Çocuğunuza konserve kutu gıdaları verirken dikkatli olun: Erken ergenliğe neden olabilir

Çocuğunuza konserve kutu gıdaları verirken dikkatli olun: Erken ergenliğe neden olabilir

GÜNDEM 8.07.2024 09:08:14 0
Çocuğunuza konserve kutu gıdaları verirken dikkatli olun: Erken ergenliğe neden olabilir
Günlük hayatta yaygın olan konserve kutu gıdalar, plastik saklama kapları ve damacanalarla ilgili uyarıda bulunan Doç. Dr. Mustafa Temizel, bu maddelerin uzun vadeli kullanımında tehlikeli olabileceğine işaret etti. Bazılarının içinde bulunan BPA’nın östrojen hormonunu taklit ettiğini belirten Doç. Dr. Temizel, “Çocuğunuzun erken ergenliğe girmesine neden olabilir. Ayrıca erkeklerde kısırlık da yapabilir” dedi.
Bisfenol A (BPA), plastik ürünlerin temel malzemesi ve polikarbonattır. Kaba plastik ürünlerin yapımında kullanılmaktadır. Günlük hayatta birçok farklı alanda karşımıza çıkmaktadır. Doğrudan yiyecek içeceklerde bulunmasa da insan sağlığına dokunabilecek alanlarda kullanılabilir. Yani damacanaların iç kaplamasında, bebek biberon yapımında, ilaç şuruplarının ölçü kaşıklarında, sporcu mataralarının iç kısmında, plastik saklama kaplarında ve konserve kutuların iç kaplamasında da kullanılmaktadır. Bu maddenin uzun vadeli etkilerini açıklayan Medicana International İstanbul Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Temizel, çeşitli uyarılarda bulundu.

“Meme kanseri riskini artırıyor”
Doç. Dr. Mustafa Temizel, BPA’nın östrojen hormonunu taklit eden, onunla benzerlik gösteren bir madde olduğunu ifade ederek, “Dolayısıyla sürekli maruziyet halinde östrojen seviyelerini yükseltebiliyor. Östrojen seviyesinin yükselmesiyle hem yetişkinlerde hem çocuklarda hem de gebelikte ceninde farklı sorunlara yol açabiliyor. Özellikle kadınlarda östrojen seviyesinin yükselmesi, meme kanseri riskini artırıyor. Hormonal denge bozulmasına, obeziteye ya da kalp damar hastalıklarını da tetikleyebiliyor. Çocuklarda cinsel gelişimin erken yaşanmasını da tetikleyebilir. Eğer anne karnındayken maruziyet söz konusuysa bebek gelişimini etkileyebilir. Erkeklerde de kısırlığı tetikleyebilir” açıklamasında bulundu.

“3, 6 ve 7 numaralar içerikte sorun olabileceğini gösterir”
“Türkiye’de de dünyada da bu konuda yasaklar var” diyen Doç. Dr. Temizel, “Biberon üretiminde BPA yasaklanmıştır. Üretimdeki sağlık koşullarını denetlemek açısından damacanalarda, pet şişelerde numaralanmaya gidilmiştir. 1, 2, 4, 5 numara sağlıklı olduğunu işaret eder. 3,6 ve 7 numaralar içerikte sorun olabileceğini gösterir” dedi.

“Pet şişe düzgün muhafaza edilmelidir”
Özellikle bu sıcak havalarda pet şişe su tüketimine dikkat etmek gerektiği konusuna da değinen Doç. Dr. Temizel şunları söyledi:
“Pet şişedeki su, düzgün koşullarda muhafaza edilip kullanılırsa suda bir sıkıntı olmaz. Ancak pet şişenin yapımı sırasında içinde kullanılan bazı maddelerin suya geçme tehlikesi vardır. Pet şişelerin yapımında polietilen maddesi kullanılmaktadır. Dolayısıyla pet şişelerde, üretimden kaynaklanan plastik maddelerinin sıvıya geçişi mümkündür. Ancak bunun için suyun sıcak ortamda uzun süre bekletilmesi, uzun süre depolanması madde geçişlerine neden olur. Pet şişe yapımında baskın olan madde antimon trioksittir ve bu kanserojendir.”

“Bu sıcak havalarda pet şişedeki suyu arabanızda bırakmayın”
“Hem FDA, hem Avrupa Birliği mevzuatında antimon troksitin belli bir oranı geçmeme zorunluluğu vardır” diyen Doç. Dr. Temizel sözlerini, “Pet şişedeki suların sahipsiz ve dikkatsiz bırakılması kesinlikle tüketici için sorun oluşturur. Özellikle sürücüler, bu yüksek sıcaklıklarda araçlarına pet şişe sularını bırakıyorlar. Dışarıda ısı 30 derece olduğunda, araç içindeki ısı bunun iki katına çıkabiliyor. Bunlar da toksik maddelerin suya geçişini kolaylaştırıyor. Ancak bu geçiş çok yüksek miktarlarda değildir. Uzun vadede de olsa pet şişeden geçebilen toksik maddelerin kanserojen etkileri vardır. Bu nedenle plastik şişeler yerine cam şişe ve paslanmaz çelik kapların kullanımı daha sağlıklıdır” şeklinde sonlandırdı.

Beyaz Saray’dan İran mesajı: “Trump ölümcül güç kullanmaya hazır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kimsenin bir avuç toprağında gözümüz yok”

Bursa Emniyeti’nden arananlara ve uyuşturucuya darbe

Bursa'da kafede büyük kavga: 100 bin liralık hasar

Karacabey’de milyonluk yarış atları sular altında

Başkan Yılmaz'dan Şehit Ailesine iftar ziyareti

Nilüfer Belediyesi’nden Podyumpark’a kira tespit davası

2Saz 1Ses konserinde ustalara saygı

Osmangazi’den Uludağ eteklerinde iftar buluşması

Bursa’da parkta bıçaklı kavga: 1 yaralı

Büyükşehir’den içme suyuna dev yatırım

Bursa’da ‘Piyasacılara’ geçit yok: 254 araca ceza

İnegöl Jandarması’ndan başarılı operasyon

Bursaspor’dan çifte zirve

Devlet Bahçeli: “Allah’a ibadet gericilikse, bizde bal gibi gericiyiz”

Akaryakıt bayileri BTSO’da buluştu

Bursa'da cadde ortasında silahlı gösteri pahalıya patladı

Başkan Bozbey’den Batı Trakya’ya anlamlı ziyaret

Osmangazi’de 1 kilo 280 gram uyuşturucu ele geçirildi!

Motorin 60 Lirayı aştı: 2,40 TL zam geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine sonrası açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Nilüfer'de su kesintisi

Kestel’de geleneksel iftar buluşması

Ercan Özel: “Yenişehir altın dönemini yaşıyor”

Nilüfer’de hizmete 10 yeni araç daha

Ömeraltı Yaylası’nda yılkı atları görsel şölen sundu

Yıldırım Belediyesi’nden üreten kadınlara çok yönlü destek

Bursa'da dilencilik parası bebek bezinden çıktı!

Kalbimin ekmeğiyle, şükürle büyüyen yıllar!

Yükleniyor