Tarih: 14.01.2010 23:31

ECZACILAR İLE SGK ARASINDA SULAR DURULUYOR

Facebook Twitter Linked-in

Yeni ilaç fiyat kararnamesinin gündeme gelmesinden sonra türkiye eczacılar birliği  ile arası iyice açılan sosyal güvenlik kurumuna danıştay fren koydu.

Eczacıların 4 aralık 2009’daki eyleminden sonra teb ile olan protokolünü 16 aralık’ta iptal eden ve eczanelerle tek tek sözleşme yapmak isteyen sgk’ya ‘şimdilik dur’ diyen danıştay 8’inci ve 10’uncu daireleri müşterek heyeti, yeni bir karar öncesinde savunma da istedi. Eczacılar ile sgk arasındaki sorunlar aslında 2004 yılından bu yana sürüyor. Ancak, kılıçların çekilmesine neden olan son olaylar şöyle gelişti:

İlaç katkı payları gibi pek çok sorun yüzünden sgk ile karşı karşıya kalan eczacılar, en son yeni ilaç fiyat kararnamesi yüzünden sgk ile bozuştu. Eczacılar, ilaç fiyat indirimleri nedeniyle ciddi sermaye kaybına uğradığını savunarak 4 aralık’ta ‘bir günlük kepenk kapatma eylemi’ yaptı.

Akp’li  eczacı vekiller araya girse de, 1 günlük eylem hükümetin tepkisini çekti. Başbakan tayyip erdoğan, pekçok konuşmasında eczacıları eleştirirken, sgk da 24 bin eczane adına teb’le yaptığı ilaç alım protokolünü iptal etti.

Ancak eczacılar, sgk’nın ‘gerekçe göstermeden’ bir fesih işlemini devreye almasını ‘örgütlü gücümüzü kırmak istiyorlar’ olarak algıladı ve istanbul eczacı odası dava sürecini başlattı.

İlk incelemeyi yapan danıştay 8’inci ve 10’uncu daireleri müşterek heyeti, her iki işlemin de yürütmesini “sgk’dan savunma alınıp yeni bir karar verilinceye kadar” oy birliğiyle durdurdu.

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanı ömer dinçer, ise danıştay’ın, eczanelerle protokol feshine durdurma kararına ilişkin, yürütmeyi durdurmaya itiraz edeceklerini açıkladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —