Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asrın felaketinde milletçe ayağa kalktık

Osmaniye’de düzenlenen asrın felaketi anma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin ilk anından itibaren muhalefet tarafından yayılan dezenformasyonlara sert sözlerle yanıt verdi.

GÜNDEM 6.02.2026 17:19:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asrın felaketinde milletçe ayağa kalktık

Törende bir yandan kayıpların hüznü hissedilirken, diğer yandan yeniden ayağa kalkışın gururu yaşandı. Türkiye’nin tarihindeki en büyük afetlerden birini üç yılda geride bırakmasının ardından yürütülen seferberliğe gölge düşürmek isteyen muhalefetin tutumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında önemli yer tuttu.

Deprem sürecinde ortaya atılan iddialara ve dezenformasyonlara yapılan eserlerle karşılık verdiklerini vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

 

“YAPILAN HER ESERE KARA ÇALDILAR”

"Türkiyemizin gücünü tüm dünyaya bir kez daha gösterdik. Biz vatandaşlarımızın hayatını kurtarmaya çalışırken maalesef ana muhalefetin başını çektiği bazı çevreler, bu depremden siyasi rant devşirmenin hesaplarını yapıyorlardı.

Ne kadar yatırım varsa hepsine çamur atmaya çalışan hazımsızlar, depremzedeleri istismar etmeye çalıştılar. Çıktılar; hep bir ağızdan devlet vatandaşını yalnız bıraktılar dediler."

 

“BU KONUTLARI YAPAMAZLAR” İDDİASI

"Deprem turistlerinin atmadıkları iftira, yapmadıkları dezenformasyon kalmadı. Devlet vatandaşını yalnız bıraktı dediler. Yardımlar oy rengine göre yapılıyor dediler, bunlar bu evleri bitiremez dediler."

 

“İŞTE ORTADA, EVLER BURADA”

"İşte evler burada. Kardeşlerim bunların bitmez dediği evler burada.

Ne bir işin ucundan tuttular ne de ellerini bir taşın altına koydular. Maalesef böyle bir mesele bile ne yazık ki bunların gündemine gelmedi."

 

“HESAPLARI TUTMADI”

“Burada da partizanca davrandılar. Sonuçta ne oldu. Hepsinin hevesleri kursaklarından kaldı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri meydanı dolduran vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.

 

DEPREMİN EKONOMİYE BEDELİ AÇIKLANDI

Osmaniye’de yaptığı konuşmada depremlerin ekonomik etkilerine de değinen Erdoğan, “Tarihimizin en büyük felaketlerinden biri olan bu depremlerin ekonomimize doğrudan maliyet 104 milyar doları buldu. Dolaylı maliyeti ise 150 milyar doları buldu” dedi.

Asrın felaketi olarak kayıtlara geçen 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden üç yıl geçti. 11 ili etkileyen depremlerin ardından devlet ve millet el ele vererek yaraları sarmaya başladı.

Bu süreçte bölgede 455 bin konutun inşası tamamlandı. Çalışmalar sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan da Osmaniye’de yaptığı konuşmada hem süreci değerlendirdi hem de ekonomik tabloyu paylaştı.

“86 milyon küllerimizden yeniden doğduk.” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

 

DEPREMİN AĞIR FATURASI

"Aziz milletim, değerli kardeşlerim; 6 Şubat 2023'te cumhuriyet tarihimizin en yıkıcı felaketiyle sarsıldık. 11 ilimizde 120 bin kilometrekarelik alanda yaşayan 14 milyon insanımız bu afetten doğrudan etkilendi. 53 bin 697 vatandaşımızı kara toprağın bağrına verdik.

107 bin 213 kardeşimiz ise depremden yaralı olarak kurtuldu. 3,5 milyon vatandaşımızı bölgeden tahliye etmek durumunda kaldık. Deprem bölgesindeki 2 milyon 302 bin binadan yaklaşık 39 bin 555'i afet sırasında yıkıldı.

199 binin üzerinde bina ağır hasar alırken 36 bin bina ise orta hasarlı hale geldi. Tarihimizin en büyük felaketlerinden biri olan bu depremlerin ekonomimize doğrudan maliyeti 104 milyar doları, dolaylı maliyeti ise 150 milyar doları buldu."

 

“CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK EKONOMİK KAYBI”

“2023 yılındaki milli gelirimizin yüzde 9'una tekabül eden bu tutar, ülkemiz tarihinde doğal afetlerden kaynaklanan en ağır ekonomik kayıptır.”

Devletin ilk andan itibaren sahaya indiğini vurgulayan Erdoğan, 650 bin personelin dakikalar içinde görevlendirildiğini, bakanlıkların, belediyelerin, güvenlik güçlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve hayırseverlerin büyük bir adanmışlıkla çalıştığını söyledi.

 

OSMANİYE’DEN TÜRKİYE’YE SELAM

"Sizlerle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum" diyen Erdoğan, Osmaniye’nin tüm ilçelerine ve deprem bölgesi başta olmak üzere 81 ilin tamamına selamlarını iletti.

 

“YÜREKLERİMİZE KOR ATEŞ DÜŞTÜ”

“Millet olarak yüreklerimize kor bir ateş düşüren 6 Şubat depremlerinin birinci sene-i devriyesinde sizlerle bir aradayız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet dileyerek birlik, sabır ve dayanışma vurgusu yaptı.

 

“BUGÜN KARŞIMDA BİR UMUT ZAFERİ GÖRÜYORUM”

Konuşmasında milletin dirayetli duruşuna dikkat çeken Erdoğan, Osmaniye’de gördüğü tablonun bir “umut zaferi” olduğunu ifade etti.

 

ÜÇ YILDA YENİDEN İNŞA

"Sadece 3 yıl gibi kısa sürede şehirlerimizi yeniden imar ve ihya ettik." diyen Erdoğan, bugüne kadar 455 bin 357 bağımsız bölümün tamamlandığını, 455 bininci konutun anahtarının Hatay’da teslim edildiğini hatırlattı.

 

ÖZGÜR ÖZEL’E ELEŞTİRİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anma günlerinin polemik alanı olmadığını vurgulayarak ana muhalefet liderine sert eleştiriler yöneltti ve hizmet üretenle sadece konuşan siyaset arasındaki farkın millet tarafından görüldüğünü söyledi.

 

TRİLYONLUK YATIRIM, DEV PROJELER

Deprem sonrası bugüne kadar 3,6 trilyon lira kaynak kullanıldığını belirten Erdoğan, eğitimden sağlığa, adaletten ulaşıma kadar her alanda kapsamlı yatırımlar yapıldığını anlattı.

 

EĞİTİM, SAĞLIK VE ALTYAPI ÖNCELİKTE

Afet bölgesinde binlerce dersliğin yapıldığını, hastanelerin tamamlandığını, adalet binalarının, emniyet tesislerinin, yurtların ve sosyal hizmet yapılarının yeniden inşa edildiğini aktaran Erdoğan, altyapı ve ulaşım yatırımlarının da hız kesmeden sürdüğünü söyledi.

Nilüfer’de belediye güvenceli dönüşüm başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asrın felaketinde milletçe ayağa kalktık

Nilüfer’in yeni kentsel dönüşüm modeli: Rant değil yaşam

Bursaspor’da Tunahan Ergül ile yollar ayrıldı

Bursa afetlere hazırlanıyor

Başkan Yılmaz'dan Umman'da önemli temaslar

Bakan Kurum: Türkiye Yüzyılı tarihe yazılacak

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Bursa’da sessiz yürüyüş

Epstein'in geride bıraktığı mal varlığı ortaya çıktı!

Pakistan’da cuma namazında camiye saldırı

AFAD duyurdu: Erzincan Kemah’ta 4.9 büyüklüğünde deprem

Milli yüzücü Defne Kurt’tan tarihi başarı

Bursa'da 6 Şubat için miniklerden duygu dolu anma

Mustafa Er: Sahada disiplinli ve güçlü bir Bursaspor olacak

İnegöl’de kaçan sürücü kameralardan yakalandı

Büyükşehir’den Çalı Yolu’na modern dokunuş

Bursa tekstili Paris'te dünyaya açıldı!

Süper Lig’de 21. haftanın hakemleri açıklandı

Başkan Taban: İnegöl’de tarımın geleceğini inşa ediyoruz

Bursa'da komiserin heimlich manevrası hayat kurtardı

9 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs Bursa’da yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün Allah’ın izniyle bu işin altından kalktık

Osmangazi Belediyesi 6 Şubat’ı dualarla andı

Yurtdışı alışverişte yeni şartlar!

Asrın felaketinin 3. yıldönümü!

İnegölspor formaları çocuklarla buluştu

Başkan Erol’dan 6 şubat mesajı

AK Partili ilçe başkanından tepki

TCMB rezervlerinde tarihi seviye

Bursaspor Isparta deplasmanına hazırlanıyor

Yükleniyor