Et fiyatlarındaki fahiş artışa karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert çıkış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu Toplantısı'nda tarım sektörüne ve et fiyatlarındaki artışa yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

SİYASET 14.05.2024 16:24:00 0
Et fiyatlarındaki fahiş artışa karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu Toplantısı’nda konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Değerli çiftçi kardeşlerim, saygıdeğer katılımcılar, hanımefendiler beyefendiler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sizlerin vasıtasıyla toprağı işleyen kardeşlerime sevgi ve saygılarımı gönderiyorum. Türk tiyatrosunun usta ismi Ayten Gökçer'i rahmetle yad ediyorum. Sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.

ÇİFTÇİLERİMİZİN 15 TEMMUZ'DAKİ VATANPERVERLİĞİNİ UNUTMAYACAĞIZ

Gönüllerimizi buluşturan Tarım Bakanlığı'mıza ve ziraat odaları birliğine teşekkür ediyorum. Alın teri ile toprağı sulayan çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü'nü tebrik ediyorum. Çiftçilerimize bereketli bir yıl temenni ediyorum. Çiftçi kardeşlerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Rabbim sizlerden razı olsun. Rabbim milletime sizlerin yokluğunu yaşatmasın. Demokrasimize verdikleri destek için de minnettarız. 15 Temmuz'da öne atılanların en başında çiftçilerimiz vardı. Birileri bankamatiğe koşarken çiftçi kardeşlerim 1 yıllık mahsulünü ateşe verdi. Elindeki tüm imkanlarla darbeci hainlere karşı koyan çiftçilerimizin vatanperverliğini unutmayacağız.

Türkiye'yi vesayetin her türlüsünden kurtarma mücadelesini beraber verdik. Üretimde ve ihracatta ülkemizi hayal dahi edilemeyecek seviyelere getirdik. Türkiye yüzyılını da yine çiftçilerimiz ile omuz omuza inşa edeceğiz. Yüce Allah bizleri topraktan yarattı. Ondan elde ettiğimiz nimetlerle hayatımızı sürdürüyoruz.

21 YILDA 1 TRİLYON 364 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK

İnsanoğlunun sadık yâri topraktır. Toprak olmazsa hayat olmaz. Biz toprağa ne kadar değer verirsek toprak da bizi besler, yaşatır bağrına basar. Alın teri dökmez, gerekli yatırımı yapmazsanız toprak da size bakmaz, doyurmaz, beslemez. Çiftçi kardeşlerimize hak ettikleri önemi verdik. Sorunlara modern çözümler bulmak için yoğun mesai harcadık. Ciddi destek ve hibeler sağladık. Tarım sanayi entegrasyonunu güçlendirdik. 21 yılda 1 trilyon 364 milyar lira tarım desteği verdik. Bu yılın tarım desteği yıl sonunda 91 buçuk milyar liraya çıkacak.

440 tarımsal ovamızı koruma altına aldık. Tarsim ile çiftçimizin alın terini koruyoruz. Tarım sektörü ile ilgili gerçek dışı iddialar gündeme geliyor. Türkiye'nin tarım politikası kötüleniyor. Bu iddialar eli nasırlı çiftçilerimizin emeğine hakarettir. Her ülke gibi bizim de sıkıntılarımız var ama Türkiye'de tarım bitti demek sadece cehalet değil art niyetin işaretidir.

Tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılada Avrupa'da lider dünyada ilk 10 içindeyiz. Fındık incir kiraz ve kayısı üretiminde dünyada açık ara 1. sıradayız. Sebzede 4, meyvede 5.'yiz. Tarımsal hasılamızı 2023'te 69,2 milyar dolara yükselttik. İhracatımızı 3,8 milyar dolardan 2023'te 31 milyar dolara ulaştırdık. 

BUNUN HESABINI MUTLAKA SORACAĞIZ

117 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştiriyoruz. Hayvancılık özel önem verdiğimiz diğer alan. Hayvancılık ülke tarımının geleceğidir. Suni fiyat artışlarını inceledik, sebeplerini araştırdık. Fahiş artışların piyasa şartları ile izah edilemeyeceği herkesin malumudur. Piyasa koşullarından ziyade fırsatçılık var. Kimi çıkar odakları fiyat manipülasyonu ile piyasayı bozmakta. Milletin aşına, ekmeğine göz dikenlerden bunun hesabını mutlaka soracağız. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Enflasyona karşı yürüttüğümüz mücadeleyi fiyat oyunlarına kurban veremeyiz. Hayvancılıkta şikayetleri giderecek yeni politikaları devreye koyuyoruz. İlk defa genç ve kadın üreticilere yüzde 70 ek destek sağlayacağız. Hayvan hastalıkları ile mücadelede yeni tedbirler alacağız.

Yenilenebilir kaynakların kullanılacağı organize tarım bölgeleri kuruyoruz. 41 adet organize tarım bölgesinin sürecini hızlandırdık. 1382 tarım ve gıda ürününün coğrafi işareti tescil edildi.

PLANLI TARIMSAL ÜRETİME GEÇİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Tüm planlarımızı gelecek 30 yılı dikkate alarak yapıyoruz. Sadece nüfusumuz değil turist sayımız da artıyor. 57 milyon yabancıyı misafir ettik geçen sene. Bu sene 60 milyonu aştık. Tarım ürünleri açısından talebin yükselmesine yol açacak bu. Devletler gıda konusunda daha çok korumacı davranmaya başladı. Dünya için tarım ikamesi mümkün olmayan sektör olmaya doğru ilerliyor. Politikalarımızı buna göre şekillendiriyoruz. Planlı tarımsal üretime geçilmesini sağlayacağız. Destekten faydalanan çiftçi sayısını artıracağız. Biz su zengini değiliz, tam aksine su fakiriyiz. Burada israfı ortadan kaldıracağız. Şehirlerimizin tarım alt yapısını daha da güçlendireceğiz.

Hedefimiz tarıma uygun olan her karış toprağımızı değerlendirmektir. Boşa harcanacak tek bir damla suyumuz yok. Kirletilecek tek bir karış toprağımız da yok. Gelecek nesillerin bizlere emaneti olan bu değerlerimize sahip çıkmalıyız. Vatandaşlarımızdan daha fazla hassasiyet bekliyorum.

 

Yıldırım'da gençliğe yatırım: Spor ve gelecek aynı çatıda

Bilal Erdoğan: "Yaşadığımızın dönemin en büyük hastalığı her şeyin değersizleşmiş olması"

Başkan Bozbey yangında zarar gören bölgeleri ziyaret etti

Bursa’da yol bakımı nedeniyle geçici trafik düzenlemesi

Adil-i Mutlak, Kültür Yolu Festivali’nin Bursa durağına misafir oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şaibeyle yatıp, butlanla kalkıyorlar"

47 ilde ormanlara girişler yasaklandı

Kemal Kılıçdaroğlu: “Mutlak butlan çıkarsa reddedemem”

Bursa Kültür Yolu Festivali coşkusu başladı

1 aylık Metehan bebek beşiğinde ölü bulundu

Bursa’ya yeni fuar merkezi yapılacak mı?

Gürhan Akdoğan: “Tek rotamız Atatürk’ün yoludur”

Tarımın Geleceği Bursa’da yazılacak: "AgroGreen Bursa Fuarı 8 Ekim’de başlıyor"

Hükümetten kamu işçisine ikinci zam teklifi: İlk 6 ay için %17, ikinci 6 ay için %10

Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu hayat kurtaracak

Ergül Halisçelik: "270 personel, 100 araçla yangına müdahale ettik"

BTSO Başkanı Burkay’dan Bursaspor açıklaması

6 İlde orman yangını!

NOSAB Başkanı Erol Gülmez’den Kılıçdaroğlu'na çağrı: "Giderken, bir avuç avaneni de al git!"

Dr.Sadık Ahmet Gençlik ve Spor Merkezi açılıyor

Meclis tatile girmiyor, çalışma süresi 31 Temmuz’a kadar uzatıldı

Bursa'da makilik alanda yangın!

Ekrem İmamoğlu: “En büyük suç ortağım Kemal Bey’dir”

Özlüce Camii yeniden ibadete açılıyor

Erdoğan: "Dirençli İstanbul hedefimize yaklaşıyoruz"

Trump: İran nükleeri çıkaramadı

Yıldırım Belediyesi'nden 5 yıldızlı engelsiz yaşam merkezi

Başkan Aydın müjdeyi verdi:Kozahan aslına uygun yenileniyor

Osmangazi’de deprem tatbikatını başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifika verildi

Kamu zammında gözler yarınki teklifte

Yükleniyor