Tarih: 22.05.2024 11:09

Filistin'e uluslararası tanınma artıyor: Norveç, İrlanda ve İspanya'dan adımlar!

Facebook Twitter Linked-in

Norveç ve İrlanda, Filistin'i uluslararası hukuk ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde tanıyacaklarını açıkladı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de ülkesinin 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıyacağını duyurdu.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store'dan Açıklama

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanımasına karar verdi." dedi. Store, "İsraillilere ve Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmalıyız. Bu, 'yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet' çözümüdür." ifadesini kullandı.

İki Devletli Çözüm Vurgusu

Norveç hükümetinin açıklamasında, Filistin'in bir devlet olarak tanınmasının, Norveç'in Orta Doğu'daki çatışmaya kalıcı bir çözüm bulma arzusunun bir parçası olduğu vurgulandı. Filistin'in, Avrupa'daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı olarak, uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanınacağı belirtildi.

İrlanda ve İspanya'nın Tanıma Kararı

Norveç'in ardından, İrlanda Başbakanı Harris de ülkesinin Filistin devletini tanıyacağını duyurdu. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıyacaklarını açıkladı.

İsrail'in Tepkisi

İsrail, Filistin devletini tanıyacağını duyuran İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırma kararı aldı. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın Dublin ve Oslo'daki İsrail büyükelçilerini istişare için "derhal" ülkeye çağırdığı belirtildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —