Epilepsi dünyada her yıl yaklaşık 2,4 milyon insanı etkiliyor

Epilepsi dünyada her yıl yaklaşık 2,4 milyon insanı etkiliyor

GÜNDEM 7.08.2023 09:29:05 0
Epilepsi dünyada her yıl yaklaşık 2,4 milyon insanı etkiliyor
Nörolojik ve önemli bir hastalık olan epilepsi, beyindeki anormal elektriksel aktivite sonucu tekrarlayan nöbetlere yol açıyor. Yaş, cinsiyet, etnik köken gibi faktörlerden bağımsız olarak herkesi etkileyebilen bu hastalık hakkında doğru bilgilere sahip olmak, hastalığın etkilerini azaltmak ve toplumdaki farkındalığı artırmak için önem taşıyor. Dünya genelinde tahmini 65 milyon epilepsi hastası olduğunu söyleyen Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Hülya Mavi, epilepsi hakkında bilgi verdi.
Epilepsinin, beyindeki sinir hücrelerinin anormal bir şekilde yüksek aktivite gösterdiği bir durum olduğunu söyleyen Medicana Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Hülya Mavi, “Bu durum, beyindeki normal elektriksel sinyallerin kontrolsüz bir şekilde yayılmasına neden olur ve nöbetlerin oluşmasına sebep olur. Nöbetler, beyindeki anormal elektriksel faaliyetlerin neden olduğu farklı semptomlarla kendini gösterebilir” dedi.

Çocukluk döneminde geçirilen bazı ciddi hastalıklar epilepsiye neden olabilir
Epilepsiye yol açan nedenler tam olarak anlaşılamadığını söyleyen Uzm. Dr Hülya Mavi, şöyle devam etti:
“Her yıl yaklaşık 2,4 milyon yeni epilepsi hastası eklenmektedir. Ülkemizde de bu sayı 750 bin civarındadır. Beyindeki yapısal anomaliler, beyin yaralanmaları, enfeksiyonlar, genetik faktörler ve bazı nörolojik hastalıklar epilepsi riskini artırabilir. Doğum sırasında ve erken çocukluk döneminde geçirilen bazı ciddi hastalıklar da epilepsiye neden olabilir.

Hastalığın teşhisi EEG için önemli
Epilepsi nöbetleri farklı tiplerde olabilir. Kimi insanlar şuur kaybı yaşarken, bazılarında kas spazmları ve zihinsel karışıklık görülebilir. Epilepsi teşhisi, nöbetlerin karakteristiği, süresi ve sıklığı göz önünde bulundurularak uzman bir nörolog tarafından konulur. Elektroensefalogram (EEG) gibi testler, hastalığın teşhisinde önemli bir rol oynar.

Farkındalık artırılmalı
Epilepsi, sadece bireyin sağlığını değil, aynı zamanda yaşam kalitesini ve günlük aktivitelerini de etkileyebilir. Toplumsal düzeyde, epilepsinin hala yanlış anlaşıldığı ve ön yargılarla karşı karşıya kaldığı durumlar olabilmektedir. Farkındalığı artırmak ve toplumu eğitmek, epilepsiyle yaşayan bireylerin sosyal entegrasyonunu ve yaşam kalitesini artırmak açısından önemlidir.

Derin beyin stimülasyonu epilepsi hastalarına umut veriyor
Epilepsinin tedavisi, hastanın nöbetlerinin tipine, sıklığına ve şiddetine bağlı olarak belirlenir. Antiepileptik ilaçlar, nöbetlerin kontrol altına alınmasında etkilidir. Tedaviye rağmen nöbetleri tamamen ortadan kaldırmak her zaman mümkün olmayabilir, ancak uygun ilaçlar ve tedavi yöntemleri ile nöbetlerin sayısı ve şiddeti azaltılabilir. Bazı ileri vakalarda, cerrahi müdahale düşünülebilir. Epilepsi hastaları için ilaç tedavisi yeterli olmayan durumlarda Vagal Sinir Stimülasyonu (VSS), umut verici bir alternatif tedavi seçeneği sunar. VSS, vücuttaki vagus sinirine düzenli elektriksel uyarılar göndererek beyindeki anormal elektriksel aktiviteyi düzenler. Bu sayede nöbetlerin sıklığı ve şiddeti azaltılabilir. Cihaz, göğüs kafesine yakın bir bölgeye yerleştirilir ve hastalarda günlük yaşam etkilenmeden tedavi şansı olabilir. VSS, tedavi seçenekleri sınırlı olan hastalar için umut verici bir seçenek olarak düşünülebilir. Ancak, tedavi öncesinde hastaların doktorlarıyla detaylı bir değerlendirme yapması ve tedavi sürecinde düzenli takip sağlanması önemlidir.”

Doğru tanı ve düzenli kontrol önem taşıyor
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Hülya Mavi, “Doğru tanı ve etkili tedavi ile birçok epilepsi hastasının nöbetleri kontrol altına alınabilir ve hastalar sağlıklı bir yaşam sürebilir. Ancak, toplumsal farkındalığın arttırılması, ön yargıların ortadan kaldırılması ve destekleyici bir çevrenin oluşturulması da en az tedavi kadar önemlidir” diye konuştu.

Siber suçlara darbe! 20 ilde 74 şüpheli yakalandı

İnegöl’de 19 Mayıs’ın coşkusu sokaklara taştı

Bursa 2050'ye hazırlanıyor: Kent anayasası yolda!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmaneli’nin yöresel lezzetlerini beğendi

Derbide hava 17 derece olacak

Bakan Uraloğlu’ndan Bursa'ya yeni otoyol müjdesi

Galatasaray’da hedef derbi galibiyetiyle şampiyonluk

Başıboş at arabası şehir turu attı, görenler şaştı kaldı

Mudanya'da din görevlisi alevlerden son anda kurtuldu

Fenerbahçe’de tek hedef derbi galibiyeti

Alkollü sürücü polisleri kandırmaya çalıştı, ehliyetine el konuldu

Bursa'dan Avrupa şampiyonu ikizler: Hedef Dünya Şampiyonluğu!

Makas atarak trafiği tehlikeye soktu, o anlar kamerada

Metro vagonunda mini konser resitali

Dorsesindeki kumları yola dökerek ilerledi

Bursa'da uyuşturucu tacirlerine helikopter destekli baskın

Osmangazi’de 19 Mayıs’a yakışan maç

Başkan Mustafa Bozbey, İnegöl'de muhtarlarla bir araya geldi

Galatasaray ile Fenerbahçe 400. randevuda

1. Osmangazi Gençlik ve Spor Şöleni başladı

Osmangazi'de Dünya Engelliler Haftası Renkli Gösterilerle Kutlandı!

Bursa’da 19 Mayıs etkinlikleri nedeniyle trafiğe kapatılacak yollar

Afrika sıcakları kapıda! Çarşamba günü dikkatli olun

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarım ve kırsal kalkınma süreci başlatıyoruz

Vefat eden zabıta memuru Mustafa Şengün için tören düzenlendi

Ünlü sunucu Erkan Yolaç vefat etti

Emeklilere yeni imkanlar: SGK'dan sağlık ve sosyal hizmetlerde devrim

19 Mayıs'ta Bursa'da ulaşım ücretsiz, BursaRay seferleri uzatıldı

Bursa’da endüstriyel yemek sektöründen gastronomi hamlesi

Bursa'da ambulanslar hız sınırlarına takıldı

Yükleniyor