Türkiye’nin önemli tekstil şehirlerinden olan Bursa, döviz kuru artışı ve faiz politikaları nedeniyle ekonomik zorluklar yaşarken DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel’den çözüm önerisi geldi.
Kanal 16 canlı yayınında konuşan Çevikel,
“Dövizdeki artış, sanayi üreticilerini oldukça zorluyor. Yüksek döviz kuru nedeniyle ham madde maliyetleri ciddi oranda arttı. Ancak, Türkiye tekstil sektörünün büyümesini sürdürebilmesi için kaliteli üretime daha fazla yatırım yapması gerekiyor. Bursa gibi sanayi şehirlerinde bu sorunun aşılabilmesi için daha inovatif çözümler geliştirilmesi lazım” dedi.
Çevikel, Esad rejiminin çökmesiyle birlikte ülkemizde yaşayan sığınmacıların sanayi sektörüne etkileriyle ilgili de önemli tespitler yaparak, sığınmacıların ülkelerine geri döndüklerini ve bu durumun da sektöre negatif etkisi olduğunu kaydetti. Suriyeli işçilerin de Türk işçiler gibi aynı ücretle çalıştığını kaydeden Çevikel, Suriye’deki rejimin çökmesiyle birlikte sığınmacıların ülkelerine geri dönmeye başladığını sözlerine ekledi.
---------------------
DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, Kanal 16’da Mustafa Özdal’ın hazırlayıp, sunduğu Yüz Yüze programında genel ekonomik tablo, tekstil sektörünün içinde bulunduğu durum ve Suriyeli sığınmacıların geri dönüşünün sanayiye olan etkileriyle ilgili görüşlerini paylaştı. Çevikel, dövizdeki artışın ve sıkı para politikalarının, sektöre olan etkileri hakkında konuşarak, düşük kurun sanayiciyi olumsuz etkilemesine rağmen, dövizin yatay seyretmesinin olumlu sonuçlar doğurduğunu belirtti.
MARKALAŞMA DESTEKLENMELİ
Tekstil sektörünün, global pazarda güçlü bir rekabet mücadelesi verirken, düşük maliyetli üretim yapan ülkelerle rekabet etmenin giderek zorlaştığından söz eden Çevikel, “Bu bağlamda, markalaşma ve kaliteyi artırma çabaları, sektördeki üreticilerin en büyük öncelikleri arasında yer alıyor” dedi. Nilüfer Çevikel, tekstil sektöründe markalaşmanın önemine vurgu yaparak, “Türkiye’nin tekstil sektörünün, global pazarda daha güçlü bir konuma gelebilmesi için markalaşma sürecini hızlandırmalı. Ancak, düşük maliyetli üretim yapan ülkelerle rekabet edebilmek giderek zorlaşıyor. Üretim süreçlerinde inovasyon ve kaliteyi artırarak rekabetçi olmalıyız” dedi. Çevikel, tekstil sektöründeki büyük oyuncuların global pazarda daha fazla söz sahibi olması için yerli markaların güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
“ASGARİ ÜCRET ORANLARI İŞ GÜCÜ MALİYETİNİ ARTIRIYOR”
Asgari ücretle ilgili görüş ve öngörülerini de paylaşan Çevikel, asgari ücret artışının iş gücü maliyetlerini daha da artırabileceğine dikkat çekerek, şunları
söyledi: “Asgari ücretin artışı, sanayi sektörü için büyük bir yük oluşturuyor. İş gücü maliyetlerinin artması, üretim süreçlerini olumsuz etkiliyor. Ancak asgari ücretin artırılması, düşük gelirli çalışanlar için olumlu bir gelişme olabilir. Bununla birlikte, sanayiciler, yüksek vergi yükü ve diğer finansal zorluklarla başa çıkabilmek için daha fazla destek almalı.”