Özellikle, milletvekilliği ve belediye başkanlığı süresini 3 dönemle sınırlandıran madde dikkat çekerken, söz konusu değişikliğin 2018’den itibaren uygulanacak olması ise tartışmalara yol açtı. 3 dönem kuralında 2018 milat kabul edilmesiydi, aralarında Bursalı milletvekillerinin de olduğu çok sayıda isim bir sonraki seçimde aday olamayacaktı.
CHP 20. Olağanüstü Kurultayı’nda tüzük değişiklikleri yapıldı. Buna göre, bir kişi en fazla 3 dönem üst üste milletvekili, belediye veya il meclis üyesi seçilebilecek. TBMM üyeliği için adayların belirlenmesine yönelik yöntemlerin, ön seçim, örgüt denetimden ön seçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması olarak belirtildi. Milletvekillerinden dönem kuralı uygulaması, 24 Haziran 2018 seçimleriyle oluşmuş TBMM 27. Dönem yasama dönemiyle başlayacak. Böylece uzun dönemdir görev yapan belediye başkanları, milletvekilleri ve meclis üyeleri ara vermeden bir dönem daha aday olabilecekler.
GENEL BAŞKANA YÜZDE 15 KONTENJAN HAKKI
Yeni tüzükte genel başkana milletvekillerinin yüzde 15’ini belirleme yetkisi de verildi. Bu yüzde 15’in yüzde 5’i il örgütüne, yüzde 5’i kadın ve gençlik kollarına, yüzde 5’i de deneyimli milletvekillerine ayrılacak.
GÜÇLÜ GENEL SEKTERER
Yeni tüzüğe göre genel sektere, parti politikalarının belirlenmesinde, uygulanmasında ve yaygınlaştırmasında koordinasyon rolü de veriliyor. Yine CHP Merkez Yürütme Kurulu’nda TBMM Grup Yönetimi de yer alacak.
KİMLER OY KULLANABİLECEK?
Üyelerin ön seçimlerde oy kullanabilmeleri için en az 1 yıllık üye olması, 120 ile 6 bin lira arasındaki aidatı düzenli olarak ödemesi ve tebliğ edilen parti görevlerini yerine getirmeleri şartı aranacak. Seçimle gelinen organlarda 18-15 yaş arası partililere yüzde 10, 25-40 yaş arasında yüzde 15, kadınlara yüzde 35 kontenjan ayrıldı.
Haber: Mustafa ÖZDAL