Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye'de artık birlik zamanı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 'Doha Forum 2024'te gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDEM 8.12.2024 13:13:00 0
Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye

 

Hakan Fidan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar ise şu şekilde:

Suriye halkı ülkelerinin geleceğini yeniden şekillendirecek. Türkiye, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne önem veriyor. Ülkelerini terk etmek zorunda olan milyonlarca Suriyeli artık ülkelerine dönebilirler. Kapsayıcılık ilkesinden hiçbir zaman taviz verilmemeli. Bölgede ve bölge dışındaki tüm aktörlerin sakin biçimde hareket etmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı. Terör örgütleri DEAŞ ve PKK'nın bu süreçte bir kazanım sağlamaması için mücadele etmeliyiz. Suriye'de yeni hükümetin tüm tarafları kapsayıcı şekilde hareket etmesi gerekir. Biz Suriye'de barışın tesisi için elimizden geleni yapacağız. Bölgesel aktörlerle işbirliğimizi devam ettireceğiz.

(Esed'in nerede olduğu bilgisi) Bununla ilgili herhangi bir yorum yapamam, muhtelemen Suriye dışındadır.

Suriye'nin istikrarı için çok uzun zamandır çaba gösteriyoruz. Bunlar zorlu ve yoğun çalışılması gereken zamanlar. Bölgesel ülkelerin yeni Suriye'yi zorluk çıkarmayan bir yapı olarak görmesi gerekiyor.

Sayın Cumhurbaşkanımız son birkaç aydır Esed'e ulaşmaya çalıştı ancak bu çabalar sonuçsuz kaldı. Biz Suriye'deki sorunları yakından biliyoruz. Rejim yavaş yavaş çöküyordu, biz de bunu görüyorduk. Onlarla herhangi bir temasımız olmadı.

Astana sürecinin savaşı dondurmasından bu yana rejimin son derece değerli bir zamanı vardı problemlerle baş edebilmek için. Ancak 2016'dan bu yana yüksek bir gerilimle süreci yönettiler. Mevcut problemleri çözmek için adım atmadılar. Bu aslında bir mermi bile atılmadan Halep'in neden düştüğünü açıklıyor. Türkiye, komşu ülkelerle birlikte Suriye'nin yeniden inşa edilmesi için elinden geleni yapacak. Yeni yönetim ile işbirliği yapılacak.

Muhalif güçler farklı gruplardan oluşuyor ancak bir koordinasyon mekanizmaları var aralarında. Ellerinde çok daha büyük bir iş var başarmaları gereken. Umarız ki biraraya gelerek geçiş dönemini sağlıklı bir şekilde tesis edebilirler. DEAŞ ve diğer terör örgütleri konusunda aynı endişedeyiz. Bu durumu kullanmalarını istemiyoruz. ABD'li dostlarımızla görüşme halindeyiz, bu terör örgütlerinden gelebilecek her türlü tehdide karşı kendimizi savunma hakkımız olduğunu biliyorlar.

Herhangi bir PKK uzantısı Suriye'de meşru taraf olarak değerlendirilemez, görüşecek bir taraf olamaz.

Devlet Bahçeli: "Öcalan umuda, Demirtaş yuvasına dönsün."

Kestel’e 400 milyonluk dev meyve yatırımı

BURULAŞ açıkladı: Fazla çekimler iade edilecek

Bozbey’den güvenlik görevlisine teşekkür

Motorin zammı düşürüldü

Yenişehir’de 9 ay sonra hayvan pazarı yeniden faaliyette

Bursa'da dev kaçakçılık operasyonu

Bursa’da bıçaklı kavga: 1 kişi ağır yaralı

Bursa’da fabrikada pilav yiyen 20 işçi hastanelik oldu

2026 Ocak ayı enflasyon rakamları belli oldu

Başkan Aydın’dan huzur ve bereket mesajı

Bursa Uluslararası Spor Festivali başlıyor

Başkan Şadi Özdemir’den minik Yağız Efe’ye destek çağrısı

İnegöl’e 17 yeni aile sağlığı merkezi

Bursa’da toplu ulaşıma yapılan zam yarın başlıyor: İşte yeni ücretler!

Merinos ailesi 88. yılında hasret giderdi

Trabzon’a Urfa’ya var da Bursa’ya yok mu?

İnegöl’de cinayetin yeni görüntüleri ortaya çıktı

Bakan Uraloğlu: Türkiye havacılıkta 5 kat büyüdü

Tutuklu hemşire hakkında yeni şiddet görüntüleri ortaya çıktı!

Bursa’da Afet Riskini Azaltma Çalıştayı

Bursa'da bebek arabasındaki 2 milyonluk altını çaldı: O anlar kamerada!

Bursa’da çocuk hastanesinde korkutan yangın

Bursa’da öğrenciler için güvenli yol uygulaması

Sosyal medyada yeni dönem: 15 yaş altına yasak geliyor

Bursa’da rögarlar taştı, trafik durdu

ÇGD’den Osmangazi’ye Uğur Mumcu kitapları

Osmangazi Belediyesi’nden çocuklara Bursaspor sürprizi

Bursa’da otomobillerin aynalarını kırıp kaportalarını çizdiler

Nilüfer Belediyesi’nden doğal parfüm atölyesi

Yükleniyor