ELEKTRİK TÜKETİMİNDE RAMAZAN AYI VE KISMİ KAPANMA ETKİSİ AÇIKLANDI

Koronavirüse yönelik alınan yeni önlemler ve Ramazan ayının da etkisiyle beraber elektrik tüketimlerinde değişimler yaşandı.

EKONOMİ 27.04.2021 15:25:00 0
ELEKTRİK TÜKETİMİNDE RAMAZAN AYI VE KISMİ KAPANMA ETKİSİ AÇIKLANDI

İnsanların uyku alışkanlıklarının değişmesi, sahura kadar hareketliliğin sürmesi, uzaktan eğitimin ve evden çalışma sisteminin devam etmesi elektrik tüketimini artırdı. Limak Enerji hizmet bölgesinin enerji tüketim verilerini açıkladı. 

Ramazan’ın ve kısmi kapanmanın etkisiyle ticarethanelerde enerji tüketimi yüzde 15’ler seviyesinde azaldı

5 milyon kişiye hizmet veren Limak Enerji, iki haftalık kısmi kapanmanın ve Ramazan’ın etkisini açıkladı. Şirketin verilerine göre kısıtlama saatinin 21.00’den 19.00’a çekilmesi, marketler, ofisler, bankalar ve kamu kuruluşları gibi abonelerin oluşturduğu ticarethane grubunda kısmi kapanma öncesine kıyasla %6’lar seviyesinde elektrik tüketim düşüşü gerçekleşmesine sebep oldu. Sokağa çıkma yasaklarının 19.00 – 05.00 saatleri arasına çekilmesi, restoranların paket servise geçmesi, marketlerin erken kapanması ve kamu kurumu, bankalar gibi özel hizmet sektörlerinin çalışma saatlerini bu doğrultuda güncellemeleri enerji tüketimine etki etti. Ticarethanelerde kısmi kapanma öncesine kıyasla 18.00 – 20.00 saatleri arasındaki elektrik tüketim düşüşü ise yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti. 

Sahur saatlerinde mesken enerji tüketimi yüzde 30 arttı 

Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac, “Ramazan etkisiyle konutlardaki sahur vaktine denk gelen 02.00– 06.00 saatleri arasındaki tüketimde, Ramazan etkisinde olmayan günlere göre bazı saatlerde yüzde 30’a kadar bir tüketim artışı söz konusu.” dedi.

İftar saatlerinde mesken enerji tüketimi yüzde 8 arttı

İftar saati elektrik kullanımına bakıldığında ise hem Ramazan ayının hem de kısmi kapanmanın etkisi gözlendi. İftar hazırlıklarının başladığı ve iftar saatini de kapsayan 18.00-20.00 saatleri arasında meskenlerde elektrik tüketiminde ise %8 civarında artış yaşandı. 

Bakan Şimşek: Fitch’ten Türkiye’ye pozitif sinyal

Junioshow, zorlu küresel koşullarda sektörün umutlarını tazeledi

Nilüfer’de kaçak barakalar yıkıldı

Kocaeli’de yolcu otobüsü alev aldı

Demirtaş’a modern kapalı pazar geliyor

Balıkesir Sındırgı’da deprem!

ABD’de kar ve soğuk alarmı, marketler boşaldı!

Aksaray’da et yüklü TIR devrildi: 1 ölü

“İlk Başkent Yenişehir” konferansıyla 700. Fetih Yılı başladı

Yasadışı bahis geliri 50 milyon lira olan çete çökertildi: 13 tutuklama

Bursaspor liderlik için sahaya çıkıyor

Sancaktepe’de ahşap binada yangın

IBAN mağdurlarından TCK 158 için uzlaşma çağrısı

5 günlük bebeği darp eden hemşireye yakalama kararı

Orban’dan Zelenskiy’e Davos tepkisi

Bakan Yerlikaya’dan güvenlik başlıkları masada

Balkan Barış Platformu İstanbul’da toplandı

Başkan Bozbey'den su çağrısı

Kaçış hazırlığındaki FETÖ şüphelileri yakayı ele verdi

Oktay Yılmaz: Sürdürülebilir su yönetimi Bursa'nın önceliği

MHP’nin 2 numarasından erken seçim için tarih

Davut Gürkan: "İyi ki AK Parti var, İyi ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan var"

Harmancık’ta kafa kafaya çarpışma: 1’i ağır 3 yaralı

İnegöl’de forklift kazası can aldı

MHP'li Büyükataman: Terörsüz Türkiye siyasi tercih değil milli meseledir

Altın firmasından kaza açıklaması: Sabotaj yok

BBBUS hattı Havaist’e devredildi!

Borsa'da tarihi rekor: Bist 100 endeksi 13.000 puanı aştı

Marmarabirlik’ten üreticisine 860 milyon tl ödeme

İstanbulda'da 2 İETT otobüsü kafa kafaya çarpıştı

Yükleniyor