"Enkaz ve pankart edebiyatı yapmadık.Osmangazi’de anlayışı değiştirdik!"

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, enkaz ve pankart edebiyatı yapmadıklarını, 5 ay gibi kısa bir süre içinde çok sayıda proje ve hizmet ürettiklerini anlattı.

GÜNDEM 15.09.2024 15:29:00 0

Çok hızlı gidiyorsunuz diyenlere, “Zamanımız az” yanıtını verdiklerini belirten Aydın, en büyük projelerinin Osmangazi’de anlayışı değiştirmek olduğunu belirtti.

İlk kez Kanal 16 aracılığıyla yeni projelerini açıklayan Aydın, Osmangazi Kent Tiyatrosu kurduklarını ve 7 bin parçadan oluşan, Yunus Nadi’nin akrabalarının bağışçı olduğu Bursa’nın en özel müzesini açacaklarını kaydetti. Muradiye’de eski İpek Fabrikası’nın kamulaştırmasını, mülk sahibinden kaynaklı ufak bir prosedür dışında tamamladıklarını belirten Aydın, büyük kentsel dönüşüm projeleri için de kolları sıvadıklarını açıkladı. 

-------------------------

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Pazar Söyleşi’nin ilk konuğu oldu. Mustafa Özdal’ın sorularını yanıtlayan Aydın, Osmangazi’de  yaşanan değişimden, yeni projelere ve hizmetlere kadar, birçok konuda özel açıklamalar yaptı. 

“ALPTUĞ MEMİŞOĞULLARI’NIN İSMİ YAŞATILACAK” 

Geçen ay hepimizi derinden üzen bir kayıp yaşadık. Grup sözcünüz Alptuğ Memişoğlulları’ndan söz ediyorum. Memişoğulları ile yakın dost olduğunuzu biliyoruz. Memişoğulları’nın kaybıyla ilgili neler söylersiniz?

Bir defa çok üzüldük. Alptuğ Memişoğulları, hem siyasi, hem kişisel hem de aile dostumuzdu. Hala aklımıza gelince inanamıyoruz, anlam veremiyoruz. Kuşkusuz sebepleri vardır ama ölümden öte her şeye de çözüm vardır. 

Alptuğ Memişoğlulları’nın isminin yaşatılması gündemde olacak mı?

Tabii konuyla ilgili çalışmalar yapacağız. Mutlaka ismini yaşatacağız. 

“GENÇ KAFE’YE YOĞUN İLGİ VE MEMNUNİYET VAR”

31 Mart seçimlerinin ardından yaklaşık 5,5 ay geçti. İlk hizmetiniz Halk Lokantası oldu. Halk Lokantası’na geleceğiz ama içinde olduğumuz mekan Genç Kafe Hasan Ali Yücel Dünya Klasikleri Kütüphanesi’ni konuşmak isterim öncelikle. Osmangazi Meydanı’nda kamusal 2 alandan birisi burası. Kafeye talep nasıl? Nasıl geri dönüşümler alıyorsunuz?

O kadar iyi ki. Geçen pazartesi okullara gittik. Bir okulda genç bir öğretmen, belediyeye ait olduğu için önyargılı olduğu Genç Kafe’yi merak ettiğini ancak gittiğinde çok mutlu olduğunu söyledi. Bu kadar nezih, bu kadar ferah, bu kadar temiz bir kütüphane görmediğini söyledi. O kadar memnun olmuş ki her okul çıkışı uğruyormuş. Böylesine geri dönüşümler çok fazla alıyoruz. Bu mekanda misafirlerimizi de ağırlıyoruz ve onlar da memnuniyetlerini paylaşıyorlar. Öğrencilerin, gençlerin, Bursalıların bu mekanı kullanması, kitap okuyup, ders çalışması bizi de çok mutlu ediyor.  

YENİ HALK LOKANTALARI GELİYOR

Bursa’da Halk Lokantası’nı açan ilk belediyesiniz. Daha sonra diğer CHP’li belediyeler de Halk Lokantası açtılar. Halk Lokantası’na ilgi nasıl?

Halk Lokantası zaten oturdu. Lokantaya gidenlerden her gün mesaj geliyor, fotoğraf atıp teşekkür ediyorlar. 

 

Daha önceki söyleşilerimizde farklı mahallelere de Halk Lokantaları açacağınızı söylemiştiniz? Yer belli oldu mu? Ne zaman açacaksınız?

İnşallah hem Genç Kafe’nin hem kütüphanelerin hem de Halk Lokantası’nın sayısını arttıracağız. Kısa zaman içinde üç veya dört Genç Kafe, iki kütüphane, bir veya iki de Halk Lokantası açacağız.

Yerler belli mi? 

Henüz tam olarak netleştirmedik ama Demiryolu Mahallesi Altı olacak. Hürriyet tarafı var. Birkaç yer daha olacak.  

 

ATATÜRK ANITI’NIN HİKAYESİ

Belediye binasının önündeki Osman Gazi heykelinin önüne Atatürk Anıtı koydunuz. Atatürk Anıtı’nın bir hikayesi var. Sizden dinlemek isteriz.

En çok ilgi çeken konu bu oldu. Osmangazi ilçesinde yaşıyoruz. Osman Gazi hem Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu hem de kenti uzun yıllar kuşatmış bir isim. Biliyorsunuz Tankut Öktem’in yaptığı Osman Gazi heykeli Şehreküstü’ndeydi, daha sonra belediye binasına geldi. O heykelde Osman Gazi eliyle işaret ediyor. İşte biz de Osman Gazi’nin işaret ettiği yerde Ulu Önder Atatürk’ün olması gerektiğini düşündük. Atatürk’ün anıtında da bir mesaj var. Arkasında Türk bayrağı, gelecek nesilleri temsil eden çocuk  ve ‘Benim manevi mirasım akıl ve bilimdir’ yazısı. Biz bu anıtla Türkiye’nin yerinin, Atatürk’ün işaret ettiği, muasır medeniyetler seviyesinin üstünde olması gerektiği mesajını veriyoruz.  

ESKİ İPEK FABRİKASI RESTORE EDİLEREK TURİZME KAZANDIRILACAK

Yine son söyleşimizde, Kanal 16 aracılığıyla Muradiye’de eski İpek Fabrikası’na eğlence yaşam ve sanat merkezi kuracağınızı ifade etmiştiniz. Bu konuda bir gelişme var mı? Fabrikayı kamulaştırdınız mı? Proje belirginleşti mi?

O projede tüm işlemler bitti sadece hukuki prosedür kaldı. Bizden değil, mülk sahibinden yana bir hukuki prosedür kaldı. Onların çözmesi gereken bir şey var. O işlem tamamlandıktan sonra hızla restorasyona başlayacağız. 

Bu yıl ihale yapılacak mı peki?

Bu yıl ihale yetişmez. Kamulaştırma işleminin bitmesi için küçük bir hukuki prosedürün bitmesi gerekir. 

Nasıl bir mekan olacak?

Kültür, sanat, gastronomi, eğlence bölümlerinin olacağı büyük bir yaşam merkezi olacak.

Mekanı kim yapacak ve işletme hakkı kimde olacak?

Biz her türlü modele açığız. Tasarruf tedbirlerinden dolayı, belediyemizin imkanlarıyla yapamayız. Kabaca bir hesapla, 3,4 milyon dolarlık bir yatırım gerekecek çünkü. İçinde Fransız Konsolosluğu ve tescilli binaların olduğu büyük ve özel bir yer burası. Belediyenin kasasından kaynak çıkmadan yapmak istiyoruz. 

OSMANGAZİ’YE YEPYENİ MÜZE GELİYOR 

Osmangazi Meydanı’nın tam olarak faaliyete geçmesi gecikti.

Yok, aslında bazı dükkanları açıldı. Bir, iki dükkan kaldı. Ağustos ayında kiralamalar başladı, 15, 20 güne kadar diğerleri de faaliyete geçer. Alt katta gösteri merkezi ve nikah salonu olacak. Merinos Tren İstasyonu’ndaki nikah salonu, buraya taşınacak. biz göreve geldiğimizde, yüzde 90’i bitmişti. 

Merinos Tren İstasyonu’ndaki nikah salonunda ne olacak?

Orayı müzeye çevireceğiz. 

Bunu ilk kez açıklıyorsunuz.

Evet. 7 bin parçalık çok özel bir müze olacak. Çalışmalara başladık, çok güzel bir müze kazandıracağız Bursa’ya.

Bağışçı kim?

Yunus ve Nadir Nadi’nin akrabaları.

Nasıl bir müze olacak? İçinde ne sergilenecek?

Çok geniş kapsamlı bir müze olacak. Dediğim gibi içinde 7 bin parça olacak. 1750 yılından kalma parçalar da var içinde. Daha çok sandıklarda kalmış, gün yüzüne çıkmayan, Bursa’ya gelenlerin görmek isteyecekleri,  16. Yüzyıldan kalma orijinal çini porselenlerin de içinde olduğu bir müze olacak. 

Osmangazi Meydanı’ndaki işletmelerin, eski belediye yönetimi tarafından seçim öncesi 10 yıl kiraya verildiği bilgisine ulaştık. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Etik buluyor musunuz?

Bugünkü enflasyon şartlarına göre, daha yüksek kiralara verilebilirdi tabii. Ama neticede işletme sahiplerine yılbaşında açılacağı söylenmiş. Biz seçildikten sonra meydanın yüzde 10’unu tamamladık. Gösteri merkezini de 29 Ekim’de açtığımızda tam olarak hazır olacak meydan. 

“ENKAZ VE PANKART EDEBİYATI YAPMADIK”

Bu dönem belediyeler borçlarla anılıyor. Osmangazi Belediyesi’nin borcu ne kadar? 

Borçsuz belediye yok. Biz devraldığımızda borç miktarı 1 milyar liraydı. Borcun 300 milyonunu ödedik ama yeni borçlar geliyor. Tek farkımız, biz enkaz, pankart edebiyatı yapmadık. 5 ayda 7,8 açılış ve temel atma töreni yaptık. Hizmet odaklıyız. Kültür Bakanlığı’nda bizim yaptığımız kadar etkinlik bulamazsınız. Dünya Müzikleri Korusu’nu kurduk, şehrin farklı noktalarında halkla buluşacak. Sadece karın doyurmakla yaşanmıyor, ruhun da doyması gerekiyor. Koro, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde sahne aldı. Gazze’deki dramdan, Doğu Türkistan’daki eziyete kadar dünyada yaşanan zulümlere bir mesaj verdi. Bursa Fotoğraf Sanatçıları Derneği ile sergi çalışmasına imza attık. Kültür ve sanatın kalbi Osmangazi’dir. Bu arada tiyatro kuruyoruz. Çocuk tiyatrosundan, Dünya Müzikleri Orkestrası’na, Stratejik Oyun Atölyesi’nden, Kadın Çalışma Atölyesi’ne, Kadın Yazarlar Buluşuyor etkinliğinden,  Şiir Çevirisi etkinliği ve gezici kütüphanelerimize kadar çok sayıda kültür, sanat organizasyonu, konserler düzenliyoruz. Yani dolu, dolu geçiyor dönemimiz ve de çok iyi geri dönüşümler alıyoruz. 

Tiyatro kuracağınızı da ilk kez açıklıyorsunuz. Nilüfer Kent Tiyatrosu var. Osmangazi Kent Tiyatrosu, ikinci ilçe belediyesi tiyatrosu mu olacak?

NKT’de sıkıntılar yaşandı sanırım. Bizim tiyatromuz, Osmangazi Meydanı’nda olacak. Nikah salonu dışında tiyatro için de uygun bir yer. Otopark sıkıntısı yok,  fuayesi var, ipekböceği tramvayına çok yakın. Bursaray’ın da dibi. 

Tiyatronun ismi Osmangazi Kent Tiyatrosu mu olacak?

Olabilir. Arkadaşlar çalışıyorlar. 

Kültür, sanat ajandanız epey dolu. 

Evet, 29 Ekim’de Emir Can İğrek konserini yapacağız. Kültür sanat alanında neyi değiştireceksiniz diye sorduklarında, anlayışı değiştireceğiz diyoruz.  İçinde bulunduğumuz alanı gezdiğinizde Osmangazi’de anlayışın değiştiğini göreceksiniz. 

“OSMANGAZİ’NİN YÜZDE 80’İNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART”

Osmangazi Belediyesi’nin eylül ayı oturumunda Çiftehavuzlar Soğanlı, Ebu İshak mahallelerinde kentsel dönüşüm için, maliklerle görüşmelere başlayacağınızı söylemiştiniz. Bir de Altıparmak ve Çarşamba aksı gündemde. Ancak bu bölge, yerinde dönüşüm bakımından Bursa’nın en zor bölgesi. Nasıl bir model planlıyorsunuz? 

Çiftehavuzlar, Soğanlı, Ebu İshak mahallelerinde görüşmeler sürüyor.  Kat malikleriyle uzlaşıp yıkımlara başlayacağız. Çarşamba ve Altıparmak’ta Büyükşehir Belediyesi zaten bir çalışma yürütüyordu, biz de o çalışmanın içinde olacağız. Ancak Osmangazi’nin yüzde 80’inde kentsel dönüşüm şart. 

Kentsel dönüşüm modelini nasıl planlıyorsunuz?

Osmangazi’de binaları taşıyacak yer yok. Bunun yanında yapı stoku kötü, çarpık şekilde büyümüş. 5,6 modelden hangisi uygunsa onu hayata geçireceğiz. Daha önce yapılan kentsel dönüşümler, boş arsalara  yapılmış. Hayri Bey’in çiftliğine.  Ama yerinde dönüşüm yapmak da kolay değil. Devletin verdiği kira yardımı yeterli değil.  Kentsel dönüşüm yaparken vatandaşı mağdur etmemeniz gerekir. Bunların hepsi masada. 

Kükürtlü kentsel dönüşümü yaklaşık 10 yıldır gündemde. Kükürtlü kentsel dönüşümüyle ilgili son durum nedir?

Devam ediyor. Kükürtlü planları 2017’de geçti, bir sıkıntı yok. Yolun üstündeki planlar biz seçildiğimizde bitmişti ama itiraz süresinin son gününde Mimarlar Odası Bursa Şubesi dava açıyor. Yüzde 99,9’unun, yani yaklaşık 5 bin malikin onay verdiği projede 7 kişinin itirazıyla dava açtılar. Mahkeme yürütmeyi durdurma vermediği için biz de ruhsat verip, işin yürümesini sağladık. Mahkemenin son kararına da uyarız. 

“DEVRİ SABIK YARATMADIK” 

Seçildikten sonra devri sabık yaratmadınız ve eski belediye yönetiminden kalan ekibin bir bölümüyle çalışmayı sürdürüyorsunuz. Bazı CHP’li belediye başkanları bile, yönetimi aynı partiden devralmış olsalar da ciddi bir tasfiyeye giriştiler. Bu politikanız CHP örgütünde nasıl karşılık buldu? Bu politikayı uygulamaya devam edecek misiniz?

Valla CHP örgütü değil sadece tüm Bursa bu politikamızı olumlu buldu.  Tabii aşırı siyasallaşanları, siyaset üzerinden belediyecilik yapmaya çalışanları, bu bizim arkadaşlarımız da olabilir, farklı partiden de olabilir, doğru bulmuyoruz. Çünkü belediyeler hizmet üretme alanlarıdır. Biz hizmetlerle, kentsel dönüşümlerle, kreşlerle, yatırımlarla öne çıkacağız. Zaten biz bu yönümüzle, 5 ayda öne çıktık. Bursa’nın, belki de Türkiye’nin en iyi devir teslimini yaptık.  20 yıldır AK Parti’nin elinde olup da CHP’ye geçen belediyelerde, eski başkanların devir teslime gitmediğini gördük Bursa’da. Bizim yönetim anlayışımızda devri sabık yaratmak değil, iş yapmak vardır. Amacımız, anlayışı değiştirmek, vatandaşın refah seviyesini arttırarak, Osmangazililerin başka bir ilçeye taşınmasını önlemek. Şu ortamı görüyorsunuz (Genç Kafe, Hasan Ali Yücel Dünya Klasikleri Kütüphanesi, Halk Lokantası.) Bunların sayısını çoğaltacağız. Yeni nesil kütüphaneler açmaya devam edeceğiz. Bakın Halk Lokantası’nda 3 çeşit yemeği 80 liraya veriyoruz. Yemeğin maliyetini kurtarmasa bile bunu hizmet olarak görüyoruz. 

“TEK HEDEFİM MEVCUT GÖREVİMİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAK” 

3 dönem milletvekilliği yaptınız, bugün de Bursa’nın en büyük ilçesinin belediye başkanısınız? Siyasi hedef koyuyor musunuz kendinize?

Tek düşüncem, üstlendiğim tüm görevlerin hakkını vermek.  Zaten iyi işler yaparsan, o işler seni bir yerlere taşır. Sen hedef koysan da koymasan da bir yerlere gelirsin. Ha gelemeyebilirsin de. Mesela CHP’de benim dışımda 120 arkadaşım, bir daha aday gösterilmeyeceğini inanmamıştır. Ama siyaset böyle bir şey. Ben aday gösterilmeyince, hem siyasete hem de partime küsmedim, partimi kötüleyecek bir tavrın içine girmedim.  Seçimden önce 2 kez, 14 ve 28 Mayıs’ta Bayburt’a seçim çalışmaları için gittim. Arada Çankırı ve Bayburt’a  gittim.  Milletvekili değilken, köy köy dolaştım bana verilen görevi en iyi şekilde yapmak için. Siz görevinizi en iyi şekilde yaptığınızda, siyaset de halk da sizi bir yere taşır. Bunu yapmadan, orada olacağım, burada olacağım demekle oluyorsa, ol o zaman. Bu nedenle önemli olan görevini en iyi şekilde yapmaktır.  

“HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRİRSEK TURİSTLERİN KONAKLAMA SÜRESİ ARTAR”

-Teşekkür ederiz, eklemek istedikleriniz var mı?

-Ben teşekkür ederim. Neticede, şunun bilinmesini isteriz. Biz burada, herkesin hayat standardını yükseltmek istiyoruz. En önemli önceliğimiz old city dediğimiz 500 bin metrekarelik Hisar, Tahtakale, Muradiye, Kaleiçi’nden oluşan eski Bursa’yı gün yüzüne çıkarmak. Turist Bursa’ya geldiğinde, Ulucami, Hanlar Bölgesi’ni geziyor. Daha sonra ne yapacak? Bu nedenle Hisar’da arkeopark projesini devam ettireceğiz, cephe sağlıklaştırmasını sürdüreceğiz. Filiboz Mescidi, Alaattinbey Cami’nin olduğu yer, Kolsuz Faik’in fabrikası, hepsi birer değer ve turistlerin gelebileceği yerler. Bursa’nın ilk şehir planını yapan Kartacalı Hannibal’ın, kenti pazarladığını biliyoruz. Hanlar Bölgesi’nin her sokağında bir hikaye var. Tüm bunlarla ilgili projelerimiz var. Bakın bu hayallerimizi gerçekleştirsek Bursa’da 1,8 olan turistlerin konaklama süresini, 4 veya 5 güne çıkartabiliriz. Bundan kim faydalanır? Esnaf yararlanır, istihdam oluşur, döviz girdisi sağlanır. Biz tüm sorunlara hızla çözüm üretiyoruz. Bazen bize çok hızlı gidiyorsunuz diyorlar. Biz de zamanınız az diyoruz. İnşallah sonu güzel olacak. 

HABER:MUSTAFA ÖZDAL


Bursa'dan 6 havalimanına uçuş dönemi başlıyor!

Başkan Aydın şehit yakınları ve gaziler ile bir araya geldi

Gastro İnegöl, Bursa'nın mutfak şampiyonu oldu

Anayasa'nın ilk 4 maddesi için tartışma yoktur

Ordu’da motosikletin çarptığı astsubay şehit oldu

Alev Alatlı Kafeteryası Yıldırım’da hizmete girdi!

Bakan Uraloğlu’ndan Narin cinayeti açıklaması!

Erkan Aydın: Tarihe not düşelim, Özlüce arazisi Bursaspor’a tahsis edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Enes Çelik'i ağırladı

Süleyman Soylu'dan Özgür Özel'e sert sözler

Kent Meydanı'nda bıçaklı kavga

Osmangazi’de sessiz, sedasız kültür sanat devrimi!

Gemlik'te 74 yaşındaki kadın kayboldu

Bursaspor'un eski başkanı Kani Şen, hayatını kaybetti

MODEF Expo, yenilenen yüzüyle açılışa hazır

Bursa Milletvekili'ne yeni görev

Bursa’da 25 araç ve 100 kişilik konvoyla geceyi renklendiren kız isteme töreni

Çilek çalışma masaları ile yeni eğitim-öğretim dönemine hazır!

Başkan Taban, Fatih Mahallesi’ndeki yol çalışmalarını inceledi

Mesut Bakkal’dan Bursaspor’a haciz şoku

Minik Narin'in Ölüm sebebi belli oldu

Ziraat Türkiye Kupası’nda Bursaspor’un rakibi belli oldu

Okul kayıt paraları hakkında vatandaş ne düşünüyor?

Şampiyon Atletlerden Başkan Aydın’a ödül ziyareti

Alinur Aktaş’a Bosna Hersek’ten Fahri Vatandaşlık Beratı

İzinli askerin çarptığı avukat hayatını kaybetti

Osmangazi Belediyesi’nden Zeki Müren için anma gecesi

Menderes'le birlikte demokrasi de idam edildi

UEDAŞ’a tepkiler çığ gibi: Yatırım yok, personel etkin değil

İnegöl Belediyesi 2024-2025 eğitim yardımları başvuruları başlıyor

Yükleniyor