Çocuğunuza konserve kutu gıdaları verirken dikkatli olun: Erken ergenliğe neden olabilir

Çocuğunuza konserve kutu gıdaları verirken dikkatli olun: Erken ergenliğe neden olabilir

GÜNDEM 8.07.2024 09:08:14 0
Çocuğunuza konserve kutu gıdaları verirken dikkatli olun: Erken ergenliğe neden olabilir
Günlük hayatta yaygın olan konserve kutu gıdalar, plastik saklama kapları ve damacanalarla ilgili uyarıda bulunan Doç. Dr. Mustafa Temizel, bu maddelerin uzun vadeli kullanımında tehlikeli olabileceğine işaret etti. Bazılarının içinde bulunan BPA’nın östrojen hormonunu taklit ettiğini belirten Doç. Dr. Temizel, “Çocuğunuzun erken ergenliğe girmesine neden olabilir. Ayrıca erkeklerde kısırlık da yapabilir” dedi.
Bisfenol A (BPA), plastik ürünlerin temel malzemesi ve polikarbonattır. Kaba plastik ürünlerin yapımında kullanılmaktadır. Günlük hayatta birçok farklı alanda karşımıza çıkmaktadır. Doğrudan yiyecek içeceklerde bulunmasa da insan sağlığına dokunabilecek alanlarda kullanılabilir. Yani damacanaların iç kaplamasında, bebek biberon yapımında, ilaç şuruplarının ölçü kaşıklarında, sporcu mataralarının iç kısmında, plastik saklama kaplarında ve konserve kutuların iç kaplamasında da kullanılmaktadır. Bu maddenin uzun vadeli etkilerini açıklayan Medicana International İstanbul Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Temizel, çeşitli uyarılarda bulundu.

“Meme kanseri riskini artırıyor”
Doç. Dr. Mustafa Temizel, BPA’nın östrojen hormonunu taklit eden, onunla benzerlik gösteren bir madde olduğunu ifade ederek, “Dolayısıyla sürekli maruziyet halinde östrojen seviyelerini yükseltebiliyor. Östrojen seviyesinin yükselmesiyle hem yetişkinlerde hem çocuklarda hem de gebelikte ceninde farklı sorunlara yol açabiliyor. Özellikle kadınlarda östrojen seviyesinin yükselmesi, meme kanseri riskini artırıyor. Hormonal denge bozulmasına, obeziteye ya da kalp damar hastalıklarını da tetikleyebiliyor. Çocuklarda cinsel gelişimin erken yaşanmasını da tetikleyebilir. Eğer anne karnındayken maruziyet söz konusuysa bebek gelişimini etkileyebilir. Erkeklerde de kısırlığı tetikleyebilir” açıklamasında bulundu.

“3, 6 ve 7 numaralar içerikte sorun olabileceğini gösterir”
“Türkiye’de de dünyada da bu konuda yasaklar var” diyen Doç. Dr. Temizel, “Biberon üretiminde BPA yasaklanmıştır. Üretimdeki sağlık koşullarını denetlemek açısından damacanalarda, pet şişelerde numaralanmaya gidilmiştir. 1, 2, 4, 5 numara sağlıklı olduğunu işaret eder. 3,6 ve 7 numaralar içerikte sorun olabileceğini gösterir” dedi.

“Pet şişe düzgün muhafaza edilmelidir”
Özellikle bu sıcak havalarda pet şişe su tüketimine dikkat etmek gerektiği konusuna da değinen Doç. Dr. Temizel şunları söyledi:
“Pet şişedeki su, düzgün koşullarda muhafaza edilip kullanılırsa suda bir sıkıntı olmaz. Ancak pet şişenin yapımı sırasında içinde kullanılan bazı maddelerin suya geçme tehlikesi vardır. Pet şişelerin yapımında polietilen maddesi kullanılmaktadır. Dolayısıyla pet şişelerde, üretimden kaynaklanan plastik maddelerinin sıvıya geçişi mümkündür. Ancak bunun için suyun sıcak ortamda uzun süre bekletilmesi, uzun süre depolanması madde geçişlerine neden olur. Pet şişe yapımında baskın olan madde antimon trioksittir ve bu kanserojendir.”

“Bu sıcak havalarda pet şişedeki suyu arabanızda bırakmayın”
“Hem FDA, hem Avrupa Birliği mevzuatında antimon troksitin belli bir oranı geçmeme zorunluluğu vardır” diyen Doç. Dr. Temizel sözlerini, “Pet şişedeki suların sahipsiz ve dikkatsiz bırakılması kesinlikle tüketici için sorun oluşturur. Özellikle sürücüler, bu yüksek sıcaklıklarda araçlarına pet şişe sularını bırakıyorlar. Dışarıda ısı 30 derece olduğunda, araç içindeki ısı bunun iki katına çıkabiliyor. Bunlar da toksik maddelerin suya geçişini kolaylaştırıyor. Ancak bu geçiş çok yüksek miktarlarda değildir. Uzun vadede de olsa pet şişeden geçebilen toksik maddelerin kanserojen etkileri vardır. Bu nedenle plastik şişeler yerine cam şişe ve paslanmaz çelik kapların kullanımı daha sağlıklıdır” şeklinde sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un işgalden kurtuluşunun 101. yıl dönümü törenine mesaj gönderdi

YÖK: "Üniversite sistemi değişiyor" haberi gerçeği yansıtmıyor

İsrail'in Gazze saldırılarında can kaybı 41 Bin 870'e yükseldi

84 yaşındaki usta, 321 cami inşa etti

TBMM’de yoğun mesai başlıyor

Bursa'da palet fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

İnegöl’de kentsel dönüşümde büyük hedef: 5 yılda 10 bin konut

Bursa’da prefabrik üretiminde dev tesis

Anadolu Üniversitesi - Bursaspor ilk yarı sonucu

İnegöl Belediyesi'nden Din Görevlilerine kahvaltı buluşması

Mudanya'da arazi yangını

Osmangazi'de Balkan rüzgarı esti

Rant, rüşvet ve emsal artışı olmadan da kentsel dönüşüm olabiliyormuş

Yıldırım'da Nebi Dede Çorbası geleneği

İnegöl'de Küçükbaş Hayvancılık Festivali başladı

Bursa merkezli uyuşturucu operasyonunda 53 tutuklama

Yol çalışması

Otomobilin çarptığı bisikletli çocuk ağır yaralandı

Tarihi Yenişehir Panayırı yoğun ilgiyle karşılandı

Dünya Hayvanları Koruma Günü bayram havasında kutlandı

Bursa Emniyeti'ne 235 yeni araç

Bursa'da tekstil fabrikasında yangın

Yıldırım'da can dostlar emin ellerde

Uludağ Elektrik, vergi rekortmenleri listesinde kendisini gizledi mi?

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, İMSİAD üyeleriyle bir araya geldi

Osmangazi, Yıldırım, Mudanya yıkıyor; Nilüfer bakıyor

Yıldırım Belediyesi'nden anahtar teslim töreni

3 Kardeş 6 milyon lira vurgun yaptı

Başkan Aydın, Marmara Belediyeler Birliği toplantısı için Bursa’ya gelen başkanları ağırladı

Ercan Özel: Sırada planlama aşaması var

Yükleniyor