Elektriğe indirim, dağıtım bedellerine yüklü zam!

Elektriğe yapılan yüzde 38’lik büyük zammın arka planında dağıtım şirketlerinin olduğu anlaşıldı.

GÜNDEM 1.07.2024 17:01:00 0
Elektriğe indirim, dağıtım bedellerine yüklü zam!

Elektriğe yapılan yüzde 38’lik büyük zammın arka planında dağıtım şirketlerinin olduğu anlaşıldı. Elektrik Mühendisleri Odası’nın açıklamasına göre, zamlı elektrik tarifesinde, perakende enerji bedelindeki artış konutlar için yüzde 2,5 ile sınırlı kalırken, şirketlere aktarılan dağıtım bedeline yüzde 58,9 oranında zam yapıldı. Böylece vatandaşın ve şirketlerin belini bükecek zammın, elektriğe değil, dağıtım bedellerine yapıldığı anlaşıldı.

DAĞITIM BEDELİ PAYI YÜZDE 65’İ GEÇTİ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak elektrik tarifeleri üzerinden yaptığı incelemede, perakende enerji bedelindeki artış konutlar için yüzde 2,5 ile sınırlı kalırken, dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline yüzde 58,9 oranında zam yapıldığını belirtti. "Kamu eliyle yürütülmesi gereken hizmetin özelleşmesi, fahiş düzeyde pahalılık yaratmanın yanında, kamu kaynaklarının özel sektöre sınırsızca aktarılması sonucunu da doğurmuştur" açıklamasını yapan EMO’nun hesaplamasına göre, 4 kişilik bir ailenin asgari 230 kWh elektrik tüketimi üzerinden aylık faturası 476,6 TL’ye yükseldi. EMO’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Odamızın hesaplamalarında 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartlarını korumak için  aylık 230 kWh enerji tüketeceğini hesaplamaktayız. Günlük ortalaması 8 kWh’i geçmeyen bu tüketim için aile bütçesinden ayrılması gereken 345,4 TL, bu zamla birlikte 476,6 TL’ye yükseldi. Temmuz 2024 itibarıyla oluşacak faturanın yalnızca yüzde 23,8’i enerji bedelinden oluşacaktır. Faturanın yüzde 65,9’unu ise dağıtım bedeli oluşturmaktadır. Fon ve vergilerin oranı ise yüzde 10,3’te kalmaktadır. Son tarife değişikliğiyle zaten yüzde 57,2 düzeyinde olan dağıtım bedelinin payının yüzde 65,9’a tırmandırılması normal kabul edilmemelidir."

ENERJİ ÜRETİM MALİYETİNDE OLMAYAN ARTIŞ DAĞITIM BEDELİNDE 
Faturanın en önemli kalemi olması gereken enerji bedeli, dağıtım bedelinin çok gerisinde kalmış durumda. Elektrik şirketlerine giden bu pay bir süredir enerji bedelinden daha yüksek. Bu durumun piyasanın çarpık bir biçimde yapılandığını gözler önüne serdiğini ifade eden EMO, "EPDK’nin açıklamasında kullandığı 'enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış' ibaresi açıkça zamma mantıklı bir gerekçe üretmeye çalışan bir manipülasyon çabasıdır. Enerji üretim maliyetlerinde ciddi bir artış yaşanmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. EPİAŞ’ın resmi bülteninden alınan son 12 aya ait aşağıdaki PTF/SMF grafiği de bu gerçeği doğrulamaktadır. Zaten dağıtım bedeline yüzde 58,9 oranında zam yapılması, artışın dağıtım bedeli kaynaklı olduğunu göstermektedir. Bir başka deyişle 50 kuruşun altında bir bedelle temin edilen birim elektrik enerjisinin ancak 1,36 TL’ye tüketiciye ulaştırılabilmesi, hiçbir ekonomik gerçekle uyuşmamaktadır." açıklamasını yaptı. Enerjide yeniden bir kamu tekeli kurulması çağrısı yapan EMO Yönetim Kurulu, ucuz, kaliteli ve güvenilir enerjiye erişimin tüm yurttaşlar için temel hak olduğunu vurguladı.

 

 


Bursa'da gasbettiği araçla kuyumcuyu soymaya çalışan zanlı yakalandı

Bedelli askerlik ücreti belli oldu

Bursa’nın tansiyonu ölçüldü

Kuyumcu çetin ceviz çıktı, soyguncuyu dükkana sokmadı

45 ilde Narkoçelik-25 operasyonu düzenlendi

Milli takım çeyrek finale yükseldi

Karacabey Belediyesi’ni çağ dışılık ve cehalet mesken tuttu

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belli oldu

Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı

Bursa’da provokasyona gözaltı

Faruk Çelik ile Mustafa Esgin dünür oldular

Sağlık Bakanlığı'nda devir teslim töreni gerçekleşti

İnegöl Belediyesi "Milli Maç Buluşması" etkinliğini iptal etti

Kurum görevi Özhaseki'den devraldı

TOFAŞ, oyun kurucu Demircan Demir'i kadrosuna kattı

Osmangazi Belediyesi "Milli Maç Heyecanını Canlı Yaşıyoruz" etkinliğini iptal etti

Başkan Bozbey’den ağaçlandırma çağrısı

Gazze'de ölü sayısı 37 bin 834'e yükseldi

Osmangazili judocudan milli gurur

(Özel) Yunuseli Havalimanı ‘Yangın Söndürme Hava Üssü’ olmalı

Yangında göremediğimiz AK Partililer ve MHP’liler rehavet mi yaşıyor?

Yök Başkanı yangın bölgesinde

Bursa'da fuhuş operasyonunda 3 kişi yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabinede değişikliğe gitti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki istifa etti

Elektriğe indirim, dağıtım bedellerine yüklü zam!

14 yıl ertelenen mutluluk

Mudanya'da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Uludağ Üniversitesi Rektörü yangının bilançosunu açıkladı

Bursa’da çıkan orman yangınıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

Yükleniyor