Cumhurbaşkanı uyardı, Türkiye kazandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın 4G ile zaman kaybetmeyelim, 5G´ye geçelim? uyarısı, Türkiye´nin yaklaşık 3 milyar dolar kazanç elde etmesini sağladı.

Cumhurbaşkanı uyardı, Türkiye kazandı
GÜNDEM 2.09.2015 14:48:08 0

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, "4G ile zaman kaybetmeyelim, 5G´ye geçelim" uyarısı ile Mayıs ayındaki kura oranla devletin kazancı 2 milyar lira artmış oldu. Böylelikle Hazine´nin geliri 11.3 milyar lira yerine 13.2 milyar liraya yükseldi.

5G KAPSAMA ALINDI

Erdoğan´ın uyarısının ardından ihale şartnamesi değiştirildi. İhale şartnamesinde yerli ürün oranının yüzde 10´dan yüzde 45´e yükseltilmesi yerli üretimi teşvik edeceği gibi, ithal isteğini de azaltacak. Yerli ürününü teşvik edilmesi ile birlikte Türkiye yaklaşık 1 milyar dolar kazançlı çıkacak. Yine şartname değişikliği ile 4,5G teknolojisi, 5G´ye uyumlu olacak.

26 Mayıs´taki ihalenin ertelenmesinin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan vekaleten atandı. Sayan´ın atanmasının ardından şartnamedeki Ar-Ge şartları ve yerlilik oranlarının artırılması gibi önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Sayan, ihalenin yapılacağı tarihten bir gün önce 25 Ağustos 2015´te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından BTK Başkanlığına atandı.

HAZİNE´YE BU YIL 2 MİLYAR EURO GİRECEK

İhale 26 Ağustos´ta yapılırken BTK Başkanı Sayan, 28 Ağustos tarihinde kararı 3 GSM operatörüne tebliğ etti. Operatörler 7 Eylül Pazartesi gününe kadar kazandıkları ihalenin tutarını peşin ya da taksitler halinde ödeyeceklerini bildirecekler. KDV peşin olarak ödeneceği için üç operatörün ödeyeceği bedel ile birlikte Hazine´ye 2015 yılında 2 milyar Euro´nun girmesi bekleniyor.

KOBİ´LER DE KAZANACAK

İhale şartnamesindeki değişiklik yerlilik oranını artırdı. Böylece işletmecilere yatırımlarında kullanacakları ürünlerin yüzde 45´ini Türkiye´de ürün veya sistem geliştirmek için kurulmuş KOBİ´lerden sağlamaları şartı getirildi. Yerli ürün, ilk şartnamede yıllara göre yüzde 3-8-15 olarak belirlenmişti. Yeni şartnamede birinci yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl ise yüzde 45´e çıkarıldı. Bu kapsamda baz istasyonu, anahtarlama, yönlendirici ürünler, şebeke ve haberleşmeye ilişkin yazılım ve donanım ürünlerinin de yerliden karşılanması sağlanacak.