Dünya gözünü İznik’e çevirdi

Katolik dünyasının ruhani lideri, Vatikan Devlet Başkanı Papa 14'üncü Leo, Birinci İznik Konsili'nin 1700’üncü yılında İznik'e gelerek ayine katılacak.

BURSA HABER 28.11.2025 12:08:00 0

Dünya gözünü İznik’e çevirdi

Hıristiyanlık tarihinde dönüm noktası kabul edilen Birinci İznik Konsili, Roma İmparatoru Birinci Konstantin’in çağrısıyla milattan sonra 325 yılında Bursa'nın İznik ilçesinde toplandı. Konsil, Hıristiyan dünyasının ilk ekümenik toplantısı olarak kayda geçti. Konsil'in en önemli sonuçlarından biri, İsa'nın Tanrı'nın oğlu olduğunu kabul eden İznik İnanç Bildirgesi'nin oluşturulmasıydı. Ayrıca Paskalyanın kutlanma tarihi de burada belirlendi. Hıristiyan inanç esaslarını belirleyen İznik İnanç Bildirgesi, tüm kiliseler tarafından kabul edildi. Kilise yönetimine ilişkin ilk kanonların, hukuk kurallarının kabul edildiği bildirge, Hıristiyanların temel inanç maddelerini ortak bir dille ortaya koyduğu için bir 'iman ikrarı' olarak 1700 yıldır kabul görüyor.

 

1700 YIL SONRA ANTİK BAZİLİKA'DA EKÜMENİK DUA

Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil'in yüzlercesinin toplatılarak Matta, Markos, Luka ve Yuhanna isimleri ile 4 taneye düşürüldüğü ve diğerlerinin yakıldığı Birinci İznik Konsili'nin yapıldığı değerlendirilen ve 2014 yılında ortaya çıkan, 2015'te başlatılan su altı arkeolojik kazı ve araştırmalarının hala sürdüğü Aziz Neophytos Bazilikası, bugün tarihi bir ziyarete ev sahipliği yapacak. İlk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yapan, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo, Bazilika'nın kazı alanı yakınında düzenlenecek ekümenik dua törenine katılacak.

 

 

1000'E YAKIN BASIN MENSUBU TAKİP EDECEK

Papa 14'üncü Leo'nun gelmesine sayılı saatler kala, İznik'te günlerdir süren hazırlıklar tamamlanırken, yerli ve yabancı basın mensupları da tarihi ziyareti görüntülemek üzere Aziz Neophytos Bazilikası etrafındaki yerlerini aldı. Papa'nın ziyaretini 1000'e yakın gazeteci takip edecek. İlçede güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutulurken, 2 bin 500 polis ziyaret için görevlendirildi. Önlemler sadece karada değil, Sahil Güvenlik ekipleri de botlarla İznik Gölü'nde devriye atıyor.

 

 

AYİNİN ARDINDAN İSTANBUL'A DÖNECEK

İstanbul’dan helikopterle İznik’e gelecek olan Papa 14'üncü Leo, Bazilika'daki ayinin ardından İznik Göl Bazilikası Ören Yeri Müzesi'nde kendisine takdim edilecek hediyeleri kabul edecek ve yeniden İstanbul'a dönecek.

 

Yeni İran liderine saldırı iddiası doğrulandı

Bursa’da 3 milyon kaçak makaron ele geçirildi

Başkan Yılmaz’dan 45 bin kişiye iş ve eğitim desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bursa programında neler olacak?

Başkan Özel’den 12 Mart İstiklal Marşı mesajı

İlber Ortaylı 5 gündür yoğun bakımda

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Topraklarımıza göz diken olursa hodri meydan”

Nilüfer amatör sporuna belediyeden güçlü destek

Erdoğan’dan emeklilere bayram öncesi müjde

Akın Gürlek: “Mahkeme salonları siyaset arenası değildir”

Kestel’de kadınlar için Bursa tarih ve kültür gezileri başladı

Bursa Büyükşehir’den Saraybosna’da iftar buluşması

Yıldırım’da ani fren zincirleme kazayı tetikledi

Bursa’da 700 kilo bozuk sucuk imha edildi

Başkan Aydın Yunuseli’nde vatandaşlarla iftar yaptı

Bursa’da jandarmadan uyuşturucu tacirlerine darbe

İngiliz basını Galatasaray galibiyetini konuşuyor

Nilüfer’de 11. Tohum Takas Şenliği başlıyor

Bursa’da ‘piyasacı’ sürücülere polis baskını

Osmangazi’de korkunç kaza: Sürücü ağır yaralandı

Bursa’da taksi ücretlerine zam: İşte yeni tarife..

Bursa'nın üreten kadınları sürdürülebilir gelecek için buluştu

Benzin ve motorinde çifte indirim bekleniyor!

Bursa’da burçak toplamaya giden adam avcı kurşunuyla öldü

Nilüfer’de atıl araziler hatıra ormanına dönüşüyor

Bursa’da apartman çatısında yangın paniği

15 yıl hapis cezası bulunan firari İnegöl’de yakalandı

Bursa Şoförler Odası’ndan APP plaka açıklaması

ABD Başkanı Trump’tan barış sinyali

Yenişehir’de doğal ekmek lezzeti Yesaş’ta

Yükleniyor

loading