Dünyanın en yaygın 3. kanseri! Bu 4 belirtiye dikkat

ABD'de yapılan araştırmada, karın ağrısı, rektal kanama, ishal ve demir eksikliği anemisinin, erken evre kolon kanseri riskinin yüksek olduğuna işaret ediyor.

SAĞLIK 8.05.2023 22:51:00 0
Dünyanın en yaygın 3. kanseri! Bu 4 belirtiye dikkat

Araştırmada karın ağrısı, rektal kanama, ishal ve demir eksikliği anemisi, erken evre kolon kanserinin belirtilerinden olduğu belirlendi.

5 BİNDEN FAZLA KİŞİ İNCELENDİ

Washington Üniversitesinde görevli bilim insanları, kimlik bilgileri gizlenen 5 binden fazla erken evre kolon kanseri hastasının sağlık verilerini incelendi.

Araştırmada, 50 yaşın altındakilere hastalık teşhisi konulmadan 3 ay ila 2 yıl öncesinde görülen karın ağrısı, rektal kanama, ishal ve demir eksikliği anemisi gibi belirtilerin her birinin, kolon kanserinin erken evresinde olma riskinin yüksek olduğunu gösterdiği kaydedildi.

BELİRTİ SAYISI ARTTIKÇA RİSK DE ARTIYOR

Görülen belirtilerin sayısı arttıkça hastalığa yakalanma riskinin de arttığına dikkatin çekildiği araştırmada, hastalığa yakalanma riskinin, belirtilerden birinin görülmesinde iki katına, ikisinin görülmesinde en az 3,5 katına, 3 veya daha fazlasının görülmesinde en az 6,5 katına çıktığı belirtildi.

SAYI İKİ KATINA ÇIKTI

Araştırmada, kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanserine yakalanan gençlerin sayısının neredeyse iki katına çıktığı ifade edildi.

Araştırmaya katılanlardan Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli Doç. Dr. Yin Cao, rektal kanama ve demir eksikliği anemisi yaşayanlara zamanında endoskopi yapılması ve sağlık durumlarının takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Araştırmanın sonuçları “Journal of National Cancer Institute” dergisinde yayımlandı.

DÜNYANIN EN YAYGIN 3. KANSER TÜRÜ

Dünyada en yaygın 3. kanser türü olan kolon kanseri, 2020’de yaklaşık 2 milyon kişide tespit edildi. En çok can kaybına neden olan kanser türlerinde ise 2. sırada yer alan kolon kanseri nedeniyle her yıl 1 milyona yakın kişi hayatını kaybediyor.

Dünya genelinde 50 yaş üstündeki kişilerde kolon kanseri vakaları, tarama testleri sayesinde her yıl düşse de genç yaşta hastalığın görülme sıklığı son yıllarda arttı.

45 YAŞA İNDİ

Dünyada 55 yaş altı kolon kanseri hasta sayısı artarken tarama testleri de 45 yaşa indi.

ABD’de daha önce yapılan bir çalışmada, 1950 doğumlu kişilerde kolon kanseri görülme oranı 1 kabul edildiğinde 1990 doğumlularda kolon kanseri görülme oranının yaklaşık 2 kat, rektum kanserinin ise 4 kat artış gösterdiği belirlenmişti.

3 çocuğunu öldüren babanın, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi

Türkiye'nin sanayi üretiminde artış

Yeni papa ABD'li Kardinal Robert Prevost oldu

Bursa'da seyir halindeki kamyon alev alev yandı

Bursa’da ‘dur’ ihtarından kaçan alkollü sürücüye 25 bin 389 lira ceza

Merkez’in rezervleri 138,5 milyar dolara geriledi

CHP’nin kurultay soruşturmasında Kılıçdaroğlu ifadeye çağrıldı

Gazze'de ölü sayısı 52 bin 760'a yükseldi

Osmangazili kadınlar tiyatro sahnesinde

Bozbey'den grev açıklaması

Ümit Özdağ hastaneye kaldırıldı, duruşma ertelendi

Yerel yönetimler "güvenli çalışma" için buluştu

Vatikan'da papalık seçiminde ikinci gün oylamaları başladı

Bursaspor Başkanı Çelik: Kombine satışlarımız 26 bini geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'e canlı bağlandı; Atares-2 RES açıldı

Bursa'da, alkollü sürücünün kullandığı cip ile otomobil çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı

Aydın: “Hayvan sevgimizi kimse sorgulayamaz!”

Gazze’de can kaybı 52 bini aştı

Kurtulmuş ve Bahçeli'den, DEM Parti grubuna taziye ziyareti

Bursa’da Dezenformasyonla Mücadelede yeni adım

Ömer Çelik: Pakistan'a yapılan saldırıyı kınıyoruz

Bakan Uraloğlu: Dijital platformların sorumluluklarını artırmayı hedefliyoruz

Çeşni

İşte Hindistan'ın askeri gücü: "1.46 Milyon personel"

Pakistan’ın askeri gücü: 700 bin asker, 170 nükleer başlık

Yerlikaya: Kabine dönemimizde 237 bin suç unsuru oluşturan hesap tespit ettik

Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

Osmangazi Belediyesi'nden ahududu yetiştiriciliğine destek

Pala: “UEDAŞ’ta şeffaflıktan eser yok!”

Bursa'da minikler sporla buluştu

Yükleniyor