Diyanet İşleri fitre miktarını belirledi

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak belirledi.

Diyanet İşleri fitre miktarını belirledi
YAŞAM 8.02.2024 16:35:00 0

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı için fitre miktarını belirledi. Kurulun yaptığı açıklamaya göre, bu yıl fitre miktarı 130 TL olarak belirlendi. Fitrenin, ramazan ayının sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlardan fazla olan miktarda sahip olan her müslümana vacip olduğu biliniyor. Ayrıca, fitre miktarının nakdi olarak verilebileceği gibi gıda ve benzeri maddelerden ayni olarak da verilebileceği ifade edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada, 2024 yılı ramazan ayı için fitre miktarının 130 TL olarak belirlendiği bildirildi. Bu karar, Kurul Başkanı Abdurrahman Haçkalı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda alındı. Fitre miktarının belirlenmesinde hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulunduruldu. Buna göre, ülkemizde fitre miktarı 2024 yılı ramazan ayı için 130 lira olarak belirlendi.

Fitre, Ramazan ayının sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlardan fazla olan miktarda sahip olan her müslümana vacip olan bir ibadettir. Bu miktarın, zekâta tabi olmayan kıymetli taşlar gibi süs eşyaları ve ihtiyaçtan fazla ev eşyası da dahil olmak üzere kişinin sahip olduğu fazla malın değeri üzerinden hesaplandığı biliniyor. Fitre miktarının belirlenmesinde Peygamberimizin sözlü ve fiilî sünneti de dikkate alınıyor.

Fitre miktarının belirlenmesinin ardından vatandaşların fitrelerini fakirlere ulaştırması bekleniyor. Fitre miktarının, yaratılış nimetlerine şükür amacıyla verildiği ve ramazan bayramı öncesinde fakirlerin bayramlık ihtiyaçlarını karşılamak için bir vesile olduğu vurgulanıyor.