Demirtaşpaşa Konakları’nda sona doğru

Bursa tarihini gün yüzüne çıkaran Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehir trafiğinin en yoğun olduğu İnönü Caddesi üzerindeki 3 sivil mimarlık örneği yapıyı ayağa kaldırıyor.

BURSA HABER 20.10.2020 13:15:00 0
Demirtaşpaşa Konakları’nda sona doğru

Bitinya döneminden günümüze bütün tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırarak Bursa’yı bir açık hava müzesine dönüştürmeyi hedefleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, Demirtaşpaşa Hamamı karşısında bulunan Demirtaşpaşa Konakları’nı da ilk günkü ihtişamına kavuşturuyor.

Tarihi ve kültürel miras çalışmaları kapsamında 8500 yıllık Arkeoparktan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden, Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda restorasyonlarla Bursa tarihini gün yüzüne çıkaran Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehir trafiğinin en yoğun olduğu İnönü Caddesi üzerindeki 3 sivil mimarlık örneği yapıyı ayağa kaldırıyor. Demirtaşpaşa Mahallesi’nde tarihi Demirtaşpaşa Hamamı’nın hemen karşısında bulunan ve bakımsızlık yüzünden kullanılamaz duruma gelen 3 sivil mimarlık örneği yapıda devam eden restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanan projeler doğrultusunda yapılan restorasyonla bodrum, zemin ve 1 kattan oluşan yapılar ilk günkü halini aldı. Çalışma kapsamında her üç binanın bahçelerinde bulunan mutfak, tuvalet ve tesisat odaları olarak kullanılacak eklenti kısımlarının duvar, sıva, çatı ve tesisat alt yapısı tamamlandı. Ahşap tavan, merdiven, kapı ve seramik imalatları ile elektrik – mekanik tesisat işlemlerinin tamamlanmasının ardından binalar kullanıma açılacak.

Tarih değerini buluyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çalışmaların artık son aşamaya geldiği tarihi konakların, şimdiden bölgeye büyük bir değer kattığını söyledi. Bursa’nın yeni rotasını turizm olarak belirlediklerini ve turizmdeki en büyük kozlardan birinin de tarihi ve kültürel miras olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Her ne kadar Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Tophane, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri ile Hisar Bölgesi’ni de içine alan ‘tarih adası’ projesine yoğunlaşmış gibi görünsek de Bursa’mızın tamamını ilgilendiren tarihi miras projelerimizi hızla sürdürüyoruz. Demirtaşpaşa Konakları da bu projelerimizden biri.  Tarihi Demirtaşpaşa Hamamı’nın karşısında bulunan, biri Somuncu Baba Vakfı’na, diğer ikisi ise bize ait olan bu sivil mimarlık örneği binalar, harabeyi andıran görüntüleriyle Bursa’mıza yakışmıyordu. Çalışmalarda artık son aşamaya geldik. Şimdiden Bursa’mıza hayırlı olsun” dedi.

 

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Uyuşturucu soruşturmasında tutuklanmıştı: Mehmet Akif Ersoy’dan yeni açıklama!

Başkan Erkan Aydın’ın Cuma durağı Çiftehavuzlar Mahallesi oldu

Ahmet Çakar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin, Caparov ve Şerif ile görüştü

Dem heyeti ve Bahçeli görüşmesi sona erdi

Bursa’da hukuk öğrencisinden 1 milyonluk vurgun

Asgari ücret görüşmeleri resmen başladı

İnegöl'de dönercilere sıkı denetim

Yenişehir'de Yılmaz Mahallesi'ne değer katan dokunuş

Osmangazi’de felsefi perspektifle insan hakları konuşuldu

Dirençli kent hedefinde Nilüfer hız kesmiyor

TMSF ve Atış Yapı mağdurları arasındaki kritik görüşmede neler konuşuldu?

Bursa’nın ‘Mor Harita’ projesi Türkiye birincisi oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret mesajı: "Ellerini taşın altına koymalarını bekliyorum"

Osmangazi’de minikler meslekleri uzmanlardan tanıyor

İnegöl Belediyesi'nde Aile Çalıştayı

Bursa sürdürülebilirlikte Türkiye’ye öncü

TCMB'den 150 baz puan indirim!

İmralı ziyareti sonrası ‘Terörsüz Türkiye’ planı şekilleniyor

İnegöl’de 21 yıl hükümlü firari ormanda yakalandı

Yıldırımlı karateciler Avrupa’da zirvede

Yıldırım'dan Aşık Reyhani'ye vefa

Güllü’nün ölümünde kritik görüntüler ortaya çıktı!

Bursa Business School’da ‘Veri’den değer üretme eğitimi

Howard Becker Nilüfer’de ele alındı

Osmangazi’den şiir atölyesi

Pendik'te yangın: 3 çocuk hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı verdi: Yasa dışı bahsi bitirin

Yılların ihmali: Sokak hayvanları

Nilüfer’de Toprak Ana Günü kutlandı

Yükleniyor