Doğu Karadeniz’de mantar zehirlenmelerinde dikkat çeken artış

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son günlerde mantar zehirlenmeleri dikkat çekiyor.

SAĞLIK 16.09.2021 11:20:00 0
Doğu Karadeniz’de mantar zehirlenmelerinde dikkat çeken artış

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son günlerde mantar zehirlenmeleri dikkat çekiyor. Son o günde Trabzon, Ordu ve Gümüşhane illerinden 15’e yakın kişi yedikleri mantarlardan zehirlenirken, uzmanlar zehirli mantarlara karşı yöre halkının duyarlı olması uyarısında bulunuyor.


Trabzon’un Araklı ilçesinde yaylada topladıkları mantarları akşam yemeğinde tüketen Bakırtaş ailesinin 3 ferdi fenalaşarak önce Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi’ne ardından da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan müdahaleler sonrası Bakırtaş ailesinin 3 ferdi sağlığına kavuştu.
57 yaşındaki Tahsin Bakırtaş yediği mantar sonrası halüsinasyonlar görmeye başladığını söyledi. Bakırtaş “Önce eşim rahatsızlandı, ambulansla Araklı Bayram Halil Hastanesi’ne kaldırıldık. Orada yapılan ilk müdahalenin ardından durumumuzun ciddiyeti üzerine KTÜ Farabi Hastanesi Toksikoloji Bölümü’ne sevk edildik. Halüsinasyonlar gördüğümü hatırlıyorum. Sonrasında kendimi kaybetmişim gözlerimi açtığımda etrafımdaki sağlık çalışanlarının hummalı çalışmasından ne kadar ciddi bir süreç atlattığımı fark ettim” dedi. Bakırtaş, hastane çalışanlarına minnettar olduğunu belirterek toplama mantar tüketilmemesini istedi.
KTÜ Farabi Hastanesi Acil Tıp AD Öğretim Üyesi ve Tıbbı Toksikolog Dr. Öğr. Üyesi Aynur Şahin ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Geldiklerinde ağır halüsinejik zehirlenme durumunda olan hastalarımız hızlı ve etkili müdahalemiz sonrasında 12 saat içerisinde tedavi edilerek taburcu edildi” dedi.



Sinek mantarı ile köy göçüren mantarı zehirlenmelerde ilk sırayı alıyor
Dr. Aynur Şahin, son 10 günde yaklaşık 15 hastanın Trabzon, Ordu, Gümüşhane’den danışıldığı bu vakaların 10 tanesinin KTU Farabi Hastanesi Toksikoloji ünitesinde tedavi olduğunu, geri kalanının ise bulundukları hastanede tele tıp yöntemiyle konsültasyon hizmeti verildiği söyledi. Hasta yakınlarından alınan mantar örnekleri ve hastalardan alınan serum ve idrar örneklerinden yapılan analizlerden bu çok sayıda zehirlenme vakasına sebep olan mantarın Amanita Muscaria (sinek mantarı) ve Amanita pantherina olduğu öğrenildi. Amanita Muscaria zehirlenmesi nedeniyle bugüne kadar başvuran en ciddi vakanın 70 yaşlarında erkek hasta olduğu derin koma nedeniyle solunum cihazına bağlandığı ve yaklaşık 2 hafta boyunca KTÜ Farabi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde takip edildikten sonra taburcu edildiği ifade edildi. Dr. Şahin, aynı zamanda doğadan toplanan yabani mantarların daha da ölümcül olan halk dilinde 'evcik kıran, köy göçüren' mantar olarak da bilinen ve ciddi karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakli ihtiyacına neden olan 'Amanita Phalloides' zehirlenmesine sebep olabileceğinin altını çizdi.



"Tek bir zehirli mantar yetişkin bir insanı öldürebilir"
“Mantarlar gerek lezzetli olmaları gerek protein oranlarının yüksek olması gerekse doğada ulaşılabilirliğinin kolay olması ile birlikte oldukça insanları cezbetmektedir" diyen Şahin "En önemli sorun doğadan toplanan mantarların aynı zamanda öldürücü derecede zehirli olma ihtimali ve her yıl dünyada çok sayıda ölüme sebep olmasıdır. Mantarlar ılıman ve nemli iklimleri sevdiklerinden dolayı Karadeniz Bölgesi yabani mantarların yetişmesi açısından en uygun iklime sahip olan bölgedir ve zehirlenmelerin önemli bir oranı yağışların daha fazla olduğu bahar ve sonbahar aylarında görülmektedir. Zehirli mantarların toksinleri; ısıya, pişirmeye, dondurulmaya ve kurutulmaya dayanıklıdır. Tek bir zehirli mantarın bile yetişkin bir insanı öldürebilecek toksine sahip olma potansiyeli bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Avukat Çokal: “Bilirkişi heyeti gerekçesiz değiştirildi rapor sorumlulukları içermiyor”

İnegöllü sporcu Emre Doğan Türkiye Şampiyonu oldu

Özbekistan Büyükelçisi Khaydarov, BTSO’da iş dünyasıyla buluştu

Nilüfer’e veda Osmangazi’ye merhaba

AK Parti Kadın Kolları: “Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur”

Yenişehir’de ekmek zammına tepki: “Bu karar belediyemizin değil"

Ekrem İmamoğlu hakkında hazırlanan suç örgütü iddianamesi kabul edildi

Papa Leo’nun İznik ziyareti öncesi güvenlik seferberliği

Nilüfer Belediyesi voleybol turnuvasında zirve belli oldu

Osmangazi’de gıda alarmı: Denetimler sıklaştırıldı

Osmangazi’den kadına yönelik şiddetle mücadelede örnek adım

Öğle yemeği yiyen 20 öğrenci, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Osmangazi’de 24 Kasım coşkusu: "Başkan Aydın annesini ve öğretmenleri unutmadı”

Özgür Özel: "Öğretmenlik sabrın, adaletin ve umut üretmenin adıdır”

Çevre Bakanlığı’ndan devrim toprak rantının sonu

Türkiye’nin nüfusu açıklandı

Kış Spor Okulları’nda Sertifika Coşkusu

Motorine indirim geliyor

Gazze’de can kaybı 69.756 oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasına çok güçlü biçimde sahip çıktık

Dünya cantık günü!

Osmangazi Belediyesi’nden çocuklara haklarını öğreten atölye

Nilüfer Belediyespor Avrupa’da son 16’ya yükseldi

CHP’nin 39. Olağan Kurultayı 28–30 Kasım’da yapılacak

Geleceğin Bursa’sı planlanıyor

Oteldeki yangında ölen eski milli kayakçının ailesinden 10 milyon dolarlık masraf, ‘tazminat’ olarak istendi

TBMM’de gündem: Bütçe, emlak vergisi, 11.Yargı paketi

Bursa’nın en büyük 250 firması belli oldu

Yenişehir'e bakanlık desteği

Bursa'da yasa dışı bahis operasyonunda 7 tutuklama

Yükleniyor