Bursa’nın zemini çürük, umutları sağlam mı?

...

GÜNDEM 14.02.2025 14:24:00 0
Bursa’nın zemini çürük, umutları sağlam mı?

Yaşadığımız bu coğrafyada yaşanan depremlerin sadece yeri ve zamanı değişti. Kimini doğduğu yerlerle andık: Van Depremi, İzmir Depremi diye  yâd ettik. Kimini doğduğu zamanlarla andık: 6 Şubat, 99 Depremi diye yad ettik. Bu topraklarda aynı acıyla defalarca sınandık ama ders çıkarabildik mi derseniz cevabımız koca bir “HAYIR”.

Bugün katıldığım ve jeolog ve deprem bilimci Prof.Dr. Naci Görür’ün “Bursa’nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi” söyleşisi de bu acıları anarak başladı. Yoğun bir katılımın olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Depremin ilk dakikalarında daha ellerinde sadece iki cümle veri varken ekrana çıkıp milyonlarca yıl önceye uzanan depremlerin tarihini, fay zonlarını, sismolojiyi anlatan sözüm ona akademisyenlerin aksine Naci Hoca halkın karşısına çıktığı söyleşisine “Baştan söyleyeyim jeolojiden, sismolojiden, jeofizikten bahsetmeyeceğim. Onların konuşulacağı yerler bilim akademileridir halkın önü değil.” diyerek kıymetli bir açıklamayla başladı. 

Hatta bazı anlarda yükselen cümlelerinde “Depremin ne zaman nerede olacağını siz değil akademisyenler tartışsın. Deprem olmaya olacak. Sizin göreviniz ve sormanız gereken evimiz ve kentlerimiz depreme dirençli mi sorusudur” diyerek girizgahını perçinledi.

Naci Hoca’nın  Bursa’ya dair değerlendirmeleri önemliydi ve herkesin merak ettiği Bursa’nın depremselliğine dair durumunu özetlerken, “Bursa’nın zemini çürük, yeraltı suları yoğun ve depremde en fazla hasar verebilecek olan aktif fayların kucağında bir noktada yer alıyor” ifadelerine yer verdi.

Marmara Bölgesi’nde meydana gelecek olası bir depremde “İstanbul, Bursa, Yalova, Kocaeli, Çanakkale ve tüm Marmara Bölgesi’nin ekonomisinin çökeceğini ve bu hal içerisinde Türkiye’nin de diz üstü çökeceğini” belirtti.

6 Şubat depremlerinden önce bölgede beklenen depremlere dair çok uyarılar yaptığını ancak yeterli karşılığı alamadığını belirten Görür, “6 Şubat’tan önce dediklerimiz yapılsaydı ve o bölge depreme dirençli hale getirilseydi gereken toplam tutar 11 milyar dolardı ancak şu an deprem bölgesini ayağa kaldırmak için harcanması gereken tutar 105 milyar doları buluyor . 11 milyar dolar nereee, 105 milyar dolar nereee?” dedi.

Görür depreme dirençli kentler vurgusunu yaparken tavsiyelerinin altını doldurarak cümle cümle sıraladı.

Özellikle yerel yönetimlere düşen sorumluluklara dikkat çekti. “Biz İstanbul’u 25 senedir depreme dirençli hale getiremedik ama siz isterseniz 6-7 kişiyle bile bu işi halleder ve en fazla 10 yıla Bursa’yı deprem dirençli kent haline getirirsiniz” dedi.

“Belediye Başkanı,  Alt Koordinatörlerden Sorumlu Genel Koordinatör, Halk Koordinatörü, Altyapı Koordinatörü, Yapı Stoku Koordinatörü, Ekosistem-Çevre Koordinatörü ve Ekonomi Koordinatörü” oluşturacaksınız dedi ve her birine düşen görevleri tek tek açıkladı.

Hocanın söylediği her cümle adeta bir ders gibiydi. Bu noktada özellikle yerel yönetimler, bu dersin notlarını tek tek planlamalı ve en kısa zamanda icra etmeli. 

Bu icra sırasında ise hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var.  Zira depreme dair her programımda özellikle belirttiğim gibi:
“Bir gün o taşın altında kalmamak için bugün bu taşın altına elimizi koymak zorundayız.”

Furkan KARADERİ

 


Başkan Bozbey: “İnegöl susuzluk çekmesin diye var gücümüzle çalışıyoruz”

Motosiklet sürücüleri için yeni cezalar yolda

Yıldırım'da kentsel dönüşüm hamlesi hız kazandı

Bursa’da lise öğrencisini darp edip, pompalı tüfekle vurdular

Başkan Aydın iftar buluşmasında

Bursa’nın yeni sağlık müdürü kim olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "İmralı heyeti randevu isterse görüşürüm"

Emekli ikramiyelerine güncelleme yapılacak mı?

YKS geç başvuru için son gün: Yarın!

İnşaat maliyetlerindeki artış 49 ayın en düşük seviyesinde

Bakan Şimşek: Cari açık sürdürülebilir seviyede kalacak

BDDK'dan yeni taşıt kredisi kararı! Kredi limitleri değişti

Ukrayna, Rusya ile 30 günlük ateşkese hazır!

Bahçeli: İstiklal Marşımız milli istiklal ve istikbale duyulan derin sevgi ve bağlılığın sonucunda hayat bulmuştur

İstiklal Marşı 104 yaşında

Osmangazi Belediyesi'nden kadın pilota destek

Erdoğan: İstiklal Marşı'nın ruhunu yaşatmaya devam edeceğiz

8 İlde dev operasyon: 76 şüpheli yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İkinci Nekbe felaketi yaşatmaya dönük projeler kabul edilemez

Aydın'da 4 çocuk annesi kadın ölü bulundu: Olay yerinde 13 boş kovan bulundu

Yüksek İstişare Kurulu toplandı

Yenişehir turizmin yeni cazibe merkezi oluyor!

Sigaraya yeniden zam!

Habersiz fotoğraf paylaşımına Yargıtay'dan onaylı hapis cezası

DOSTUM tesisleri yenileniyor, gençler için yeni spor alanları geliyor

Dursun Ali Erzincanlı yıldırımlılara unutulmaz bir gece yaşattı

Başkan Oktay Yılmaz, sahurda gençlerle buluştu

Osmangazi Zabıtası’ndan kaldırım işgaline sıkı denetim

Bursa'da gıda alarmı: "Köfteden kanatlı eti çıktı"

Mustafa Dündar’ın ardında bıraktığı milyonlarca liralık zarar ve BAREM gerçeği

Yükleniyor