Çanakkale’deki savaşın acımasız yüzü: ’Topuk patlatanlar’

Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz ve Fransızlar tarafından Osmanlı askerlerinin cepheye ulaşacakları yollara havadan atılan ve savaş hilesi olarak nitelendirilen 3 ayaklı sivri uçlu topuk patlatanlar, savaşın acımasızlığını gözler önüne seriyor.

KÜLTÜR SANAT 22.04.2024 11:00:00 0
 Çanakkale’deki savaşın acımasız yüzü: ’Topuk patlatanlar’

Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz ve Fransızlar tarafından Osmanlı askerlerinin cepheye ulaşacakları yollara havadan atılan ve savaş hilesi olarak nitelendirilen 3 ayaklı sivri uçlu topuk patlatanlar, savaşın acımasızlığını gözler önüne seriyor. 
Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyündeki Namazgah tabyasında 109 yıl önceki Çanakkale Savaşları sırasında İtilaf Devletleri’nin savaş uçaklarından atılan ’topuk kıran’ denilen 3 tarafı sivri yıldız çiviler, görenlere savaşın dehşetini bir kez daha hatırlattı. Tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan Çanakkale Savaşları’nda, İngiliz ve Fransızların Türk askerinin üzerine attıkları 3 ayaklı sivri çiviler seneler sonra bile görenleri dehşete düşürüyor. Yere düştüğünde her zaman sivri tarafı üstte kalan topuk kıran çiviler, harp meydanında binlerce Türk askerine zarar vermiş. 
Üç tarafı sivri, uçları balık oltasına benzer bir şekilde imal edilen bu çiviler, yere nasıl düşerse düşsün sivri tarafı hep üstte kalıyor. Türk askerinin yürüyüş yollarına atılan bu çiviler, gece karanlığında fark edilmediğinden, askere büyük zayiat verdirdi. Ayakkabıdan kolayca geçen bu çiviler, askerlerin topuk kemiklerini kırarak yaraladı. Savaş sırasında ameliyatsız çıkarılması imkansız olan bu çiviler kangrene de sebebiyet verdi. 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsani ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, Çanakkale Savaşları başladığı zaman uçaklardan üç ayaklı sivri topuk kıranların atıldığını söyledi. Bu topuk kıranların savaşta önemli bir rol üstlendiğini de ifade eden Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, "Bu topuk kıranların uçları sivriydi ve yere düştükleri zaman hiçbir şekilde yan yatmıyorlardı. Mutlaka bir tanesinin bir ayağı üste geliyordu. Özellikle askerlerin gece yürüyüşlerinde yeri görmemeleri sebebiyle bu topuk kıranlar ayaklarına batıyor ve topuk kemiklerinin kırılması nedeniyle askerler savaş dışı kalıyordu. Özellikle İngilizlerin, buna çok büyük önem verdikleri görülmektedir. Yapılan topuk kıran operasyonlarında uçaklar vasıtasıyla özellikle sevk hatlarına atılarak pek çok Osmanlı askerinin ayaklarının topuklarından bu şekilde zayi olmasına sebebiyet verdiği ve pek çok askerimiz de o yüzden askerlik hizmetinden ayrılmak durumunda kaldı. Ayrıca bu topuk kıranlar özellikle atlar ve develere de zarar vermiştir. Çünkü onlarla da sevk yapılırken hayvanlar bunları görmedikleri zaman üzerlerine basıyorlardı ve bu çerçevede hayvan zayiatına da sebebiyet veriyordu. Çanakkale Savaşları’ndan bunca yıl geçmesine rağmen bu topuk kıranlar bütün askeri müzelerde ve savaş müzelerinde kendini göstermektedir. O nedenle bunlar da gerçekten Türk askerine büyük zayiat verdiren obje olarak karşımıza durmaktadır. Tabii ki her yolu kullanarak bu şekilde karşı tarafa alt etmeyi denemişlerdir" dedi. 
 


Erkan Aydın'dan CHP liderine ziyaret

Mollaarap’ta büyük dönüşüm: Kent Korusu geliyor!

Nilüfer’de 2025 yılı yazarı Rıfat Ilgaz

Kepez Belediyespor - İnegölspor maç sonucu

İnegöl Belediyesi'nden Cerrah Kuru Fasülyesi'ne destek

Partiler üstü meseleye partiler arası buluşma

İnegöl Belediyesi'nden personeline sıfır atık yarışması

Yılın yazarı belli oldu!

İnegölspor'da beklenmedik ayrılık

Nilüfer Belediyesi ve BUÜ iş birliği protokolü imzaladı

İnegölspor'a TFF'DEN şok ceza

561 Milyonluk Tarımsal Yatırımın startı verildi

İmamoğlu’nun hakim karşısına çıkacağı tarih belirlendi

Yıldırım'da sahiplendirilen hayvanlara 1 yıl ücretsiz bakım

Düğünde takılan takılar kimde kalmalı?

Yıldırım'da Uluslararası Öğrenci Sempozyumu düzenlendi

Osmangazi’de Ramazan şenlikli geçecek

Irak'ın kuzeyinde 5 terörist etkisiz hale getirildi

AK Parti Osmangazi, mahalle başkanlarıyla ilk buluşmayı gerçekleştirdi

Aralık ayı dış ticaret endeksleri belli oldu!

Yalova Bursa Yolu’nda kaza: 1 kişi hayatını kaybetti

Üç katlı evin çatısında yangın

Tefecilik ve dolandırıcılıkla mücadelede büyük başarı

Bursa’da firari kadın yakalandı!

Kılıçdaroğlu, partisine daha ne kadar zarar verecek?

İnegöl Belediyesi’nden dünya pil günü’ne özel çevreci yarışma

İnegöl’de ağaç budama çalışmaları sürüyor

Pazar fiyatları cep yakıyor

Özgecan Aslan’sız 10 yıl

CHP'de ön seçim tarihi belli oldu

Yükleniyor