Gelecek 10 yıl boyunca felaketler art arda gelecek

BM'den 2,7 derecelik sıcaklık artışı uyarısı yapıldı.

Gelecek 10 yıl boyunca felaketler art arda gelecek
ÇEVRE 27.10.2021 14:45:00 0

Birleşmiş Milletler (BM), gelecek ay Glasgow'da düzenlenecek olan Cop26 zirvesi öncesinde, dünya liderlerine "son uyarı" niteliğinde bir rapor yayımladı. Ülkelerin iklim taahhütlerinin yeterli olmadığı belirtilen raporda, yüzyılın ortalarından itibaren küresel sıcaklıkların en az 2,7 derece artabileceği uyarısı yapıldı. Ayrıca, gelecek 10 yıl boyunca aşırı iklim olaylarının neden olacağı felaketlerin art arda geleceği belirtildi.

 (BM),  ülkelerin mevcut İiklim taahhütlerinin 2030 yılına kadar karbonu yalnızca yaklaşık yüzde 7,5 oranında azaltacağı konusunda uyardı. Bu rakam bilim insanlarının küresel sıcaklık artışlarını 1,5 derece ile sınırlanması için gerekli olan yüzde 45’ten çok daha az.BM Genel Sekreteri António Guterres, bulguları dünya liderlerine “bir uyandırma çağrısı” olarak nitelendirirken, uzmanlar fosil yakıt şirketlerine karşı sert eylem çağrısında bulundu.

GELECEK 10 YIL BOYUNCA BİRÇOK İKLİM FELAKETİ YAŞANACAK

Bununla birlikte, 100'den fazla ülke yüzyılın ortalarında net sıfır emisyona ulaşma sözü vermiş olsa da, iklim felaketini önlemek için yeterli olmayacak. Net sıfır taahhütlerinin birçoğunun belirsiz ve emisyonlarda katı kesintiler görülmedikçe, gelecek 10 yıl boyunca birçok iklim felaketi yaşanacak.