Gayrimenkul sektörü iflasın eşiğinde

Gayrimenkul sektöründe tehlike çanlarının çaldığını belirten Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, koşulların 6 ay içinde düzelmemesi halinde, sektörün çok zor bir döneme gireceğini söyledi.

Gayrimenkul sektörü iflasın eşiğinde
Haberi Sesli Oku
GÜNDEM 13.07.2024 15:49:00 0

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdel Çelebi yaşanan son ekonomik gelişmelerin emlak piyasasına olan etkilerini TVON6 canlı yayınında değerlendirdi.
Çelebi son günlerde gündem olan %25lik kira artış sınırlamasının kaldırılmasına dair görüşünü belirtti. Çelebi açıklamasında, 

 

TOPLUMUN BÜTÜN DENGELERİ ALT ÜST OLDU

"Tak diye milletin önüne %25 koyamazsın! Koyarsan bazı sorunları bitirmiş gibi görünürsün ama bazı sorunların da yeniden ortaya çıkmasına yol açarsın.
Enflasyonla mücadelede vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı barınma ihtiyaçlarını gidermede bir yol kat edilmiş olabilir. Ama zaten çok da hızlı yürümeyen adliye işlerimizin daha da hantal olarak hareket etmesine yol açtı bu karar. Arabuluculuk şu bu derken bakıldı ki yirmi beşle bir yere gidilemeyecek. Bu seferde ansızın 1 temmuz sabahı itibariyle enflasyon denildi. Düşünebiliyor musunuz 10 bin lira kira ödeyen adam bir temmuzda 17 bin lira kira ödeyecek.  Yani mülkünden beklentisi olan adam bir anda yüzde yirmi beşle sınır yemişti. Şimdi alım gücü düşmüş vatandaşın önüne bir anda enflasyon konuldu. Yüzde 65 konuldu. Bir uygulama yaparken enine boyuna düşünmek lazım. Bunu düşünmezseniz toplumun bütün dengeleri alt üst olur. Yıllarca komşuluk yapmış insanlar birbirine düşman olur, ev sahibi kiracı kavgaları hatta farklı farklı yöntemlerle tahliyeleri denemeye çalışan mülk sahipleri ve onlarla savaş veren vatandaş şablonunu görmüş olduk" dedi.

 

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in “Enflasyonun zor günleri artık geride kaldı” açıklamasını sahadan bakışla değerlendiren Çelebi, “Gönül isterdi ki bakanımızın verdiği bu demeçlerin hepsi yerli yerinde olsun. Enflasyonun pik yaptığını ve bundan sonra da aşağıya doğru inişe geçmesini… Ama kolay bir geçiş olacağını zannetmiyorum. Şahsi fikrim bu altı ay içerisinde bu söylenen şartlar yerine gelmezse ülkemizde çoğu üretici sıkıntı yaşayacaktır. Gayrimenkul sektörünü zor günler bekliyor. Bu şartlarda herkesi zor süreçler bekliyor.Allah yardımcımız olsun.” ifadelerini kullandı.


Konut kredilerindeki faiz oranlarını da değerlendiren Çelebi, yakın dönemde faiz düşüşü beklemediğini belirtti. Çelebi açıklamasında,

"Faizlerde düşüş olduğu andan itibaren konutlarda minimum yüzde otuz fark gelir. Bu fark vatandaşın cebinden faiz olarak çıkmaz ama bu seferde talebin karşısındaki fark olarak karşımıza çıkar. Bu dengeyi kurmak lazım. Devlet kurumlarının eskisinden daha dikkatli olması lazım.
Zaten şu anda 1 yıllık süreçte ciddi anlamda konutta faiz indirimi falan gelmeyecek. Kimse bunun hayaline girmesin. Belki kademeli olarak ufak bazlı düşüş olabilir lakin beklenen, istenen hacim olmayacak." ifadelerine yer verdi.

 

KONUT BİR YATIRIM ÜRÜNÜ DEĞİLDİR,İHTİYAÇTIR!

Yaşanan sorunların en önemli sebeplerinden birinin de konutun bir yatırım aracı olarak görülmesinden kaynaklandığını belirten Çelebi, 
“Konut bir yatırım ürünü değildir. Konut bir ihtiyaçtır. Yeme giyinme neyse barınmada bunlardan biridir.3 temel ihtiyacın başında gelir. İnsanların barınma ihtiyaçlarını maddi olarak menfaat uğruna sömüren bir taraf var bu ülkede.” dedi.

Emlak piyasasında yaşanan gelişmeleri Bursa özelinde de değerlendiren Çelebi, “Bursa Anadolu demek. Bursa Türkiye’nin ortalaması demek. Ne İstanbul kadar hızlıdır ne Diyarbakır kadar yavaştır ortalama bir şehir olduğu için Türkiye'nin verilerinin yüzde 99 u gibi ortalama değer rakamlar Bursa'yla aynı çıkar.” ifadelerini kullandı.

2-7 MİLYON ARASINDAKİ KONUT SATIŞI TAMAMEN DURMUŞ DURUMDA

Konut satışlarını da değerlendiren Çelebi, "Son dönemde “İki tip konut hızlı satılıyor. 2 milyonun altındaki konut ve 7 milyonun üzerindeki konut. 7 milyonun üzerindeki konut alanın zaten krediyle bir işi yok. 2 milyonluk konut almak isteyen de zaten bunu bir şekilde bulabiliyor. 2 milyonla 7 milyona arasındaki konutların satışı ise şu an da tamamen durmuş durumda” diye konuştu. 
 

5 YIL ÖNCE 100BİN DOLARA HÜKMETTİĞİMİZ GAYRİMENKULE BUGÜN 150 BİN DOLARA HÜKMEDEMİYORUZ

“Her ekonomik kriz biter. Büyüyen en çok kriz döneminde büyür” şeklinde yöneltilen yorumlara dair de görüşlerini belirten Çelebi, “Bazı dönemler büyümek için şanstır. Son 5 yılda dolardan çıkıp araba alıp, arabadan gayrimenkule sonra tekrar dolara sonra yeniden gayrimenkule dönenler zaten bugün büyüdü. Bu ülkede konut fiyatlarının yükselmesinin temel sebeplerinin biri şudur: Bundan 5 yıl önce 100bin dolara hükmettiğimiz gayrimenkulü bugün 150 bin dolara hükmedemiyoruz” dedi. 

GAYRİMENKUL HER ZAMAN GÜVENLİ LİMANDIR

Yaşanan ekonomik krizde yapılması gereken yatırımlara dair de tavsiyelerde bulunan Çelebi, bu şartlarda sadece ihtiyaç sahiplerinin konut almasını, yatırım amacında olanların ise tarım arazilerine yatırım yapmalarının doğru olduğunu söyledi. Çelebi "Kuraklık ve savaşlar bu şekilde giderse ekilebilir arsalarımızın kıymetini bilmezsek bu sefer gıdada da enflasyonu görmüş olacağız. Bu ülkede her zaman gayrimenkul güvenli limandır." ifadelerini kaydetti.