Erken emekli olmak isteyenlere müjde!

EKONOMİ 29.07.2020 11:23:00 0
Erken emekli olmak isteyenlere müjde!

Uzun yıllar boyunca yoğun bir tempoyla çalışan çoğu kişinin hayali emekli olmaltır. Emeklilik zamanını araştıran milyonlarca insan var. Sgk ile prim gün sayılarını ve çalışma saatlerini tamamlayan kişiler emeklilik şartlarını araştırıyor. Peki erken emekliliğinde mümkün olduğu şartlar neler? 

Yaşının dolmasını bekleyen kişilerin hayali bir an önce emekli olabilmek. Sgk ve Bağkur çalışmaya devam eden dönemler için geri ödeme sunmasa da geçmiş dönemler içerisinde çalışmayan dönemler adına yapılan geri ödemelere dönük ödeme imkanı yer alıyor. İstisnai olarak ise erken emeklilik için fırsat tanıyor. Artık emeklilik yaşına bir kaç yıl kalan kişilerin beklemesine gerek yok. Sigortalılar için yapılması söz konusu olan borçlanma yapılacak olan 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu içerisindeki 41. maddenin düzenlenmesi ile oldu.

 

İŞ KAYBI OLAN KİŞİLERE ERKEN EMEKLİLİK

Belirli bir süre çalışan ve sonrasında sakatlanarak yüzde 60 iş kaybıa uğrayan kişiler erken emekli olabiliyor .Bu durum için ise on yıl sigortalı olma, 1800 gün prim ya da en az yüzde 60  oranında iş gücünde kayıp olması gerekiyor. Yasaya göre bakıma muhtaç çovuğu olan annelerde erke emekli olabiliyor.

 

ANNELER VE ASKERLER'DE ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR

Kadınların iş hayatında sigortalarının başlamasının ardından 3 çocuk için gelen doğum borçlaması 6 yıl oluyor. Çalışan anne eğer bütün şartları karşılıyorsa doğum borçlanması durumu ile 6 yıl erkenden emekli olabiliyor.Askerlerin ise gitmeden önce borçlanarak işe girmesi bu noktada giriş tarihleri ile beraber geri çekme hakkına sahip oluyor. Yasaya göre askerlerin bir yıl daha erken emekli olma hakkı bulunuyor. Sigortadan sonra yer alan süreçlere askerlik borçlanması ile prim kazanmayı elde edebiliyorlar.

 

KİMLER 5 YIL ÖNCEDEN EMEKLİ OLABİLİR?

Eğer çalışılan iş ağar ve yıpratıcı bir işse memur ve işçilere prim hakkı sunuluyor.Bu sayede prim gün sayılarında artış meydana geiyor ve kişi daha erken emekli olma hakkı elde ediyor. Bu durum hakkında detaylı bilgiye SGK üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

HANGİ SÜRELERE BORÇLANMA YAPILIR?

Emekli sandığına bağlı olarak iş hayatına devam eden kişilerin ücretsiz izin süreleri borçlanma olarak geçiliyor. Sigortalı olunan süreç içerisinde herhangi bir suç ile tutuklanması ya da göz altına alınmasından, bu suçlardan dolayı bir de beraat edilmesi, tutukluluk ya da göz altına geçen süreler için de borçlanma yapılabiliyor.Grev ya da lokavt içinde geçen süreçleri de borçlanarak yararlanma hakkı bulunuyor. Hekimler adına yer alan fahri asistanlık ile geçen süreçte borçlanmaya tabi tutuluyor.Part- time olarak iş hayatına devam eden kişiler, 30 günden daha az olarak çalışma hayatları yer alan kişiler, ücretli olarak öğretmenlik yapan kişiler bu süreçleri borçlanma sırasında tercih ederek 30 güne tamamlama hakkı yer alıyor.

 

TARİHLERE DİKKAT!

Kadınların ilk giriş tarihleri 01.04.1981 olanlar için emekli olmak adına gerekli olan şartlardan biri yaş şartı. Eğer 5000 gün için ödeme yapmış olan sigorta primler ya da SGK ile hemen emekli olma hakkına sahip. Emeklilik için ise tam anlamı ile 20 yıllık sigorta süresi + 5000 gün şartı uyumu gerekiyor.Erkekler adına ilk iş giriş tarihlerinin 08.09.1976 tarihi ya da daha öncesinde olanlar için emekli olmayı beklemeleri gereken yaş şartları olmadan uygulayacaktır. Eğer 5000 gün ödenmiş ise direk SSK ile emekli olma hakkını elde ediyor.. Emeklilik adına 25 yıllık sigorta süresi + 5000 gün şartı bulunması  gerekiyor.


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor