Gezeravcı Bursa'yla da Bağlantı Kuracak!

Alper Gezeravcı İnsanlı Uzay Misyonu kapsamında uzaydan ülkeye 7 ayrı bağlantı gerçekleştirecek.

Gezeravcı Bursa
GÜNDEM 23.01.2024 13:01:00 0

Türkiye'nin insanlı uzay misyonu kapsamında uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği zaman boyunca Türkiye 7 kez iletişim kurması bekleniyor. Bu görüşmelerin ilki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirildi. Gezeravcı'nın iletişim kuracağı noktalardan bir diğeri ise Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi.  Gezeravcı aynı zamanda Ankara'daki Tübitak Uzay Merkezi'yle de iletişim kuracak.

 

Türk astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunduğu süre boyunca Türk öğrencilerle de görüşecek ve bu kapsamda Samsun, Kocaeli,Hatay,Diyarbakır, Konya ve Balıkesir'den üniversite, lise ve ortaokul öğrencileriyle deneyimlerini paylaşacak. Gezeravcı ayrıca uzaydan Bakü, Konya, Ankara, İstanbul, Çanakkale'nin fotoğraflarını ve aynı zamanda Mersin'in Silifke ilçesi ile Ağrı Dağı'nı da fotoğraflayacak.

 

Gezeravcının Uzay Programı Devam Ediyor

Gezeravcı, ISS'de kaldığı süre boyunca yapacağı 13 deney çalışmasına ajandasına uygun olarak devam ediyor.

Gezeravcı, bugün uzay görevi için mikroalg yaşam destek üniteleri alanında Boğaziçi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu'nun sorumluluğundaki "UzMAn" deneyini yapacak.

Bu deneyle, dünyada zorlu koşullara adapte olan mikroalg türlerinin yerçekimsiz koşullar altında büyüme ve dayanıklılık testlerinin gerçekleştirilmesi, metabolik değişikliklerinin incelenmesi, karbondioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi için kapalı sistemlere yaşam destek ünitesi geliştirilmesi hedefleniyor.

GEN ARAŞTIRMALARI

Gezeravcı'nın ikinci yapacağı deney ise Yıldız Teknik Üniversitesinden Tuğçe Celayir'in proje yöneticisi olduğu mikro yerçekimi altında bitkilerde CRISPR-GEM, gen düzenleme verimliliğinin araştırılması olacak.

Söz konusu deneyle, biyorejeneratif yaşam destek sistemlerinin iskeleti olan bitkilerin, uzay görevi sırasında meydana gelen, biyolojik olan ve olmayan stresler karşısındaki savunma mekanizmalarının anlaşılması ve geliştirilmesine yönelik moleküler biyolojinin modern gen düzenleme tekniklerinden CRISPR'nin mikro yerçekimi ortamda bitkiler üzerindeki etkinliğinin araştırılması amaçlanıyor.

Gezeravcı, deneylerine, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE" ile başlamıştı.