Dağ ilçelerine 3 kötü haber

Tarım sektöründe yaşanan olumsuz tablo ve yörenin kısıtlı iş imkanları nedeniyle yıllardır göç veren Dağ ilçeleri hak ettiği yatırımı alamıyor.

BURSA HABER 1.07.2024 10:36:00 0
Dağ ilçelerine 3 kötü haber

Dağ ilçelerine 3 kötü haber 

Tarım sektöründe yaşanan olumsuz tablo ve yörenin kısıtlı iş imkanları nedeniyle yıllardır göç veren Dağ ilçeleri hak ettiği yatırımı alamıyor. İnşaatına   2019’da başlanan Bursa-Orhaneli Yolu’nun 2 kilometrelik ilk etabını oluşturan Doğancı Tüneli tamamlanamazken, Orhaneli’ne yapılması planlanan cezaevinin temeli atılamadı. Diğer yandan Enerji Bakanlığı ihalesini kazanan özel firma, Büyükorhan Kuşlar Mahallesi’ne kuracağı  20 megavatlık güneş enerji panelleri projesinden, maliyet artışlarını gerekçe göstererek vazgeçti. 

---------------------

Dağ ilçeleri, doğal güzellikleri, tarım alanları ve kırsal turizm potansiyeline rağmen, yeterli hizmet ve yatırımlar yapılmadığı için makus talihini yenemiyor. Özellikle köylerde yaşayan gençler, iş bulmak için diğer ilçelere göçerken, tarım alanlarını ekip, biçecek işgücü de bulunamıyor. 

 

BURSA-ORHANELİ YOLU BAŞKA BAHARA 

“Yol medeniyettir” anlayışından hareketle Dağ ilçelerini kalkındıracak en önemli yatırımların başında, Bursa-Orhaneli Yolu geliyor. Ancak projenin ilk etabını oluşturan 2 kilometrelik Doğancı Tüneli ve viyadük kısmı tamamlanamadı. 2018’de yılında ihalesi biten ve yer teslimi yapılan, 2019’da da inşaatına başlanan Doğancı Tüneli ve viyadük etabı, aradan geçen 5 yıla rağmen hizmete açılamadı. Oysa Karayolları 14. Bölge Müdürü Ömer Güzel, 2 yıl önce yaptığı açıklamada,  şimdiye kadar 34 milyon lira harcanan toplam 186 milyon lira bedelli projenin 2022 yılı sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini söylemişti. Diğer yandan iktidar partisi yetkilileri de en geç 2023’te yoldan geçileceğini açıklamışlardı. Ancak, tünel ve viyadük etabının 2024 yılında da hizmete açılacağı beklenmiyor. 

CEZAEVİ TEMELİ DE ATILMADI

Dağ yöresinin gelişmişliğine katkısı her ne kadar tartışmalı olsa da, Orhanelililer, ilçelerine yapılacak cezaevini dört gözle bekliyor. 400 milyon liraya inşa edilecek, bin 600 mahkum kapasiteli yarı ve kapalı açık cezaevi Orhaneli için dev bir tesis. Orhaneli’nin Karabekirpaşa Mahallesi’nde 110 dönüm ormanlık alanda kapalı cezaevi, 300 Evler Mahallesi’ndeki 113 dönümlük ormanlık alanda da açık cezaevi şeklinde planlanan tesisin, ihale süreci tamamlandı ve zemin etütleri yapıldı. Ancak cezaevinin temeli aradan geçen zamana rağmen atılamadı. Yetkililerden cezaevinin ne zaman inşa edileceğine dair net bir açıklama yok. 

15 MİLYON DOLARLIK GES DE İPTAL

Dağ yöresi ekonomisini canlandıracak bir yatırımdan daha vazgeçildiği öğrenildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2022 yılında  Büyükorhan ilçesi Kuşlar Mahallesi’nde 2 araziyi güneş enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı ilan etmiş ve Resmi Gazete’de yayımlanan karara  göre,  Kuşlar Mahallesi’nde biri 149 bin metrekarelik alan, diğeri de 149 bin 800 metrekarelik alan olmak üzere iki arazi güneş enerjisine dayalı YEKA olarak belirlenmişti. Ancak ihaleyi kazanan firma aradan 2 yıl geçmesine rağmen, projeye başlamazken, Bursapost Haber Merkezi’nin edindiği bilgiye göre yatırım iptal oldu. Yaklaşık 15 milyon dolarlık güneş enerji paneli ve trafo yapacak özel firma, maliyet artışlarını ve yatırımın geri dönüşünün 30 yıla kadar uzamasını gerekçe göstererek, teminatını yakıp, yatırımdan vazgeçti. Böylece Dağ yöresi, bir büyük yatırımdan daha mahrum kaldı. 

 

 

 

 

 


Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı

Bursa’da provokasyona gözaltı

Faruk Çelik ile Mustafa Esgin dünür oldular

Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni gerçekleşti

İnegöl Belediyesi "Milli Maç Buluşması" etkinliğini iptal etti

Kurum görevi Özhaseki'den devraldı

TOFAŞ, oyun kurucu Demircan Demir'i kadrosuna kattı

Osmangazi Belediyesi "Milli Maç Heyecanını Canlı Yaşıyoruz" etkinliğini iptal etti

Başkan Bozbey’den ağaçlandırma çağrısı

Gazze'de ölü sayısı 37 bin 834'e yükseldi

Osmangazili judocudan milli gurur

(Özel) Yunuseli Havalimanı ‘Yangın Söndürme Hava Üssü’ olmalı

Yangında göremediğimiz AK Partililer ve MHP’liler rehavet mi yaşıyor?

Yök Başkanı yangın bölgesinde

Bursa'da fuhuş operasyonunda 3 kişi yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabinede değişikliğe gitti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki istifa etti

Elektriğe indirim, dağıtım bedellerine yüklü zam!

14 yıl ertelenen mutluluk

Mudanya'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Uludağ Üniversitesi Rektörü yangının bilançosunu açıkladı

Bursa’da çıkan orman yangınıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

Bursa’da çobanla tarla sahibi tartıştı, aynı aileden 3 kişi ağır yaralandı

Alkollü sürücü polisin peşinden ayrılmadı, “İstediğiniz cezayı yazın aracı bağlamayın”

Rektör Yılmaz, yangının bilançosunu açıkladı; Yüzlerce dekar orman zarar gördü

Avusturya-Türkiye maçı dev ekranda izlenecek

Üniversitenin küle dönen çamla kaplı ormanı böyle görüntülendi

İstanbul Havalimanı’nda rekor

Uludağ Üniversitesi’ndeki yangının hasarı ortaya çıktı: 897 dekar orman ve biçilmiş alan küle döndü

Sakaryalı karateciler Bursa’da fırtına olup esti: 10 madalyayla büyük gurur

Yükleniyor