Fransa’da 30 yıl sonra ilk kadın Başbakan

Fransa Başbakanı Jean Castex’in istifasının ardından 61 yaşındaki Çalışma Bakanı Elisabeth Borne ülkenin yeni Başbakanı oldu. Borne, 30 yıl aradan sonra söz konusu göreve getirilen ilk kadın olarak kayıtlara geçti.

SİYASET 16.05.2022 23:46:00 0
Fransa’da 30 yıl sonra ilk kadın Başbakan

Fransa’da 24 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından Başbakan Jean Castex’in Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a istifasını sunmasının ardından ülkenin yeni Başbakanı belli oldu. Macron, Castex’den boşalan koltuğa 61 yaşındaki Çalışma Bakanı Elisabeth Borne getirdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Elisabeth Borne'u Başbakan olarak atadı ve ona hükümeti kurma talimatı verdi" denildi.

Macron’dan Castex’e teşekkür
Macron ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Castex ve ekibine ülkeye yaptığı hizmetler için teşekkür ederek, “Yaklaşık iki yıl boyunca Fransa'nın hizmetinde tutku ve bağlılıkla hareket etti. Gelin, yapılan işlerden ve elde edilen sonuçlardan birlikte gurur duyalım” ifadelerini kullandı.
Borne, 1991-1992 yılları arasında Başbakanlık görevi yapan Edith Cresson’ın ardından ilk kadın söz konusu göreve getirilen ilk kadın oldu. Başbakanlık görevine atanan ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Borne, Macron döneminin ilk Başbakanı Edouard Philippe hükümetinde Ulaştırma Bakanlığı görevini yürütmüş, daha sonra Çevre Bakanlığına atanmıştı. Borne, Castex hükümetinde ise Çalışma Bakanı olarak görev yaptı. Borne’nun, sosyalistlere yakın bir çizgisi olduğu biliniyor.

“Gerçek bir işkolik”
Borne’nin Çalışma Bakanlığı döneminde ülkedeki işsizlik 15 yılın, genç işsizlik ise 40 yılın en düşük seviyesine geriledi. Borne’nin eski bir çalışanı, "Gerçek bir işkolik, sabah 3'e kadar çalışabilen ve sabah 7'de geri dönebilen biri" dedi.

Mollaarap, Bursa’nın yeni kültür ve yaşam merkezi oluyor

TİMBİR, dijital habercilikte telifin stratejik önemini vurguladı

Osmangazi’de renkli günler başladı

İznik’te Papa Yoğunluğu: doluluk yüzde 100

Bursa sanayisi için tehlike çanları!

Nilüfer’de zincir restoranlara sıkı denetim

'Yüzyılın Konut Projesi'ne 5 milyon 314 bin kişi başvurdu

İnegöl'den hafta sonu vezne hizmeti

Bursa’da "Elde Üret Evden Sat" projesi başladı

Makine sektörünün küresel buluşması için geri sayım başladı

Ortaokul öğrencilerini taşıyan otobüs, alev topuna döndü

Nilüfer’de prefabrik yapıda yangın

Osmangazi’den hafta sonu vezne hizmeti

İznik, Papa’yı ağırlamaya hazır

Gemlik'te su kesintisi

Engelsiz Bursa için büyük adımlar

Nilüfer’de Kardelen Parkı ve Koşu Yolu açıldı

Brent fiyatlarındaki düşüş akaryakıta indirim sinyali verdi

Bursa merkezli uyuşturucu operasyonu : 16 Gözaltı, 50 milyon TL’lik mal varlığına el konuldu

BTSO Başkanı İbrahim Burkay: “AB piyasasındaki toparlanma Bursa için kritik önemde”

Firari hükümlü, 240 saatlik kamera görüntüsü izlenerek yakalandı

Tiyatroseverler Osmangazi’de unutulmaz bir gece yaşadı

İnegöl Belediyesi THM Korosu salonu coşturdu

TFF’den Bursaspor’a ceza! PFDK kararı açıklandı

Avukat Çokal: “Bilirkişi heyeti gerekçesiz değiştirildi rapor sorumlulukları içermiyor”

İnegöllü sporcu Emre Doğan Türkiye Şampiyonu oldu

Özbekistan Büyükelçisi Khaydarov, BTSO’da iş dünyasıyla buluştu

Nilüfer’e veda Osmangazi’ye merhaba

AK Parti Kadın Kolları: “Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur”

Yenişehir’de ekmek zammına tepki: “Bu karar belediyemizin değil"

Yükleniyor