Gemlik'teki tarihi bina kadınların üretim merkezi olacak

Gemlik’in tarihî mirası, kadın girişimcilerin emeğiyle yeniden hayat buluyor.

BURSA HABER 8.03.2025 12:41:00 0
Gemlik

Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, belediyenin kadın girişimcilere yönelik destekleri hakkında, Kanal 16 Genel Koordinatörü Mustafa Özdal'a bilgi verdi. 



Bölgedeki kültürel mirasın korunması adına önemli adımlar attıklarını belirten Deviren, "Buradaki alan geçmişte atıl kalmıştı, fakat tekrar hayata kazandırmak için çalışmalarımıza başladık. Gemlik Tarih ve Kültür Derneği ve kadın girişimcilerimizle birlikte protokoller yaparak burayı daha verimli bir hale getirdik” dedi.

Deviren, Gemlik Kent Konseyi'nin şu an için bu alanda faaliyet gösterdiğini, ancak uzun vadede bu alanın tamamen kadın girişimcilerin faaliyetlerine adanacağını belirtti ve açıklamasında, "Burası üç katlı bir bina ve ikinci katında şu anda Kent Konseyimizin faaliyetleri sürüyor. Ancak uzun vadede bu alanı, Gemlik'in merkezine çekerek, kadın girişimcilerin daha fazla faaliyet göstermesine olanak tanıyacağız" ifadelerine yer verdi.


 

"KADININ ELİ SOKAĞI"

Binanın bulunduğu sokağın bir üretim alanına dönüşeceğini belirten Deviren, “Bu bölge, dezavantajlı grupların yoğun olarak yaşadığı bir alan. Biz de burada yaşayan vatandaşlarımızın kendi ekonomilerine katkı sağlayabilecekleri üretim alanları oluşturduk. Gördüğünüz gibi, burada dikiş atölyemiz, tekstil atölyemiz ve gastronomi alanımız var. Bu alan, kadın girişimcilerin faaliyet gösterebileceği çok fonksiyonlu bir merkez haline geldi. Buraya 'Kadının Eli Sokağı' diyebiliriz. Kadınların elinin değdiği her şeyin ne kadar değerli olduğunu burada görmekteyiz” dedi.




Gemlik Tarihi ve Kültürünü Yaşatma Derneği'nin Faaliyetleri 

Gemlik Tarihini ve Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Reyhan Çorum da ziyaret sırasında Başkan Deviren'e eşlik etti ve derneğin faaliyetlerini Gemlik'in tarihine yönelik araştırmalarına dair bilgi verdi.

 

 

Gemlik'in tarihi ve arkeolojik zenginliklerinin, ailesinden gelen bir ilgiyle birleştiğini belirten Çorum, Facebook'ta “Anılarda Yaşarken Gemlik” adlı bir sayfa açarak Gemlik'in eski fotoğraflarını topladığını ve bu birikimleri yaptığı yoğun araştırmalarla derlemeye devam ettiğini belirtti. Çorum, Gemlik kültür ve tarihine yönelik derlemelerini 9 ayrı kitapta birleştirdi.



KÜLTÜR EVİ ATÖLYEYE DÖNÜŞÜYOR

Gemlik Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Gökçe Gürle de derneklerinin amacı ve faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Gürle, "Derneğimiz 2024 Haziran ayında kuruldu. Amacımız, Gemlik ve çevresindeki kadınların el sanatları, gastronomi ve üretim alanlarında ekonomilerine katkı sağlamalarına destek olmak" dedi. Gürle, derneklerinde şu an 95 üye bulunduğunu ve üyelerin altı farklı bölüme ayrıldığını belirtti. "El sanatları, ev tekstili, gastronomi, çini, resim ve blog gibi birçok alanda üretim yapan arkadaşlarımız var. Derneğimizde ayrıca emekli halk eğitim öğretmenlerimiz de yer alıyor ve üyelerimize destek oluyorlar" dedi.

 

 

Tarihi binada Gemlik Tarihi ve Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği ile birlikte çalıştıklarını ve bu alanı kadınların üretimine destek olacak bir mekân haline getireceklerini ifade eden Gürle, "Kültür evini bir atölye alanına dönüştüreceğiz. Kadınlarımız burada çalışırken aynı zamanda kültürümüzü ve tarihimizi yaşatmaya yönelik çalışmalar yapacağız. Hep birlikte Gemlik için kültür ve üretim alanında önemli adımlar atacağız" dedi.
 

Suriye yönetimi ile SDG heyeti arasında Şam'da yeni bir görüşme yapıldı

Başkan Bozbey gençlerle buluştu

Bursa'da lodos bugün de etkisini sürdürüyor

Yunanistan'da kriz! Havaalanları kapatıldı: Uçaklar Türkiye'ye yönlendirildi

Özcan Alper, “Erken Kış” ile Nilüfer’de seyirciyle buluştu

Ali Mahir Başarır’dan Osmangazi’ye tam not

Ak Parti'den Maduro'nun kaçırılmasına sert tepki!

Büyükşehir üreticiye nefes oluyor

Bursa'da dere yatağına düşen kişi öldü

Bursa Business School 2025’te Türkiye’nin stratejik buluşma noktası oldu

Abdulkadir Uraloğlu: Kara yollarında 58 bin 246 levha kaldırıldı

Başkan Özdemir: Nilüfer’i tiyatronun kalbi yapacağız

Arabesk’in efsanesi Ferdi Tayfur vefatının 1. yılında anıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pazartesi günü Trump ile görüşeceğim

Bursa’da çocuklar karın keyfini çıkardı

Bursa’nın kayıp milletvekilleri ve siyasetçileri

Başkan Erkan Aydın'dan Yağız Efe'ye destek çağrısı!

Osmangazi'den buzlanmaya karşı yoğun önlem

ABD Başkanı Trump'tan İran'a tehdit!

BTSO’nun UR-GE Gücü Bursa’yı Küresel Pazarlara Taşıyor

Başkan Erkan Aydın'dan Bursaspor'a güçlü destek!

Yalova'da Deaş operasyonu: 26 tutuklama

Bursa’da buzlanma kazaya neden oldu: 4 yaralı

Büyükşehir patili dostların yanında

Valilik açıkladı: Bursa'da yarın okullar tatil!

Bursa Emniyeti’nden yılbaşı için önemli iletişim listesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni yıl mesajı: Ekonomide olumlu sonuçları görüyoruz

Cevdet Yılmaz: 2026'da programımızı kararlılıkla uygulayacağız

Başkan Erkan Aydın yılın son nikahını kıydı

Devlet Bahçeli: DEAŞ'ın kanlı provokasyonları dikkatle takip edilmeli

Yükleniyor