Dr. Özden Zeki Pınar: "Egzama, dış ve iç etkenlere bağlı olarak derimizin verdiği tepkidir"

Dr. Özden Zeki Pınar: "Egzama, dış ve iç etkenlere bağlı olarak derimizin verdiği tepkidir"

GÜNDEM 16.03.2025 11:09:49 0
Dr. Özden Zeki Pınar:
Egzama, dış ve iç etkenlere karşı derimizin etkilenmesi sonucu derimizin vermiş olduğu alerjik bir tepki olduğunu ifade eden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden Zeki Pınar, "Egzamanın bir çok sebebi var. Egzama tedavisinde birinci temel kural, egzama semptomlarını gidermektir. İkinci temel kural ise deri bariyerinizi güçlendirmek için nemlendirmektir" dedi.
Son zamanlarda artan egzama vakalarıyla birlikte, bu hastalığın nasıl bulaştığı, nasıl tedavi edileceği ve en çok kimlerde görüldüğü gibi soruların yanıtları merak edildiğini belirten Bursa Acıbadem Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden Zeki Pınar, egzamaya karşı hangi önlemlerin alınabileceği ve hastaların nasıl hızlıca iyileşebileceklerine dair bilgiler verdi.
Egzama, dış ve iç etkenlere karşı derimizin etkilenmesi sonucu derimizin vermiş olduğu alerjik bir yanıttır diyen Dr. Özden Zeki Pınar, "Egzamanın bir çok nedeni var. Sabun, şampuan, deterjan, temizlik maddeleri, kimyasal maddeler gibi alerjen etkenlerle temasın yanı sıra, nem, toz, soğuk, polen, küf gibi çevresel faktörler de egzamaya neden olabilir. Stres ve genetik geçişin de egzamaya yol açtığı bilinmektedir. Egzama, farklı nedenlerden dolayı derinin etkilenmesi sonucu; cilt üstünde yama tarzında kızarıklıklar, pullanmalar, kızarık kabarcıklar meydana gelir. Egzama bütün yaş gruplarında ve cinsiyette eşit miktarda görülür. En çok risk altında olan meslek grupları ise ev hanımları, kuaförler, sağlık ve laboratuvar çalışanları; inşaat, boya, metal ve kimyasal sektör çalışanlarıdır. Bu mesleklerde çalışanlar diğerlerine göre daha çok risk altındadırlar’’ ifadelerini kullandı.

‘’Sıvı sabundan uzak durulması gerekiyor’’
Hastalığın genel klinik olarak tanısı konulduğunu söyleyen Pınar, ’’Doktor lezyonları gördüğü zaman, klinik olarak egzama teşhisi koyabilir. Bazı durumlarda ise yama testi denilen (alerjen maddeyi anlamak için yapılan) testin yanı sıra kan testleri de yapılabilir. Egzama tedavisinde birinci temel kural, egzama semptomlarını gidermektir. İkinci temel kural ise deri bariyerinizi güçlendirmek için nemlendirmektir. Günlük hayatta dikkat edilmesi gereken önemli şeylerin başında ise iritasyon yapan kimyasal maddelerden, sıvı sabun, deterjan, gibi alerjen maddelerden de temastan kaçınmak, ikinci olarak ise ellerimizi düzenli bir şekilde nemlendirmektir’’ şeklinde konuştu.

Elini kesen hırsızı kan izleri ele verdi

Sazlık alanda yangın çıktı: Gökyüzünü kara duman kapladı

Nilüfer Tohum Takas Şenliğinde on binlerce tohum dağıtıldı

Bağcılar Ramazan Etkinliklerinde Bosna ve Kazakistan rüzgarı

Basketbol Süper Ligi: Bahçeşehir Koleji: 92 - Bursaspor: 67

Esenyurt Zabıtası’ndan gıda üretimi yapan fabrikalara denetim

Otomobil ile çarpışan motokurye yaralandı

Yazar Divleli: "En güzel Ramazan hediyesi, unutulmayacak hatıralardır"

İhlas ailesi iftarda buluştu

18 Mart törenleri için son provalar alındı

Babasıyla görüntülü görüşen Mehmetçik duygu dolu anlar yaşadı

Önce çaldılar, sonra pişman oldular

Sakarya’da 800 öğrenci Ramazan’ın tadını bu etkinliklerle yaşadı

Yalova’da orman yangını

Bursa’nın geleceği bilimin ışığında şekilleniyor

BALGÜÇ Vakfı Başkanı Akın’dan dayanışma çağrısı

Kalitesiz uyku, kardiyovasküler hastalıklara ve diyabete neden olabiliyor

Başkan Alemdar, Kocaalili muhtarların taleplerini dinledi

Esenyurt’ta markette plastik top kavgası: 15 yaşında çocuğa saldırdılar

Dev adamların Play-Off’ta yine en büyük gücü taraftarı olacak

Prof. Dr. Kenan Gürsoy OSM’de dinleyiciyle buluşacak

Hendek’te çiftçiye nefes olan çalışma

Tankerle çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı

Şarköy’de Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı

Vatandaşların Ramazan akşamlarında en renkli durağı: Beyoğlu Ramazan Sokağı

57. Alay, 15. Hava Bölüğü Keşan’da buluştukları 27. Alay gönüllüleri ile Çanakkale’ye uğurlandı

Temizlik amacıyla yakılan ateş ormanı küle çevirdi

Önce müsabaka için sonra iftar için koştular

MÜMDER geleneksel iftar programında mezunlar ve öğrenciler buluştu

Polisin baskın düzenlediği evde silah, tarihi eser, uyuşturucu ele geçirildi

Yükleniyor