Dağda kurbanlık dana avı

Bursa'nın dağlarında başlarında çoban olmadan yabani olarak yetişen danalar kurban öncesi sahipleri tarafından uyuşturucu iğneyle yakalanıyor. Yerli ırk yabani danaların yakalandığı anlar film sahnelerini aratmadı.

GÜNDEM 6.05.2021 14:38:00 0
Dağda kurbanlık dana avı

 Bursa'nın Gürsu ilçesi Katırlı dağlarında boz ırk olarak bilinen yerli ırk danalar dağda doğup burada yabani gibi büyüyor. Doğal yaşama uyumlu hayvanlar dağlarda sürüler halinde yaşayıp kendini yırtıcı hayvanlara karşı koruyor. Sadece ayılara karşı koyamayan bu hayvanların yılda 30 tanesini ayılar telef ediyor. Dağda büyüyen bu hayvanlar burada kendi başlarına yaşayıp ürüyor. Bu danaların sahipleri bu hayvanları uzaktan takip ediyor. 2 yaşına basan danalar kurban bayramı öncesi sahipleri tarafından dağın belli bölgelerine tuz dökülerek tuzağa çekilip uyuşturucu iğneyle yakalanıp kurbanda satılmak üzere ahırlara götürülüyor. Burada 2 ay kalan danaların evcilleşmesi sağlanıyor. Danaların sahipleri 10 kişilik gurup halinde 50 gün boyunca dağda dana avına çıkıyor. 10 kişilik ekip günde 4 tane danayı ancak yakalayabiliyor. Dağda doğumdan itibaren tamamen doğal olarak beslenen danalara kurban bayramında yoğun talep oluyor. Dağlarda gezen dana ve ineklerin sayısı 500'ü buluyor. Danaların dağda uyuşturucu iğneyle avlanması İhlas Haber Ajansı tarafından saniye saniye görüntülendi. 


  Her yıl dağda dana avına çıktıklarını ifade eden hayvanların sahibi Gürol Şimşek, "Bizim kökümüz Orta Asya'dan gelme, atalarımız oradan gelirken yanlarında "boz ırk" dediğimiz danaları da getirmişler. Bu hayvanlar dağda kendi kendine büyüyor.  Bu hayvanlar hiç kapanmadan doğumundan kurbanlık olacağı zamana kadar tamamen dağlarda geziyor. Hiç yem vermiyoruz. Dağlarda gruplar halinde geziyorlar. Ayı hariç yırtıcı hayvanlara karşı kendilerini koruyabiliyorlar. Biz ayılarla ortak çalışıyoruz. Ayılar her yıl 30 tane buzağıyı öldürüp yiyor. Bu hayvanlar yabani hayata uyumlu eksi 40 derece soğuğa dayanabiliyor. Biz bu hayvanları sadece uzaktan takip ediyoruz. Bu danalar 2 yaşına geldiği zaman belli bölgelere tuz döküp hayvanları buraya çekerek uyuşturucu iğneyle bayıltarak yakalayabiliyoruz. Bu hayvanlar uyuşturucu iğne harici başka bir şeyle yakalamak imkansız. Yabani oldukları için yakalanmıyorlar. Bu yıl 80 tane dana yakalayacağız. 10 kişi günde 4 tane danayı zor yakalıyoruz. Kurbana kadar yakalama işlemi devam edecek. Bu hayvanlar tamamen doğal beslendiği için talibi de çok. Danaların tanesini 10 bin ile 20 bin lira arasında değişen fiyatlarla satıyoruz" dedi.   


  

Çanakkale'de büyük orman yangını devam ediyor!

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy "Bursa'da deprem olacak mı?" sorusunun cevabı geldi

Osmangazi’den Sındırgı’ya deprem sonrası hızlı destek

Devlet Bahçeli: BM derhal harekete geçmeli

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan son dakika bilgisi!

Şener Üşümezsoy yine nokta atışı yaptı

Bursa’ya yeni 16 okul geliyor!

Yol ortasında duran 3 tekerlekli motosikletinde ölü bulundu

Hac ön kayıt ve yenileme başvuruları bugün başlıyor

Yıldırım’da patili canlara mobil hizmet!

SON DAKİKA! İ Marmara ve Ege Bölgesi'nde hissedilen deprem!

Ayça Azak Kreş ve Gündüz Bakım Evi, çocukların geleceğine ışık tutuyor

Süs havuzuna düşen alkollü kişiyi polis kurtardı!

İnegöl’de durdurulan otomobilde 27 sikke ele geçirildi

Bursa’da gençler rafting heyecanı yaşadı

İnegöl’de Girişimci Kadınlara Fırsatlar Sunan Etkinlik

YENİŞEHİR'DE GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ SAHADA

İnegöl’de Korkunç Kaza: 2 Kişi ölümden döndü!

6 yaşındaki Dorukhan, her gün takipçisi kadar sokak hayvanı besliyor

Hanım Ağa Çetesi'nin firari elebaşı, sokakta yürürken yakalandı

Mudanya’nın vitrini Büyükşehir’le yenileniyor

İnegöl’de Feci Kaza: 2’si Çocuk 6 Yaralı

Gençlerin yeni buluşma noktası: Genç Kafe

Dişi kızılgeyikler fotokapanla görüntülendi

Bursa’nın gastronomi şöleni başlıyor!

Elyaf Tekstil’de demokrasi kumaşı delik deşik

Yıldırım’da tarih ayağa kalkıyor

Atıl Vaziyetteki Boş Alan Otoparka Dönüşüyor

İnegöl’de Otomobil Alev Alev Yandı

CHP Bursa İl Kadın Kolları'ndan kadın cinayetlerine tepki

Yükleniyor