EĞİTİM İSTİKRARININ SAĞLANMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Mart ayında virüs yayılımını kontrol altında tutmak amacıyla, eğitim kurumlarında ve üniversitelerde eğitim ve öğretim süreçlerine tedbir amaçlı ara verilerek, online ders sistemine ve online sınav sistemine geçiş süreci yaşandı.

EĞİTİM 20.10.2020 16:19:00 0
EĞİTİM İSTİKRARININ SAĞLANMASI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

    Mart ayında virüs yayılımını kontrol  altında tutmak amacıyla, eğitim kurumlarında ve üniversitelerde eğitim ve öğretim süreçlerine  tedbir amaçlı ara verilerek, online ders sistemine ve online sınav sistemine geçiş süreci yaşanmıştır.

            Teknolojik alt yapıya hazır olmayan kurumlar, derme çatma yöntemlerle bilgi sunumunu gerçekleştirmeye çalışırken, öğrenciler ve veliler eğitimin geleceği ile ilgili büyük kaygılar yaşamaya başlamışlardır. Bu durumun en önemli etkisi kırsal alanlarda ve bazı bölgelerde internet erişiminin yeterli düzeyde olmaması, öğrencilerin ve çocukların böyle bir sistem için disipline edilmemiş olmaması verimliliği olumsuz yönde etkileyen parametreye dönüşmüştür.

            Uzaktan eğitim sistemlerinin ve yüz yüze eğitimin kalitesini arttırmanın ilk koşulu vatandaşın ekonomik güvencesine katkı sağlayabilecek teşvikleri sunmak ve özel eğitim kurumlarını denetim altında tutarak, mali anlamda destek paketi devlet tarafından sunulması şeklinde olacaktır. Aksi takdirde bir çok özel eğitim kurumu  2021 yılında eğitim ve süreklilik faaliyetlerini sürdürebilen düzeyde ayakta kalamayacaktır.Kısa çalışma ödeneği dışında kurumların çoğunda personel devamsızlığı, öğretmenlere ödenemeyen ve geciken maaş ödemeleri eğitim performansını derinden etkileyerek nitelikli işsizliğin artmasına neden olan bir tabloya dönüşmektedir.

            Veliler, çocuklar ve gençlerin geleceği için kaygılı durumdalar. Çocukların ekran bağımlılığından uzaklaştırılması için bir çok teori, doktrin ve uygulama bilgisini ortaya koyan çocuk gelişimi uzmanlarının görüşlerinin tam tersine artık çocuklar ekran değil, oyun bağımlısı olan duruma gelmişlerdir.Bazı velilerimizden tarafımıza gelen soruları şöyle özetlersek; Bu yıl online eğitim için yüksek maliyetlere katlanmadan, çocuğumuzun devlet okuluna geçiş sağlayarak önemli derslerden yıl boyunca özel ders alma imkanı sağlasak mı? Özel kolejlerin kaynak kitap konusunda zorunluluk getirerek yüksek kar marjı ile velileri mali yönden büyük sıkıntıya sokan süreçleri neden denetim altına alınmamaktadır? Bu dönemde ortaya çıkan eğitimde fırsat eşitsizliği ortadan nasıl kaldırılacak?

            Bu soruların tüm cevapları ve çözüm önerilerini bakanlığımızın ortaya koyması gerekmektedir. Ayrıca okul öncesi eğitimin, anaokullarının ciddi yapısal problemler yaşadığının bilgilerini piyasadan öğreniyoruz. Okul öncesi eğitim konusunda Avrupa Birliği’nin çok gerisindeyiz. Bu dönemde de bu konuya bürokratların ayrıca eğilmesi ve proje üretmesi kanaatindeyim. Ayrıca bu dönemde atanamayan bir çok meslektaşımızın başvuru yaptığı ücretli öğretmenlik koşullarında yaşanan sıkıntılar da ayrı bir gündem haline gelmiştir. Özel eğitim gören engelli öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızın olağanüstü bu dönemde sıkıntılarının çözümü için acil önlemler alınması gerekmektedir. Eğitim sektörünün hareketlenmesi ve fırsat eşitliğinin sağlanması için şahsi önerilerim şunlardır.

            -Sınırsızca para kazananların harcama savurganlığı  ile  kıt kanaat para kazanıp sadece temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan vatandaşlar arasında gelir adaletsizliğinin giderilmesi en temel amaç olmalıdır.

            -Teknolojik alt yapının  hız ve erişim yönünde herkese ulaşabilecek boyuta getirilmesi gerekmektedir.

            -Öğrencilerin kariyer planlaması ve mesleki yönelim gibi alacakları önemli kararlar için mutlaka bire bir rehberlik takip sistemi hayata geçirilmelidir.

PKK'nın silah bırakmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama!

Yaz aylarında sağlıklı beslenme rehberi

Özgür Özel: Terör örgütünün silah bırakma adımını memnuniyetle karşılıyoruz

Kabine revizyonu kapıda: Hangi bakanlar değişiyor?

İnegöl’de 38. Uluslararası Kültür Sanat Festivaline geri sayım

Yıldırım Belediyesi'nden "Tercih" desteği

AK Parti'li Çelik: 'Terörsüz Türkiye' hedefinde kritik bir eşik geçildi

PKK silahları yaktı: İşte ilk görüntüler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Srebrenitsa’da sessiz kalanlar Gazze’de de susuyor"

Bahçeli'den ilk açıklama: "Türkiye terör musibetinden kurtuluşun eşiğindedir"

Pastırmadan boya çıktı! Bakanlık gıda skandallarını açıkladı

Belediye personeline farkındalık eğitimi

Bursa'da kızılgeyik fotokapanla görüntülendi

Yiğit Bulut hayatını kaybetti

PKK silah bırakıyor: “Terörsüz Türkiye” sürecinde tarihi adım!

LGS sonuçları açıklandı

Ev tekstili sektörü tek yürek oldu

Osmangazi’de çocuklar açık hava sinemasında buluştu

Özgür Özel 412 belediye başkanıyla bir araya geldi

İletişim Başkanlığı'nda devir teslim

İnegöl TBMM'ye damgasını vurdu

Bir konkordato bin kırılma!

Bursa Yuvam’da kayıtlar başladı

Şeref Demir: "Olumsuzluklara rağmen üretmeye devam ediyoruz"

İbrahim Burkay: “Ortak aklın ve dayanışmanın gücüne inanarak geleceğe yatırım yaptık”

Yılın ilk yarısında 1,4 milyonun üzerinde gayrimenkul satıldı

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı gözaltına alındı

En düşük emekli aylığı 16 bin 881 lira oldu

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına Burhanettin Duran atandı

İnegöl Belediyesi’nden güneş enerjisiyle örnek tasarruf: Aylık 1.2 milyon TL kazanım

Yükleniyor