Fetih söyleşileri Yıldırım'da

Yıldırım Belediyesi’nin Bursa’nın fethinin 700’üncü yılına özel düzenlediği “Bursa’nın Fethi” söyleşilerinde, tarihçi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi Bursalılarla buluştu. Programa yoğun ilgi gösterildi.

BURSA HABER 19.01.2026 13:05:00 0
Fetih söyleşileri Yıldırım

 Alev Alatlı Şehir, Düşünce ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşilerin bu haftaki konuğu Türkolog, Osmanlı Tarihçisi ve İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi oldu. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın da takip ettiği programa Bursalılar yoğun ilgi gösterdi.

‘OSMANLI MEDENİYETİNİN BEŞİĞİ’

Söyleşide Bursa’nın fethinin tarihsel ve kültürel sürecine dair önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Suraiya Faroqhi, “Yıldırım, Osmanlı’nın izdüşümüdür. Osmanlı medeniyetinin beşiği olan Yıldırım, bu eşsiz medeniyetin ilk yansımalarını da bünyesinde barınıyor. Osmanlı sivil mimarisinin ilk örneği Cumalıkızık, ilk askeri yapılarından Balaban Bey Kalesi, sosyal devlet geleneğin ilk yansımalarından Yıldırım Külliyesi, Yeşil külliyesi gibi eserlerin yanısıra, Osmanlı’ya imparatorluk ufkunu çizen Yıldırım Bayezid Han, bu medeniyetin manevi mimarlarından Emir Sultan, Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu olarak kabul edilen Çelebi Mehmed gibi çok önemli isimlerin de ebedi istiratgahı konumundadır” dedi.

‘MEDENİYET İDRAKİ’

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Bursa’nın fethinin 700’üncü yılının sadece bir tarih değil, aynı zamanda güçlü bir medeniyet idraki olduğunu belirterek, “Bursa’nın fethi; inançla, sabırla ve yüksek bir ideal uğruna verilen mücadelenin adıdır. Bizler de ‘Beylikten Cihan Devleti’ne’ temasıyla başlattığımız 2025-2026 Kültür Sanat Sezonu’nda, bu büyük mirası hemşehrilerimizle birlikte yeniden anlamayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz. Tiyatrodan söyleşilere uzanan etkinliklerle tarihimize sadece bakmıyor, onu yaşıyor ve yaşatıyoruz. Yıldırım’ı kültür ve düşünceyle besleyen bir şehir haline getirme hedefimizi kararlılıkla sürdürüyoruz” ifadesine yer verdi.

Bursa’da burçak toplamaya giden adam avcı kurşunuyla öldü

Nilüfer’de atıl araziler hatıra ormanına dönüşüyor

Bursa’da apartman çatısında yangın paniği

15 yıl hapis cezası bulunan firari İnegöl’de yakalandı

Bursa Şoförler Odası’ndan APP plaka açıklaması

ABD Başkanı Trump’tan barış sinyali

Yenişehir’de doğal ekmek lezzeti Yesaş’ta

Büyükşehir'den Keles'e kardeşlik sofrası

Gemlik’te barınak önünde hayvanseverler eylem yaptı

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Mollaarap’a yeşil koridor geliyor

Bursalıları kazıklayan işletmelere ceza yağdı

Bursa'da ‘Dur’ ihtarına uymayan sürücüye 200 bin TL ceza

Devlet Bahçeli'den füzeler hakkında sert uyarı: Türkiye üzerinde kumar oynanmaz

İsrail’in propaganda hesaplarında Türkiye paniği

Kestel sokak iftarlarıyla dayanışmayı güçlendiriyor

Ulu Cami’de Ramazan mahyası: “Zekat Berekettir”

İran’dan ateşkes için güvence şartı

Osmangazi’de Ramazan bereketi Emek’te paylaşıldı

Bursa’da otomobil apartman bahçesine savruldu

İnegöl’de kayıp çocuk ekipleri harekete geçirdi

İnegöl’de kazada hayatını kaybeden Öykü toprağa verildi

İnegöl’de iftar hazırlığı sırasında çıkan yangın paniğe neden oldu

İran'dan gelen bir füze daha imha edildi

Nilüfer'de 4 kaçak yapı yıkıldı!

Saliha Erdim Yıldırımlılarla buluştu

Boş tencerenin götüremeyeceği iktidar vardır

Putin’den Hamaney’e tebrik

Osmangazi’de gönül sofrası Kiremitçi’de kuruldu

İznik’te evin çatısı küle döndü

Yükleniyor

loading