Cumhuriyet döneminin İstanbul’daki ilk abidevi yapısı Şişli Camii restore edilmeyi bekliyor

Cumhuriyet döneminin İstanbul’daki ilk abidevi yapısı Şişli Camii restore edilmeyi bekliyor

GÜNDEM 5.07.2023 11:40:13 0
Cumhuriyet döneminin İstanbul’daki ilk abidevi yapısı Şişli Camii restore edilmeyi bekliyor
İstanbul’un ilk abidevi eseri olan ve içinde tarihi Kabe kapı örtüsü bulunan Şişli Camii’nin süslemeleri zarar görürken, minaresindeki taşlar da düşmeye başladı. Erken Cumhuriyet döneminde halkın desteğiyle yapılan cami, bağlı bulunduğu kurum olan Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmeyi bekliyor.
Halaskargazi Caddesi’nden, Abide-i Hürriyet Caddesi’ne giden yol üzerinde bulunan Şişli Camii, Neo-Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemi mimari üslubunu taşıyor. Bir dönem Vakıflar Başmimarı olan Vasfı Egeli, Şişli Camii’nin mimari tasarımını yaptı. Osmanlı ile Erken Cumhuriyet dönemlerini birbirine bağlayan Egeli, birinci ulusal mimarlık üslubunun son temsilcilerinden biri olarak tanınıyor. Cumhuriyet döneminin İstanbul’daki ilk abidevi dini yapısı olan ve klasik Osmanlı mimarisini yansıtan Şişli Camii, günümüze kadar inşa edilen birçok Neo-Osmanlı yapısı için örnek oluyor. Tarihi yapının inşası için 1940’larda "İstanbul’da Şişli’de Bir Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği" kurulmuştu. Caminin yapımı, dernek çatısı altında bir araya gelen Müslüman ve gayrimüslim semt sakinleri tarafından 1945 yılında başlanmıştı. Halkın ortak çabasıyla yapılan ilk cami olma özelliği taşıyan ve 1949’da kısmen ibadete açılan caminin yapımı, 1950’de sona ermişti. İçinde tarihi bir Kabe kapı örtüsü de bulunan Şişli Camii 2. dereceden tarihi eser olarak Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilmişti. Tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay, cami içi süslemeleri bozulan ve minaresinden taşlar düşmeye başlayan ilk abidevi yapının en kısa sürede restore edilmesi gerektiğini söyledi.

“Cumhuriyet döneminde İstanbul’da yapılan ilk cami burası”
Yaklaşık 100 kişinin maddi desteğiyle yapılan ve erken Cumhuriyet döneminde İstanbul’da yapılan ilk cami olma özelliği taşıyan yapı hakkında konuşan tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay, “Beyoğlu ve Nişantaşı’ndaki insanlar 1940’larda yoğunluktan dolayı bu bölgeye taşınmaya başlamışlar ve bu nedenle bir cami ihtiyacı doğmuş. Uzun yıllar bu bölgede bir cami yapılmaması üzerine 1940’lı yıllarda ise ‘Şişli Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ kurulmuş. O dernek bağışlar toplanmaya ve dönemin önemli mimarlarından Vasfı Egeli tarafından bu bölgede cami inşaatına başlanmış. Cami sadece bu bölgedeki insanların katkısı ve bazı kurumların yardımlarıyla yapılmış. İnşaat süresi 4 yıl süren cami 1949 yılında ibadete açılmış, 1950 yılında ise inşaatın tamamı bitmiş. Caminin karşısında 2 katlı kütüphane bulunuyor. Camiyi önemli kılan bazı etkenler var. İçinde Kabe’den getirilen kapı örtüsü bulunuyor. Caminin tam ortasında çok güzel bir su çeşmesi ve avlusunda 12 köşeli bir şadırvan var. Cumhuriyet döneminde İstanbul’da yapılan ilk cami burası. Cami yapılırken Eminönü’nde bulunan Yeni Camii örnek alınarak yapılmış. Bu caminin 3 tarafında yarım kubbe bulunuyor ve tek minaresi olan bir camidir. 20 penceresi bulunuyor. Bu tarz mimari özelliklere sahip. Caminin içinde bir bölümde camiyi yaptırmaya yardımcı olan kişilerin ismi yer almaktadır. Normalde çoğu camide tek kişi tarafından yaptırıldığı için tek bir kişinin ismi oluyor. Burada ise yaklaşık 100 isim bulunmaktadır” dedi.

“Hala restorasyon konusu çözülmedi”
Şişli Camii’nin en kısa sürede restore edilmesini gerektiğini söyleyen Yavaşçay, “Cami yapıldığı andan itibaren Şişli Cami Vakfı’na aitti, daha sonra 2. dereceden tarihi eser olduğundan dolayı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Yaklaşık bir buçuk sene öncesinde caminin minaresinden taşlar düşmeye başladı. Bununla alakalı Şişli Cami Vakfı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile iletişime geçti. Şu an hala restorasyon konusu çözülmedi. Minaresi restore edilmedi, içerideki duvar süslemeleri onlarda dökülmüş halde hala bu olumsuzluklara karşı bir restorasyon çalışması başlatılmadı. Şişli Camii’nin sağ ve sol kanatlarında bazı çeşitli geometrik ve bitkisel bezemeler bulunmakta ama şu anda maalesef dökülmeye başlamış, burasının en kısa sürede restore edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Vatandaşın ucuz araç hayaline darbe vuran ek vergi kararının arka planı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel cuma namazını Ulu Cami'de kıldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Genç Kafe'de

Yıldırım’da riskli binalar yıkılıyor!

Bursa'da 8 gündür aranan yaşlı kadının cesedi bulundu

Özgür Özel Bursa Heykel tarihi binada

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa basınıyla buluştu

Başkan Bozbey, makamını Mustafakemalpaşa’ya taşıdı

Bakan Işıkhan: SGK'ya en fazla prim borcu olan 5 belediye CHP'li

Özgür Özel'den Erdoğan'a yanıt: En borçlu belediyeler AK Parti'den devraldıklarımız

Yenişehir Belediye Meclis Üyesine silahlı saldırı

Tehlike saçan metruk binalar yıkılıyor!

Bursa’nın değişen turizm haritası yepyeni fırsatlara dönüşebilir

İnegöl belediyesi ücretsiz toprak analizi uygulaması devam ediyor

Bursa’nın en şen köyleri Osmangazi’de

Bursa sokaklarında deprem çağrısı: "Dayanıklı yapılar için daha fazla önlem"

Hem dalgıç yetiştiriyor hem de Marmara Denizi'nin su altı yaşamına dikkati çekiyor

Türkiye'de resmi ilan ve reklam yayımlayan gazete sayısı 855'e ulaştı

Benzin istasyonunda 140 TL’ye kahve: Türkiye’de kahve fiyatları neden bu kadar yüksek?

Netanyahu ABD Kongresi’nde ayakta alkışlandı, tepkiler çığ gibi büyüdü

34 kaydı bulunan oto faresi 150 güvenlik kamerası izlenerek yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Timsah gözyaşları merhametten değildir

Kocayayla’daki çadır skandalında yeni gelişme: BEBKA projesi yolda

BESOB Başkanı Bilgit: "Esnaf karını bilmiyor, enflasyon durdurulmalı"

Yıldırım'da üniversite adaylarına ücretsiz danışmanlık hizmeti

Senaryo Yazarlığı Atölyesi’ne yaşlısından gencine büyük ilgi

Mazbata tarihinden Haziran 2024'e: Nilüfer Belediyesi’nin borcu 1,4 milyar lira

Lozan Barış Antlaşması 101 yaşında

Ayasofya Camii, 25 Milyon Ziyaretçiyi Ağırladı

Gelinlik hayali kuran engelli kızın yüzünü temsili düğünle güldürdüler

Yükleniyor