Eski İsrail Başbakanı Olmert "Gazze'yi yok ettiklerini" söyledi

Ehud Olmert: "2008’deki teklifimle barış mümkündü."

DÜNYA 12.11.2024 10:43:00 0
Eski İsrail Başbakanı Olmert

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, 7 Ekim 2023'ten bu yana artarak devam ediyor. Bölgede insani kriz giderek derinleşirken, sivil kayıplar her geçen gün artıyor. İsrail'in saldırılarında temel yaşam altyapılarının hedef alınması nedeniyle Gazze'de yaşama dair neredeyse hiçbir şey kalmadı.

Bu süreçte Paris'te düzenlenen 7. Paris Barış Forumu'nda, "İsrail-Filistin: İki Devlet için Bir Plan ve Barış için Bir Plan" başlıklı bir oturum gerçekleştirildi. Bu oturumda konuşan İsrail'in eski başbakanlarından Ehud Olmert, geçmişte teklif ettiği iki devletli çözüm planını gündeme getirerek, Orta Doğu'nun geleceği için çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Olmert, 2008 yılında Filistin-İsrail sorununa yönelik iki devletli bir çözüm önerdiğini hatırlatarak, bu planın kabul edilmesi durumunda milyonlarca insanın hayatını olumlu yönde değiştirebileceğini savundu. "Eğer 2008'de teklif ettiğim iki devletli çözüm kabul edilmiş olsaydı, bugün Orta Doğu’da çok daha farklı bir tabloyla karşı karşıya olurduk," diyen Olmert, bu fırsatın kaçmasının bölge için bir kayıp olduğunu belirtti.

Paris Barış Forumu’nda yapılan bu açıklamalar, bölgede barış umutlarını tekrar gündeme getirirken, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ise bölgedeki tansiyonu yükselttiği ve sivil halkı büyük bir tehdit altında bıraktığı vurgulandı.

"GAZZE'Yİ YOK ETTİK"

Olmert, "7 Ekim olayları unutulmaz ve affedilemez ve onu tetikleyen koşullar göz önüne alındığında savaş kaçınılmazdı. Bunu çok daha önce de söyledim, bence savaş durmalıydı." ifadelerini kullandı.

"Hamas'ın askeri kapasitesini yok ettik." diyen Olmert, Gazze'de masum Filistinli sivillerin de öldüğünü belirtti.

Olmert, "Gazze'yi yok ettik. Terörist olmayan, teröre katkı sağlamayan Gazze'deki 2 milyon vatandaşın hayatı üzerindeki etkisi korkunç." diye konuştu.

"GAZZE'DEN ÇEKİLMELİYİZ"

Olmert, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurması, esirleri kurtarması ve İsrail'de hapishanelerdeki Filistinli tutsakları serbest bırakması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Gazze'den çekilmeliyiz ve başka bir gücün Gazze'ye girmesine izin vermeliyiz, bu gücün görevi Hizbullah'ın veya başka terör gruplarının İsrail devletine yönelik saldırılarını önlemek olmalı. Tabii ki Filistinliler, komiserler tarafından yönetilen yeni bir yönetim oluşturmalı. Bu yönetim, uluslararası toplum ve İsrail'in yardımıyla Gazze'yi yeniden inşa etmek için Gazze'deki durumu yönetecek. Böylece, bugün bulunduğumuz noktadan tamamen farklı bir yaklaşıma doğru ilerlememizi sağlayacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Düzceli vatandaşlarla bir araya geldi

Bursa’da dere yatağına düşen adam hayatını kaybetti

Yakınları ulaşamayınca gerçek ortaya çıktı: Evinde ölü bulundu

Usta oyuncu Koray Ergün hayatını kaybetti

Bursa’da uyuşturucu operasyonu; 1 tutuklama

Nilüfer’de afetlere karşı deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Suriye ordusu: "SDG’nin herhangi bir eylemi sert karşılık bulacak"

Yıldırım Belediyesi Bursa'nın fethini etkinliklerle kutluyor

Adıyaman’da feci kaza can aldı: 3 ölü, 3 yaralı

Yenişehir’de kapalı pazar yeri için proje süreci başladı

Refüje çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

İki grup arasında çıkan bıçaklı kavga ölümle bitti!

9 yıldır aranan FETÖ firarisi yakalandı

Bursa’da eşinden şiddet gören kadın, kızıyla camiye sığındı

Büyükşehir'den kar mesaisi

Küçük Sanayi’de şok tablo

Özer Matlı: Öngörülebilir ekonomi reel sektörü hızlandıracak

İran protestolarında eylemler giderek artıyor: 538 ölü

TİMBİR Heyetinden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Gülpınar'a ziyaret

İhracat odaklı kalkınma hedeflerine KFA Fuarcılık imzası

Bursa'da 7 katlı otelde yangın paniği yaşandı: 8 kişi dumandan etkilendi

Motorine zam geliyor: Depoları hemen fulleyin...

BİK Genel Müdürü Çay, TİMBİR toplantısının onur konuğu oldu

Cevdet Yılmaz: Sanayide dönüşüm, cari açıktaki iyileşmeye güç vermektedir

En büyük teknoloji fuarına Türkiye damgası!

Esenyurt'ta 4 katlı binanın giriş katındaki dairede patlama meydana geldi

Bakan Tunç: Meşruiyeti, dış ülkelerde ülkemizi şikayet ederek aramayız

Bursa'da fırtına esnasında düşen tabelanın altında kalmaktan son anda kurtuldu

Bakan Kurum: Sosyal Konut projemizin ilk evlerini Mart 2027'de teslim edeceğiz

Başkan Bozbey, Çalışan Gazeteciler Günü’nde basın emekçileriyle bir araya geldi

Yükleniyor