Fitch Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "BB-"ye yükseltti ve not görünümünü durağan olarak belirledi.

EKONOMİ 7.09.2024 13:49:00 0
Fitch Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak BB-’ye yükseltirken, not görünümünü pozitiften durağana çekti. Rapor, azalan dolarizasyon ve döviz talebi, artan sermaye girişleri gibi faktörlerle rezervlerin 149 milyar dolara, net rezervlerin ise 41 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Ayrıca, rezerv kompozisyonunun güçlendiği vurgulandı. Rezervlerin yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara çıkacağı öngörüldü.

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’ye yükseltmesinin ardından, parasal sıkılaşmanın TL’nin reel değerlenmesine yol açtığı ve bunun hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olduğu ifade edildi. Fitch, sıkı parasal politika duruşunun enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğini ve iyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülebilirliğine yardımcı olacağını belirtti. Faiz indiriminin ise 2025’in başında yapılması bekleniyor.

Fitch, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 43 olarak belirlerken, 2025’te enflasyonun ortalama yüzde 31’e, yıl sonu tahmininin ise yüzde 21’e düşeceğini öngördü. Büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 3,5, 2025 içinse yüzde 2,8 olarak belirlendi. Cari açığın bu yıl GSYH’nın yüzde 1,9’una gerilemesi ve 2025-2026'da ortalama yüzde 1,7 olması tahmin ediliyor.

Erken faiz indiriminin veya ortodoks politikadan dönüşün enflasyonist baskıları artırabileceği ve kredi notunu olumsuz etkileyebileceği ifade edildi. ABD ve AB ile ilişkilerin iyileştiği ancak Gazze ve Ukrayna risklerinden kaynaklanan jeopolitik zorlukların volatil ortama yol açtığı, ancak bu durumun kredi notunu etkilemeyeceği belirtildi.

Türk mobilyası için ABD pazarı yeni sıçrama alanı olacak!

Kredi kartı limitlerinde yeni dönem başladı

İnegöl'de alkollü bisiklet sürücüsüne 11 bin TL ceza

AK Parti Bursa’da 63. İl Danışma Meclisi coşkusu

CHP'den kanun teklifi: Memura yılda 2 kez asgari ücret ikramiyesi

Sevgililer Günü’nde “Aşk Büyüsü” vurgunu: 46 milyon tl

Otoyolda korkunç ölüm... Gişelere saplandı, alev aldı!

Beyoğlu’nda 5’inci kattan düşen genç kız hayatını kaybetti

Sevgililer günü diye 112’yi arayıp pasta istedi, cezayı yedi

Türk Bayrağı’na hassasiyet ödülsüz kalmadı

Koza Han’da tahliyeye yargı freni

Nilüfer’den çevre için elektronik atık hamlesi

İnegöl’de açılışa özel 100tl kampanyasında izdiham oluştu

Kent Akademisi’nden LÖSEV’e sevgi bağışı

Sevgililer Günü’nde Bursaspor’a koştular

Bursa’da Ramazan bereketi başlıyor

Bursa polisinden çocuklara anlamlı etkinlik

Ebru Gündeş’in Riyad konser ücreti gündem oldu

BURULAŞ’tan bakım çalışması

Osmangazili çocuklara Uludağ sürprizi

Bursa’da uyuşturucu ağı çökertildi: 84 tutuklama

Maskeli hırsızlar İznik’te yakalandı

Başkan Erol'dan örnek davranış: "Bir ünite kan, bir hayat"

Ev hanımlarına emeklilik için ilk adım TBMM’de

Osmangazi’de yeni gezici kütüphane yollarda

Belediyecilikte Yıldırım Modeli Türkiye'ye örnek oldu

Nilüfer’de kaldırım işgaline geçit yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gençler Türkiye’nin istikbalidir

Yıldırım’daki sessiz devrimden Büyükşehir adaylığına uzanan yol

Bursa’da bıçaklı kavga can aldı

Yükleniyor