Elektrik alt yapımız yangınlara davetiye çıkarıyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Bursa’da yangınların çıkması, elektrik alt yapısını gündeme getirdi.

GÜNDEM 27.06.2024 17:48:00 0
Elektrik alt yapımız yangınlara davetiye çıkarıyor

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Burak Özgen, TV ON6 canlı yayınında yangınların çıkış sebebiyle ilgili açıklamalar yaptı. Özgen, havaların ısınmasıyla birlikte klimalara yüklenilmesinin ve hatların yoğun şekilde kullanılmasının sistemi zorladığını ve bunun da yangınlara sebebiyet verdiğini kaydetti.


Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Burak Özgen, ON6 TV canlı yayınında, son yangınlar ve Bursa’nın elektrik sistemiyle ilgili açıklamalar yaptı. Özgen, son yangınların sebepleriyle ilgili şunları söyledi: “Yaz aylarının gelmesiyle havalar ısındı ve yangın vakaları da arttı. Özellikle kırsal ve ağaçlık alanlarda hatların kopması sebebiyle çeşitli yangınlar meydana geliyor. Bursa’da da, ülkemizin farklı bölgelerinde de ciddi can kayıplı yangınlar yaşadık. Tabii en büyük etkenlerden biri havanın ısınması, insanların klimalara yüklenmesi ve hatların yoğun kullanılmaya başlanması. Akabinde de hatlar bu yoğunluğa dayanamıyor. Havai hatlarda ek noktalar oluyor ve hatların iletkenlerinin çekildiği yerlerde bağlantı noktaları söz konusu. Bu noktaların periyodik olarak kontrol edilmesi gerekiyor ki buralardan herhangi bir patlama, çatlama olmasın. Hatların üzerinde çeşitli koruyucu devre elemanları var, sigorta, parafudr gibi... Bunların belli periyotlarda kontrol edilmesi gerekiyor. Özellikle bu aylarda ciddi bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü havanın ısınmasıyla bütün bu hat bileşenlerinin üzerine ciddi yükler geliyor. Bu nedenle hat her türlü kopabilir, bunun da yangına sebebiyet vermeyecek şekilde etrafında yine standartların yönetmeliklerin belirlediği, ağaç açıklıklarının korunması, aşağılarında varsa kuru otlar ve  yangına sebebiyet verebilecek artık maddeler varsa,  bunların da temizlenmesi gerekiyor. Bunlar yapılmadı veya yeterince yapılmadığı için havaların ısınmasıyla birlikte yangınlar çıkıyor.

YANGINLAR CAN KAYBINA DÖNÜŞMESİN

Bursa’da çıkan yangınlar şimdilik mal kaybı şeklinde oldu ama can kaybına da dönüşebilirdi . Yapılması gerekenlerse, bu hatların bağlantı noktalarının kontrol edilmesi, bağlantılarının gevşeklikler varsa düzeltilmesidir. Yine ek noktaları olabiliyor bazen havai hatlarda. Bunların da yine kontrol edilmesi gerekiyor. Bahardan yaza geçtiğimiz bu dönemde ağaçlar veya otlar yükseldi. Bunların kontrol edilip ağaçların iletkenlere yakınlaşmaması gerekir. Yani yönetmelikte belli ne kadar yakınlaşacağı. Ona göre budanması şart.

ÇARPIK VE PLANSIZ KENTLEŞME ALT YAPI SORUNUNA YOL AÇIYOR

Bursa’nın elektrik alt yapısında sorunlar olduğunu söyleyen Özgen, özellikle çarpık ve plansız kentleşmeye dikkat çekti. Kentleşmenin plansız gittiğinin altını çizen Özgen, bu bölgelere alt yapı götürmenin zorluklarını işaret etti. “Bu bölgelerde derme çatma yöntemlerle enerji sağlanmaya çalışılıyor” diyen Özgen, şöyle devam etti: “Bir mahalleye yerleşim vermeden önce, o mahalleye sağlanması gereken enerjiyi saptayıp onunla ilgili tesisleri veya gerekli şahıs sahasını kurup ona göre sağlamanız gerekiyor enerjiyi. Maalesef bu işler çok yapılmıyor. Çarpık kentleşme daha doğrusu plansız kentleşme yapılıyor. Bunun da tabii büyükşehirdeki planında çıkmamasının da etkisi var. Bizlerin de buraya yerleşim kuralım, enerjiyi suyu nasılsa sonra alırız yaklaşımımız da var. Bunlara dikkat edilmiyor. EPDK dağıtım şirketlerini özelleştirirken çeşitli kurallara göre özelleştiriyor. Bu kurallar da özelleştirilmiş zamanında. Dağıtım şirketleri buna göre alt yapı hazırlıklarını yapıyor ancak görünen o ki bu altyapı hizmetleri de  yetersiz. Belki bunların da tekrar revize edilip yatırımların da ona göre artırılması gerekiyor. Bunu görüyoruz, çünkü elektrik kesintileri arttı ve yangınlar çıkmaya başladı. İnsanlar enerji alamıyor. Yeni yapılan yerlere enerji vermekte gecikmeler yaşanıyor. Oysa bunların tekrar  gözden geçirilip düzenlenmesi gerekiyor.”

ELEKTRİK KESİNTİLERİ NEDEN YAŞANIYOR?

EMO Şube Başkanı Özgen, Bursa’da sıkça yaşanan elektrik kesintilerinin nedenleriyle ilgili de konuştu. Özellikle yaz aylarında enerji kesintilerinin yoğunlaştığına dikkat çeken Özgen, “ Özellikle yaz aylarının gelmesiyle bu şikayetler daha da artıyor. Klima kullanımı veya elektrikli soğutmaya yönelik kullanımlar daha da arttı hanelerde. Bir de şimdi bizim hiç hesaba katmadığımız elektrikli araç istasyonlarının sayısı da artıyor. Bunların alt yapısıyla ilgili herhangi bir planlama yok. Bugün istediğiniz kadar şarj istasyonunu kurabiliyorsunuz. Kimse buna nasıl kurdun, neden kurdun nasıl bir alt yapıyla kurdun hiç birine bakmıyor. Dolayısıyla bunlar önümüzdeki günlerde daha da yoğun problemler olarak gelecektir. Yani bunların bir an önce plan, program çerçevesinde çözülmesi gerekiyor. Dediğim gibi belki EPDK’nın dağıtım şirketlerine, yapmasını zorunlu tuttuğu bakım onarım ve altyapı çalışmaları gibi konuları tekrar gözden geçirip  artan nüfus ve ihtiyaçlara göre revize etmesi gerekiyor. Bu tarz böyle sıkıntılı enerji kesintilerini veya yangınları tekrar yaşamayalım” dedi.

HABER: FURKAN KARADERİ 
 


Bursa’da seyir halindeki otomobil alevlere teslim oldu

Atletico Madrid, Hermoso, Depay ve Paulista’ya veda etti

Beyoğlu Belediyesi’nin ilk ‘emekli evi’ açıldı

Öğrenciler yıl boyu yapılan eserleri sergide sundu

Jandarma tarafından durdurulan araçtan uyuşturucu madde çıktı

Osmaneli Belediyesi kantini yeni yerinde hizmete açıldı

Darıca’da sünnet coşkusu

46 yaşında diş hekimi oldu, diplomasını 4 çocuğu ile aldı

Ahmet Akın, "Balıkesir’i el birliği ile büyüteceğiz"

Türkiye’nin sanayi devlerinin 10’u Bursa Ticaret Borsası üyesi

Şişli’de Uluslararası Yoga Günü düzenlenen etkinlikle kutlandı

Bozcaada’da dün denizde kaybolan kadın aranıyor

Vali Aygöl, Pelitözü Gölpark’taki çalışmaları inceledi

Burulaş ailesi piknikte buluştu

‘Gerçekten Düşe’ sergisi Misi’de sanatseverlerle buluştu

(Özel) Uludağ eteklerinde kurulan alabalık çiftliğinde yetiştirilen balıklar rağbet görüyor

Beşiktaş’tan Gökhan İnler’e veda mesajı

Şehit polis için tören: Annenin feryatları yürekleri dağladı

Tunca Nehri’ni kuraklık vurdu: Kontrollü sulamaya geçildi

Beykoz-Riva yolunda iki araç kaza yaptı: 3 yaralı

EURO 2024: Almanya: 2 - Danimarka: 0

Topkapı Sarayı’nın kapıları ilk kez gece ziyaretlerine açıldı

Şiddetli lodos sebebiyle devrilen pazar şemsiyesinin çarptığı kadın yaralandı

Kontrolden çıkan otomobil, sitenin duvarını aşıp başka bir aracın üzerine düştü

Kocaeli’nde zincirleme trafik kazası: 2 yaralı

Göreve giderken kaza yapan polis memuru şehit oldu

Bandırma’da motosiklet kazası kamerada

Kartal’da kontrolden çıkan taksi bariyerlere girdi

Kocaeli’de kekik hasadı başladı

Mahir öğretmenin cinayetine ilişkin 11 şüpheli adliyede

Yükleniyor