Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "BB-"ye yükseltti ve not görünümünü durağan olarak belirledi.
Fitch, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak BB-’ye yükseltirken, not görünümünü pozitiften durağana çekti. Rapor, azalan dolarizasyon ve döviz talebi, artan sermaye girişleri gibi faktörlerle rezervlerin 149 milyar dolara, net rezervlerin ise 41 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Ayrıca, rezerv kompozisyonunun güçlendiği vurgulandı. Rezervlerin yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara çıkacağı öngörüldü.
Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’ye yükseltmesinin ardından, parasal sıkılaşmanın TL’nin reel değerlenmesine yol açtığı ve bunun hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olduğu ifade edildi. Fitch, sıkı parasal politika duruşunun enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğini ve iyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülebilirliğine yardımcı olacağını belirtti. Faiz indiriminin ise 2025’in başında yapılması bekleniyor.
Fitch, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 43 olarak belirlerken, 2025’te enflasyonun ortalama yüzde 31’e, yıl sonu tahmininin ise yüzde 21’e düşeceğini öngördü. Büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 3,5, 2025 içinse yüzde 2,8 olarak belirlendi. Cari açığın bu yıl GSYH’nın yüzde 1,9’una gerilemesi ve 2025-2026'da ortalama yüzde 1,7 olması tahmin ediliyor.
Erken faiz indiriminin veya ortodoks politikadan dönüşün enflasyonist baskıları artırabileceği ve kredi notunu olumsuz etkileyebileceği ifade edildi. ABD ve AB ile ilişkilerin iyileştiği ancak Gazze ve Ukrayna risklerinden kaynaklanan jeopolitik zorlukların volatil ortama yol açtığı, ancak bu durumun kredi notunu etkilemeyeceği belirtildi.