Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl: "Bu yıl 142 milyon zarar ettik."
Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, son 4 yıldır özel okulların en zor dönemden geçtiğini belirterek, “Ekonomik koşullar gereği özel okulların sayısı çok azaldı. Bursa’da bizim okullarımızda da 2 bin öğrenci kaybettik ve bu yılki toplam zararımız 142 milyon liradır” dedi. Sektörde fırsatçıların olduğunu ancak özel özel okulların çok sıkı şekilde denetlendiğini belirten Bingöl, “Özel eğitim çok pahalı bir hizmet haline geldi” diye konuştu.
“142 MİLYON LİRA ZARAR ETTİK”
Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Sınav Okulları Kurucusu Gıyasettin Bingöl, Kanal 16 ekranlarında Mustafa Özdal’ın hazırlayıp sunduğu Yüz Yüze’ye katılarak, özel okullarla ilgili sarsıcı açıklamalar yaptı.
Özel okul sahiplerinin yasal olarak kayıt ücretlerine yüzde 57 zam yapabildiği için, yemek, kitap ve servis ücretleriyle telafi yoluna gittiklerini anlatan Bingöl, pandemiden bu yana özel okulculuğun en zor dönemden geçtiğini belirtti. 2007’den bu yana özel eğitimin içinde olduğunu hatırlatan Bingöl, “Özel okul bir lükstür ancak çok kaliteli eğitim ve öğretim demektir. Bakanlar Kurulu’nun yarısı özel okuldan mezun olmuştur. Özel okullarda güvenlik vardır, konfor vardır, yabancı dil eğitimi vardır, 5 yıldızlı otel hizmeti vardır” dedi. Ekonomik koşullar gereği özellikle pandemiden sonra özel okul sayısının azaldığını ve kendi kurumlarında da 2 bin öğrenci kaybettiklerini belirten Bingöl, bu yıl tam 142 milyon zarar ettiklerini ve arsa gibi mülklerini satarak faaliyetlerine devam ettiklerini kaydetti.
Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin özel okulları çok sıkı bir şekilde denetlediğini sözlerine ekleyen Bingöl, “Bizim de bir şubemiz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından incelemeye alındı. Maalesef son yıllarda özel okullara zulmediliyor. Özel okulların tüm bilançoları devlet denetimindedir. Öğretmene yasal sınırın altında maaş veremezsiniz. Pandemiden önce öğretmen 3 bin lira maaş alıyordu bugün 30 ile 50 bin arasında maaş alıyor. 7 bin 500 yemeği ve 7 bin 500 de servisi derken maliyeti 50 bin liraya çıkıyor. Devlet okullarında yemek, çay ve servis gibi ücretleri alamazsınız. Özel okulların maliyetleri çok arttığı için bir çıkış yolu arıyorlar. Tüm bu olumsuzluklar yaşanırken, ben kendi kurumum adına konuşayım, bir gün bile çalışanlarımızın maaşlarını, sigorta primlerini aksatmadık. Eğer devlet ücretlere yılda bir kez zam yaparsa bizim de dengelerimiz bozulmaz. Bir de özel okullarda çalışan öğretmenlerimizin çocukları ya bedava ya da yüzde 50 indirimli okuyorlar. Yine kendi kurumundan örnek vermem gerekirse, tüm olumsuzluklara rağmen Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ödeneğini günü gününe ödüyoruz” diye konuştu.