Tarih: 07.10.2024 16:48

Ekonomi yönetimi bir araya geldi

Facebook Twitter Linked-in

 

Rekabet gücünü artıracak katma değerli üretimi temin etmek üzere sanayide dönüşümün gerçekleştirileceği, değişen ihtiyaçlara uyumlu olacak şekilde işgücü becerileri, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirecek politikaların uygulanacağı, yeşil ve dijital dönüşüm çalışmalarının hızlandırılacağı bildirildi.


Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), bugün saat 10.00'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlık etti. Toplantı "Orta Vadeli Programda Öngörülen Yapısal Tedbirler" gündemi ile gerçekleştirildi. Toplantıda, enflasyonla mücadele ve ekonomideki diğer gelişmelerin ele alındı.

 


 

'ENFLASYONLA MÜCADELE VE EKONOMİDEKİ DİĞER GELİŞMELER'
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıya; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve bazı bakan yardımcıları ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
"Orta Vadeli Program'da öngörülen yapısal tedbirlerin" değerlendirileceği toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı.


"TOPLANTININ ARDINDAN AÇIKLAMA YAPILDI"
Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl uygulanmaya başlanan ekonomi programının etkin bir koordinasyon içinde kararlılıkla sürdürüldüğü ve olumlu sonuçların alınmaya devam ettiği vurgulandı.
Haziranda başlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiği, büyümenin daha dengeli bir kompozisyon sergilerken istihdamın arttığı ve işsizlik oranının tek haneli seviyelerini koruduğu belirtilen açıklamada, "Dış ticaret dengesindeki iyileşmenin de etkisiyle cari işlemler açığı önemli ölçüde gerilemeye ve rezervlerimiz artmaya devam etmektedir. Kredi risk priminin düşmesi ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının devam eden not artırımları, makro finansal istikrarın güçlendiğini göstermektedir." ifadelerine yer verildi.

 

 

 

"İŞ VE YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRMEYE YÖNELİK POLİTİKALARA DEVAM EDİLECEK"
Program kapsamında uygulanan para ve maliye politikalarını destekleyen yapısal reformların, belirlenen bir takvim çerçevesinde hızla hayata geçirildiği vurgulandı. Eylül ayında açıklanan ve 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın (OVP) bir önceki programın devamı niteliğinde olduğu ifade edilerek, temel amacının sürdürülebilir ve dengeli büyümenin sağlanması, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve yapısal reformlarla verimlilik esaslı üretim, ihracat ve istihdamın artırılması olduğu bildirildi.


"İŞ VE YATIRIM ORTAMI"
Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:
“Rekabet gücümüzü artıracak katma değerli üretimi temin etmek üzere sanayide dönüşüm gerçekleştirilecektir. Değişen ihtiyaçlara uyumlu olacak şekilde işgücü becerilerini, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirecek politikalar uygulanacak, yeşil ve dijital dönüşüm çalışmaları hızlandırılacaktır. İş ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik politikalara devam edilecektir.

 

 

"37 TEDBİRLE BİRLİKTE 79 ADET EYLEM GÖRÜŞÜLDÜ"
Bugün gerçekleştirilen EKK toplantısında yapısal reformlara ilişkin önlemler kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. 2024-2026 dönemini kapsayan OVP'de bulunan 42 reform tedbirine ek olarak güncellenen OVP'de yer alan 37 tedbirle birlikte toplamda 79 eylem görüşülmüştür. Bu eylemlerden 31'i büyüme ve ticaret, 13'ü beşeri sermaye ve istihdam, 6'sı fiyat istikrarı ve finansal istikrar, 19'u kamu maliyesi ve 10'u iş ve yatırım ortamı başlıkları altında sıralanmaktadır.


"TEMEL HEDEFİMİZ EKONOMİDEKİ KAZANIMLARI KALICI HALE GETİRMEK"
Temel hedefimiz, reform adımlarını hızla hayata geçirerek ekonomideki kazanımlarımızı kalıcı hale getirmek ve daha ileriye taşımaktır. Takvimlendirilen yapısal reformlar ve ilerleme durumları önümüzdeki dönemde yapılacak EKK toplantılarında gündeme alınarak yakından takip edilecektir."

 



Your browser doesn't support HTML5 video.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —