Başkan Aktaş, “Saat Kulesinin restorasyonu bitti ve ışıklandırması yapıldı. Tophane yamaçlarında yıllardır ihmal edilen temizlik çalışmaları da hızla devam ediyor. Temizlik çalışmalarıyla birlikte aynı zamanda buradaki kalıntılar da ortaya çıkarılıyor, ışıklandırma çalışmaları yapılır. Ben bu vesileyle tüm hemşerilerimizden ve tüm misafirlerimizden özellikle şunu istirham ediyorum. Gerçekten bu yamaçlarda iş yapmak, çalışmak çok kolay değil. Onlarca arkadaşımız burada çalışıyor. Lütfen çerçöp atarak kirliliğe meydan vermeyelim. Gerçekten temizliği çok zor ve bu güzelliği hep beraber şehir olarak yaşayalım” dedi. 


 


Orhaneli'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutladı

23 Nisan'da Osmangazi'de çocuklar makamı devraldı

Kastamonu'da taksi şoförü silahla vurularak öldürüldü

Bursaspor Divan Kurulu, önemli ziyaretler gerçekleştirdi

Bursa'da kahraman berber müşterisinin hayatını kurtardı

Mudanya’da 23 Nisan bayramı coşkusu

Yıldırım'da hayat çocuklara güzel

Bursa'da otomobil ve otobüs çarpıştı, maddi hasar oluştu

Yerli otomobil Togg Mudanya jandarmaya tahsis edildi

Bursa’da kaçak avlanan balıkçılara operasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan terörle mücadelede kararlılık mesajı: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz

Bursa'da 23 Nisan coşkusu: Vali makamı Buğlem Çevik'e emanet

Bursa'da 23 Nisan Coşkusu: Zeyna Defne Kesmez makamı devraldı

23 Nisan’da yürek burkan görüntü

Uludağ Elektrik’ten çocuklara anlamlı 23 Nisan kutlaması

Beşiktaş’ta restoranda yangın paniği

Balıkesir’de motosiklet çalan hırsızlar kısa sürede yakalandı

Halil Umut Meler, EURO 2024’te görev alacak

İnegöl'de 23 Nisan coşkusu

Anıtkabir'de 23 Nisan coşkusu

Irak ve Suriye'de 19 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

Bursa Gemlik'te istinat duvarı çökmesi sonrası soruşturma başladı!

Maliye vergi kaçakçılığının peşinde: Kiralık IBAN sahipleri dikkat!

Meteoroloji uyarıyor: Sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar bekleniyor

Trafikte kurşun yağdırdı...27 yıl hapis cezası olan şahıs böyle yakalandı

Bursa ve Balıkesir'de Mahzen-31 operasyonu

Bursa'da çocuklar belediye başkanı oldu, kentin geleceğini tartıştı

Yardımsever hırsız kamerada

Zincirleme kaza kamerada

Uludağ’da vatandaş tilkiyi elleriyle besledi

Yükleniyor