Fetih Ruhu Bursa’da yeniden canlanıyor

Köy düğünü, mehteran ve halk oyunları fetih haftasını renklendirecek.

Fetih Ruhu Bursa’da yeniden canlanıyor
Haberi Sesli Oku
BURSA HABER 4.04.2025 15:30:00 0

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 20’incisi düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri için tüm kentte heyecan hissediliyor. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, 4 Nisan Cuma günü Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu’nun açılış oturumu ile başlayıp, 4 Mayıs Pazar günü düzenlenecek Uluslararası Tarihi Halk Koşusu ile sona erecek olan etkinliklerle Bursalılara fetih coşkusunu doyasıya yaşatacaklarını söyledi.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla etkinlik takvimini kamuoyuna duyuran Başkan Aydın, Bursa’nın fethinin 699’uncu yıl dönümünde şehirde bayram havası estirecek bir ay sürecek program hazırladıklarını belirtti.

Başkan Aydın, “Bu yıl 20’incisini gerçekleştirdiğimiz Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri’ni bugün açılış oturumunu yapacağımız Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu ile başlatıyoruz. Osmanlının kuruluşundan itibaren padişahlık yapmış, devleti yönetmiş olan sultanların hayatlarını, kendi devirlerinde bıraktıkları izleri ve bu topraklara bıraktıkları değerleri, akademisyenler ve tarihçilerin gözüyle inceleyeceğiz. İlgilenenlerin kaçırmamasını tavsiye ediyorum” dedi.

Fetih Duası ile Başlayacak

5 Nisan Cumartesi sabahı saat 06.00’da Ulucami’de yapılacak Fetih Duası ile devam edecek program kapsamında, aynı gün sempozyumun ikinci oturumları gerçekleştirilecek. Saat 17.30’da Tophane Meydanı’nda resmi açılış töreni düzenlenecek. Törenin ardından gerçekleşecek olan Fetih Yürüyüşü, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde son bulacak.

Etkinlikler kapsamında 13 Nisan Pazar günü Soğukpınar Mahallesi’nde gelin alma töreni ve Çaybaşı Mahallesi’nde köy düğünü düzenlenecek. 27 Nisan Pazar günü Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzlerce atın yarışacağı Rahvan Atları Koşusu yapılacak. Etkinlikler, 4 Mayıs’ta Saltanat Kapı’dan başlayacak Uluslararası Tarihi Halk Koşusu ve Pınarbaşı Meydanı’ndaki ödül töreniyle sona erecek.

“700. Yıl İçin Hazırlıklar Başladı”

Gelecek yıl Bursa’nın fethinin 700’üncü yıl dönümünü kutlayacaklarını hatırlatan Başkan Aydın, “Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri’ni önümüzdeki yıl ulusal ve uluslararası boyuta taşımak istiyoruz. 700’üncü yılda büyük bir şölen ile bu toprakların yurt edilmesini tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz” diye konuştu.

Sempozyum Yoğun İlgiyle Başladı

Basın toplantısının ardından Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu’nun açılış oturumu gerçekleştirildi. Akademisyenler, tarih severler ve öğrencilerden yoğun ilgi gören sempozyumda Başkan Aydın, “Bugün, Bursa’nın fethinin 699. yıl dönümünü kutluyoruz. Bu yıl, aynı zamanda 700. yıl etkinliklerimize de bir başlangıç olacak” dedi.

Bursa’nın tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurgulayan Aydın, “Bursa sadece tarihi bir zenginlik değil, aynı zamanda bugün ve gelecekteki kültürel kimliğimizi şekillendiren önemli bir unsur” ifadelerini kullandı.

“Tarihsel Bilincin Pekişmesi Açısından Önemli”

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Osmanlı padişahlarını kronolojik olarak ele alan bu tür etkinliklerin önemine dikkat çekerek sempozyuma destek verdiklerini ifade etti. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı İsmail Yaşayanlar ise iki gün sürecek 10 oturumda alanında uzman akademisyenlerin bilgi ve birikimlerini paylaşacaklarını belirterek, destek veren herkese teşekkür etti.

Açılış oturumunda Prof. Dr. Cafer Çiftçi başkanlığında; Mehmet İpşirli, Zeren Tanındı ve Zülkif Dağlı sunum yaptı. İki gün sürecek sempozyuma 33 akademisyen ve tarihçi katılıyor. Program, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde 2 ayrı salonda devam edecek.