Tarih: 03.02.2025 13:10

CHP Osmangazi kongresinin notları ve seçimin yansımaları

Facebook Twitter Linked-in

Kongrenin, siyasi sonuçlarına geçmeden önce, takip ettiğim genel kurul notlarını paylaşayım.

 

***

Kongre salonunda konuştuğum partililerin birçoğu Raşit Gürbüz’ün kazanacağını söylüyordu.

Ancak 4 adayın afişleriyle süslenmiş  Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ne gövde gösterisiyle adım atan Cengiz Çelikten’in şaşaalı girişi, başa baş geçecek seçimin ilk işaretiydi. 

Ne ki, Çelikten’in çevresindeki coşkulu kalabalığın birçoğunda delege kartı olmaması, özel bir organizasyon yapıldığını da deşifre ediyordu.

Çelikten kadar olmasa da Raşit Gürbüz’ün kalabalık bir grupla salona girmesi, ardından genç partililerin sloganları eşliğinde yerini alan Barış Güvenç’in verdiği görüntü, demokratik kongrenin izdüşümleriydi.

 

***

 

Kongre konuşmalarına gelince…

İlk olarak Cengiz Çelikten çıktı kürsüye ve selamlama konuşması yapmakla yetindi.

Ardından İl Başkanı Nihat Yeşiltaş son derece savruk, devrik cümleleri nedeniyle ne dediği pek anlaşılmayan, ajitasyon kokan bir konuşma yaptı.

Alkış almak için sesini yükseltse de derinliği olmayan bu konuşmanın ardından, birilerinin Yeşiltaş’a artık doğaçlama yapmamasını, en azından önünde notlar olması gerektiğini söylemesi gerekir.

Doğaçlama, bilgi birikimi, siyasi alt yapı ve entelektüel derinlik ister. 

Mesela Yeşiltaş’ın ardından kürsüye çıkan Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’da olduğu gibi…

İyi bir hatip olduğu kadar, kimsenin dile getirmediği konulara cesurca değinen Sarıbal, konuşmasından önce yapılan oylamada, blok yöntemin kabul edilmesini eleştirdi:

Az önce yapılan oylamada, çarşaf liste değil, blok listeyi kabul ettiniz. Geçmiş olsun. Evet, birlik ve beraberlik içinde olmalıyız ama partinin değerlerine sadık kalarak.”

Sarıbal’ın sözünü ettiği değerler, hiç kuşkusuz parti için demokrasi ve temsilde adalet idi.

Zaten olağanüstü kongre de bu değerlerin zedelendiği düşüncesiyle toplanmamış mıydı?

 

***

 

Kongre salonunda konuştuğum partililer, Barış Güvenç ve Erdoğan Kaçar’ın imza toplaması için Cengiz Çelikten ekibinin destek verdiğini söylediler.

Sandıklar açıldığında bu iddianın doğruluğu ortaya çıktı.

Nitekim Barış Güvenç, topladığı imzanın 3’te biri kadar, Erdoğan Kaçar ise 12’de biri kadar oy aldı.

 

***

 

Gelelim kongrenin sonuçlarına…

Raşit Gürbüz’den sonra kongrenin en büyük kazananı Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’dır. 

 

 

Erkan Aydın, belediyedeki başarısının ardından, örgüt üzerinde  de ne kadar etkili olduğunu, dahası örgütle iç içe, kol kola olduğunu Osmangazi kongresiyle ilan etti. 

Ancak sadece Erkan Aydın kazançlı çıkmadı.

Mesela, parti içindeki tüm mevzilerini kaybeden İsmet Karaca, bu kongreyle küllerinden doğdu.

Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan’ın ismini de kongrenin kazananları arasında yazabiliriz.

Raşit Gürbüz’ün, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin önceki dönem şube başkanı ve Gürhan Akdoğan ile ekip arkadaşı olduğunu da hatırlatayım. 

Turgut Özkan ise artık saklamadığı il başkan adaylığı yolunda, güçlü bir mevzi elde etti. 

 

***

Raşit Gürbüz, sakin kişiliği, uzlaşmacı tavrı ve arkasındaki güçlü koalisyonun desteğiyle, kongreyi kazanmasın bildi. 

Artık, Osmangazi Belediyesi ile uyumlu bir ilçe başkanı ve yönetimi göreceğiz.

 

***

Adaylardan Barış Güvenç, iyi bir örgütçü ve sıkı bir CHP’lidir.

Partiye küsmemeli/küstürülmemeli.

Cengiz Çelikten kaybetse bile hakkını verelim ki, kazanılmış bir yerel seçimin ilçe başkanı olarak tarihteki yerini alacaktır.

 

***

Kuşkusuz  Osmangazi kongresinin il kongresine yansımaları olacaktır.

Ancak bu konuyu bir başka yazıya bırakalım. 

MUSTAFA ÖZDAL




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —